Πίνακας Περιεχομένων
    1. Σφοδρή κριτική για τις συναντήσεις στη Downing Street

    Η φωτογραφία με τον Boris Johnson, τη σύζυγό του και 17 μέλη του προσωπικού του στον κήπο της Downing Street με κρασιά και πλατό τυριών, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Βρετανία, ήταν από «συνάντηση εργασίας», απαντά το Νο.10.

    Η Guardian στο αποκλειστικό ρεπορτάζ αναφέρει πως η συνάντηση έλαβε χώρα τον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Τότε επιτρέπονταν οι συναντήσεις με συγγενείς μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

    «Οι συναντήσεις εργασίας συχνά πραγματοποιούνται στον κήπο της Downing Street τους θερινούς μήνες. Στην προκειμένη υπήρξαν συσκέψεις του προσωπικού μετά την συνέντευξη Τύπου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, μετά την αποκάλυψη της φωτογραφίας.

    «Η Downing Street είναι η οικεία του πρωθυπουργού, αλλά και ο χώρος εργασίας του. Η σύζυγός του ζει επίσης στο Νο10 και ως εκ τούτου νόμιμα χρησιμοποιεί τον κήπο» πρόσθεσε.

    Σφοδρή κριτική για τις συναντήσεις στη Downing Street

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η φωτογραφία έχει ημερομηνία 15 Μαΐου 2020 και εμφανίζει τη σύναξη του προσωπικού στον κήπο, μετά τη συνέντευξη Τύπου από τον τότε υπουργό Υγείας Matt Hancock, ο οποίος σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν συνεπείς στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, παρά τον θερμότερο καιρό.

    «Οι πολίτες μπορούν πλέον να περάσουν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να ασκούνται όσο συχνά θέλουν. Το Σαββατοκύριακο αυτό, με καλό καιρό και τα νέα μέτρα, ελπίζω ο κόσμος να απολαύσει το έξω, αλλά παρακαλώ να τηρείτε τους κανόνες, να προσέχετε την οικογένειά σας και να μη διακινδυνεύετε», είχε πει χαρακτηριστικά.

    H Angela Rayner, δεύτερη τη τάξει στο Εργατικό κόμμα, σχολίασε την φωτογραφία, κάνοντας λόγο για κοροϊδία μπροστά στα μούτρα των πολιτών. «Ο πρωθυπουργός μονίμως μάς δείχνει πως δεν έχει κανένα σεβασμό για τους κανόνες που ο ίδιος θέτει σε ισχύ για όλους εμάς τους υπολοίπους. Εκείνοι φέρονταν να έπιναν και να έκαναν πάρτι αργά εκείνο το απόγευμα, όταν όλοι μας μπορούσαμε να κάνουμε μια βόλτα ημερησίως».

    «Η εικόνα αυτή είναι σπαρακτική για τους ανθρώπους που πέρασαν το πρώτο κύμα της πανδημίας στην πρώτη γραμμή των υγειονομικών υπηρεσιών, που πεθύμησαν απεγνωσμένα τους αγαπημένους τους, που άντεξαν τη μοναξιά, που έλειψαν από τις κηδείες… Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον κυβερνά με την εντύπωση πως άλλος νόμος ισχύει γι’αυτούς, άλλος για όλους τους υπολοίπους. Είναι παντελώς ακατάλληλος να ηγείται της χώρας» πρόσθεσε.