Σε αυτό το γλυκό «έπεσα» πρώτη φορά πριν ένα χρόνο περίπου. Το είχα δει σε μια συνταγή της Madame Ginger και αναρωτιόμουν τι καινούργιος πειρασμός είναι αυτός. Δεν έχω τρελή αγάπη στα γλυκά, εκτός κι αν είναι σιροπιαστά. Δεν έχω αγάπη σίγουρα στο cheesecake, το οποίο μια φορά επιχείρησα να το φάω και το άφησα στην πρώτη μπουκιά. Όμως είναι άλλο το cheesecake, άλλο το cheesecake από το Mama’s Little Bakery στο Σικάγο που ξετρέλανε τη Rachel και τον Chandler, και άλλο το καμμένο βάσκικο cheesecake.

    Είναι μια new age συνταγή για εμάς στην Ελλάδα, που την ανακάλυψαν εσχάτως όλοι οι γνωστοί τηλεοπτικοί σεφ, food bloggers κτλ., αλλά στη Βασκονία, στη Χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία, είναι ένα γλυκό που το τρώνε στο Σαν Σεμπαστιάν εδώ και 30 χρόνια. Κάποια στιγμή πριν δέκα χρόνια όμως, όταν κάποιοι Αμερικάνοι σεφ ταξίδεψαν στην Ισπανία για να εμπνευστούν για τα νέα μενού στα εστιατόρια τους, το βάσκικο cheesecake ταξίδεψε, έγινε σούπερ γνωστό, σίγουρα συστήθηκε με παραλλαγές και παρεμβάσεις στις ΗΠΑ που οι γεύσεις είναι διαφορετικές και έφτασε και στην Ελλάδα.

    Φυσικά η αυθεντική συνταγή είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Στο βάσκικο cheesecake το πιο σημαντικό είναι το σκεύος που θα χρησιμοποιείς για να χτυπήσεις μαζί όλα τα υλικά και να τα βάλεις μετά στη φόρμα για να το ψήσεις. Και μετά, είναι πολύ σημαντικό να το βγάλεις από το φούρνο σε ένα σημείο που θα είναι λίγο jiggly και να το αφήσεις να κρυώσει, ώστε μετά να το κόψεις και να το σερβίρεις.

    Το καταπληκτικό με αυτό το cheesecake είναι πως του πάνε πολύ τα άγρια φρούτα, τα μούρα όλων των ειδών, τα σιρόπια και το καραμέλωμα. Αλλά τρώγεται και σκέτο ιδανικά, με την εικόνα του καμμένου από πάνω να αποτελεί μια εικόνα που πραγματικά δε θες να την χαλάσεις. Δηλαδή το μόνο κακό με αυτό το γλυκό είναι πως βιώνεις μια τεράστια σύγκρουση: από τη μία θες να το καταβροχθίσεις, από την άλλη να το θαυμάζεις για κανένα 3ωρο.

    Κι αν το δοκιμάσεις για πρώτη φορά στο Lot 51, ένα από τα μόλις 2 μαγαζιά στην Αθήνα που το έχουν βάλει στο μενού τους, τότε ετοιμάσου να κολλήσεις.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lot 51 🌴 (@lot.51)

    Το βάσκικο cheesecake μπήκε στο μενού του Lot 51 πριν λίγες εβδομάδες και έχει γίνει ανάρπαστο. Το τυρί είναι τόσο κρεμώδες, τόσο καλά χτυπημένο, που ακόμα κι αν δεν κουνάς το στόμα σου, θα λιώσει μόνο του στο στόμα και θα ταξιδέψει μέχρι να φτάσει στον ουρανίσκο και να πάει προς τα κάτω. Αυτό το cheesecake θα έκανε τη Rachel και τον Chandler να αλλάξουν άποψη.

    Γενικά, το Lot 51 είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για ποτό κάθε μέρα της εβδομάδας, ιδίως το καλοκαίρι, γιατί βρίσκεται και σε έναν πεζόδρομο πολύ δημοφιλή στο κέντρο της Αθήνας, με το Iguazu δίπλα του, με πλήθος κόσμου να το επιλέγει ή να περνάει από το σημείο, άρα το μάτι να παίρνει άφθονες εικόνες. Μαζεύει πολύ ωραίο κόσμο, ο μέσα χώρος του ενδείκνυται φουλ για γνωριμίες και φλερτάρισμα, έχει ιδιαίτερη λίστα με μπύρες, νέα cocktails που δε μένεις μόνο στο ένα και σου αλλάζει εντελώς τη διάθεση προς το καλύτερο, το πιο ήρεμο, το πιο ανέμελο.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Pizza Boy: Υπάρχει στο Γκάζι ένα αγόρι που φτιάχνει πίτσες στον ξυλόφουρνο

    Βόλτα στο Παγκράτι: Πού θα πας από το πρωί ως το βράδυ στην πιο πολύβουη περιοχή της Αθήνας

    Το Ceresio7 Mykonos ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για το καλοκαίρι του 2022