Πίνακας Περιεχομένων
    1. Πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση σύμφωνα με τον Bill Gates

    O ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, από την αρχή της πανδημίας κατηγορήθηκε από συνωμοσιολόγους και αποτέλεσε την πηγή των θεωριών τους, που κατακλύζουν εδώ και δύο χρόνια το διαδίκτυο.

    Ο ίδιος έχει δωρίσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη εμβολίων – που θεώρησαν κάποιοι ότι προσπαθεί να εκχωρήσει μικροτσίπ μέσω του εμβολίου σε ανθρώπους για να πιάνουν 5G -. Αναγνωρίζει πως αυτές οι ανυπόστατες φήμες που τον εμπλέκουν αποτρέπουν πολλούς Αμερικανούς από το να εμβολιαστούν, καθυστερώντας το τέλος της πανδημίας.

    «Θεωρίες συνωμοσίας που δυστυχώς με εμπλέκουν» έχουν αντίκτυπο στους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, σημειώνει στο blog του, λέγοντας ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα έπρεπε να ήταν πολύ υψηλότερα. Αυτό προφανώς ισχύει και σε άλλες χώρες, για του λόγου το αληθές στην Ελλάδα, η οποία βρέθηκε τέταρτη στη λίστα μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους συνωμοσιολόγους.

    Πρακτικά, τουλάχιστον 83 χώρες έχουν υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού από τις ΗΠΑ σύμφωνα με το Our World in Data, χώρες σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική, παρότι στις ΗΠΑ υπάρχει αφθονία δόσεων – τον περασμένο Απρίλιο, μπορούσες να μπεις χωρίς ραντεβού στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και να εμβολιαστείς χωρίς ραντεβού με Moderna, παίρνοντας δώρο εισιτήρια για το μουσείο.

    Αυτή η στάση συνωμοσιολόγων και διστακτικών,  «είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης δυσπιστίας απέναντι σε θεσμούς, και είναι ένα από τα θέματα που με ανησυχεί για το 2022», γράφει ο Gates.

    Mόλις το 61% του αμερικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού. To 78% των ενήλικων Αμερικανών είτε πιστεύει σε κάποια από τις ψευδείς ειδήσεις για τους εμβολιασμούς, είτε δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρο για το κατά πόσο αυτά τα fake news είναι αληθή ή ψευδή, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο από το ίδρυμα Kaiser Family.

    Πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση σύμφωνα με τον Bill Gates

    Από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπερβάλλει για τον αριθμό των θανάτων και πως οι έγκυες δήθεν δεν θα έπρεπε να εμβολιαστούν γιατί πεθαίνουν τα μωρά τους μετά τη γέννηση. Και οι δύο πληροφορίες είναι ψευδείς – μάλιστα σύμφωνα με ειδικούς του CDC ίσως δεν καταμετρούνται όλοι οι θάνατοι από Covid και δεν υπάρχουν ευσταθείς επιστημονικές αποδείξεις πως τα εμβόλια κατά της Covid προκαλούν προβλήματα γονιμότητας.

    Ο Gates προτείνει πιο ξεκάθαρους κυβερνητικούς κανόνες για τα social media, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση ψευδών ειδήσεων και, ιδιαίτερα, πληροφοριών που μπορούν να βλάψουν την υγεία.

    «Ένα βίντεο που ψευδώς ισχυρίζεται ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε κάνουν στείρο, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να κυκλοφορούν ευρέως κάτω από το προκάλυμμα της δήθεν είδησης».