Πίνακας Περιεχομένων
  1. Αναλυτικά όσα έγραψε ο κ. Μόσιαλος

  Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αποκτήσει μια τεράστια εξάπλωση μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, αν σκεφτεί κανείς και την άμεση αντίδραση των κρατών. Πρόκειται για μια παραλλαγή όμως που ανιχνεύθηκε σχετικά αργά και είχε ήδη προλάβει να εξαπλωθεί. Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του LSE, με τον καθαρό επιστημονικό του λόγο, εξηγεί σε ανάρτηση του τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη Όμικρον μετά από ένα διάστημα στο οποίο έχουν γίνει κάποιες κλινικές μελέτες και εμφανίζονται στοιχεία στα χέρια της επιστημονικής κοινότητας.

  Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει άμεση εξάπλωση στα κύτταρα του οργανισμού που προσβάλλει και γι΄αυτό μπορεί να μεταδοθεί σε αυτή την ταχύτητα. Τα πρώτα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως οι λοιμώξεις που προκαλεί ενδεχομένως είναι περισσότερες σε σχέση με τη Δέλτα, κάτι που αντισταθμίζεται από ηπιότερα συμπτώματα. Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως αυτό είναι μια αρχική εκτίμηση και πως θα πρέπει να επαληθευτεί κλινική και επιδημιολογικά.

  Αναλυτικά όσα έγραψε ο κ. Μόσιαλος

  «Γνωρίζουμε πλέον ότι η Ομικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη για τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλεί. Αλλά είναι πιθανό να προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις με ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα. Το σημαντικό όμως είναι αν προκαλεί περισσότερες σοβαρές λοιμώξεις.

  Για να το γνωρίζουμε αυτό χρειάζεται να συγκρίνουμε την επίπτωση της όμικρον σε ανεμβολίαστους σε σύγκριση με τη δέλτα σε ανεμβολίαστους. Και αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα.

  Έχουμε όμως νέα εργαστηριακά στοιχεία για την όμικρον. Μια σημερινή ανακοίνωση από την Ιατρική Σχολή LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKUMed) δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το πώς η όμικρον μολύνει την αναπνευστική οδό στον άνθρωπο. Οι ερευνητές διερεύνησαν πώς μολύνει η όμικρον τα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως πειραματικό μοντέλο για την καλλιέργεια του ιού, ιστό από ανθρώπινους πνεύμονες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.

  Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν επίσης πως η λοίμωξη που προκαλεί η όμικρον στον πνεύμονα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Αυτό, εάν ισχύει, θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου. Που ελπίζουμε βέβαια να επιβεβαιωθεί και κλινικά και επιδημιολογικά.

  Σε αυτή τη μελέτη να προσθέσω κάτι που μου είχε προκαλέσει ενδιαφέρον. Αφορά μια δήλωση ήδη από τις 2 Δεκεμβρίου, από το εθνικό εργαστήριο ιολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer του Ισραήλ.

  Η διευθύντρια του εργαστηρίου, καθηγήτρια Ella Mendelson, είχε αναφέρει πως προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν τον ιό που προέρχεται από τα κλινικά δείγματα, ώστε να αναπαραχθεί σε κυτταροκαλλιέργειες και καθυστερούσαν.

  ”Προς το παρόν, ακόμα περιμένουμε… η όμικρον δεν πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα στις καλλιέργειες, και θυμίζει τη βρετανική [άλφα] παραλλαγή, η οποία επίσης πολλαπλασιαζόταν πιο αργά στα κύτταρα”, είχε πει τότε.

  Όμως, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Η σοβαρότητα της νόσου σε κάποιον που θα κολλήσει τον ιό, δεν καθορίζεται μόνο από την αναπαραγωγή του ιού αλλά και από την ανοσολογική απόκριση του ανθρώπου που κόλλησε. Όπως έχουμε δει, στα πολύ σοβαρά περιστατικά, μπορεί να οδηγήσει στη γνωστή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού, την καταιγίδα κυτοκινών. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, μια παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που η ίδια μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική ή παθογόνα σε σχέση με μια αλλη παραλλαγή του ίδιου ιού.

  Επομένως, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή όμικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ή οι παλαιότερες λοιμώξεις, η συνολική απειλή και ατομικά και για το σύστημα υγείας, δεν έχει εξαλειφθεί.

  Και, βέβαια, να υπογραμμίσω πως χρειάζεται εγρήγορση, ακόμη και αν ισχύουν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί με την όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι από δέλτα, και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της όμικρον τόσο καλύτερο για όλους μας».

  Όσο ελπιδοφόρο είναι αυτό που εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, αντιστρόφως ανάλογη είναι η δήλωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επιτρόπου της Κομισιόν. «Η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να αναμένουμε ότι η Ομικρον θα είναι ήδη η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη από τα μέσα του Ιανουαρίου» αναφέρει και έρχεται να ενισχύσει τις προειδοποιήσεις επιστημόνων πως βρισκόμαστε κοντά σε ένα 5ο κύμα που μπορεί να είναι πιο ανεξέλεγκτο.

  Μπροστά σε αυτή την πιθανότητα και κατάσταση, η Ελλάδα αποφάσισε να αλλάξει τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς της. Έτσι, από την Κυριακή 19/12, όσοι εισέρχονται στη χώρα, εμβολιασμένοι κι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα PCR τεστ