Πίνακας Περιεχομένων
  1. Νέο ρεκόρ κρουσμάτων αναμένεται σήμερα

  Παράταση αναμένεται να πάρουν τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, σύμφωνα με κυβέρνηση και επιστήμονες. Τα μέτρα θα σταματούσαν να ισχύουν τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται.

  Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν εκ νέου αύριο, προκειμένου να εξετάσουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Αυτό μαζί με το άνοιγμα των σχολείων δείχνουν την 15ήμερη παράταση των μέτρων.

  Ωστόσο, εξετάζεται μερική χαλάρωση σε μέτρα που δεν εγκυμονούν κινδύνους διασποράς, όπως η αύξηση θεατών στα γήπεδα από 10% και έως χίλια άτομα στο 20% αλλά και η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση. Το ωράριο έως τα μεσάνυχτα, η απαγόρευση ορθίων και τα έξι άτομα ανά τραπέζι παραμένουν.

  Αν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο οι ήπιες νοσηλείες ανακουφίζουν τους επιστήμονες. Το «καλό σενάριο», δηλαδή αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, μπορεί να επικρατήσει αν και εφόσον συνεχίζουν να τηρούν όλοι τα μέτρα και δεν υπάρχει υπερδιασπορά.

  Νέο ρεκόρ κρουσμάτων αναμένεται σήμερα

  Νέο ρεκόρ στα κρούσματα προβλέπει σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αν καταμετρηθούν τα 15.000 θετικά self test  μετά το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.

  Όσον αφορά την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

  Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων τώρα βρίσκεται στις 35.000 και εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί θα μιλάμε για συνολικά 700.000 με 800.000 μολύνσεις έως το τέλος Ιανουαρίου. Επικαλέστηκε αμερικανικά στοιχεία όπου δείχνουν κατακόρυφη άνοδο στις νοσηλείες με την Όμικρον, με αύξηση και των διασωληνώσεων και των νοσηλειών σε απλές μονάδες. Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται κατά μέσο όρο 590 εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν έως και 650.

  Τέλος, ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, λέγοντας ότι η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών ενώ δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.