Η Σουηδική Ακαδημία απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη σπουδαία Annie Ernaux για το θάρρος και την οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης. Είναι η 17η γυναίκα που κερδίζει το βραβείο ανάμεσα σε 116 συνολικά νικητές.

  Η γεννηθείσα το 1940 Annie Ernaux είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία. Τα χρόνια (2008), το σημαντικότερο ίσως βιβλίο της, ήταν υποψήφιο για το Man Booker International το 2019. Μεταξύ άλλων τιμήθηκε με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα.

  Στα ελληνικά τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει:Το πολυβραβευμένο βιβλίο της Τα χρόνια που θεωρείται το αριστούργημά της, στο οποίο μας συμπαρασύρει σε μια περιδιάβαση στη ζωή της, από τα πρώτα χρόνια μετά τον Πόλεμο, μέχρι και σήμερα.

  Ο τόπος, ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα για όλα όσα συνδέουν αλλά και απομακρύνουν τους πατεράδες από τις κόρες, για το τι σημαίνει να χάνεις έναν γονιό, τα παιχνίδια που παίζει η μνήμη, τη σταδιακή αποξένωση ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών γενιών και κοινωνικών τάξεων.  Μια γυναίκα, ένας τρυφερός και συνάμα σκληρός, άκρως συγκινητικός φόρος τιμής στη ζωή και τον θάνατο της μητέρας της.
  Το γεγονός, ένα συνταρακτικό βιβλίο για το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να ορίζει το σώμα της, στο οποίο βασίζεται η ταινία που τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2021.

  * Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο ετοιμάζονται και θα κυκλοφορήσουν σύντομα τα Jeune homme, Mémoire de fille.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Τα βιβλία που πρέπει να μπουν στην βαλίτσα των διακοπών σου

  5 best seller βιβλία που δεν θα βαρεθείς να τα διαβάζεις

  Book review: Βρήκαμε το βιβλίο που δεν θα αφήνεις από τα χέρια σου