Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τι δείχνουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι στην Όμικρον

    O κορυφαίος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, δρ. Anthony Fauci, προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον ήδη «μαίνεται σε όλο τον κόσμο», καθώς έχει ασυνήθιστες δυνατότητες εξάπλωσης.

    Η προειδοποίηση γίνεται ενόψει των εορτών, που όπως τόνισε θα αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης ακόμη και για τους εμβολιασμένους. Στη συνέντευξη στο Meet the Press του NBC, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Joe Biden στον Λευκό Οίκο και επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, προέτρεψε τους Αμερικανούς να λάβουν τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου και να φορούν μάσκες.

    Οι αρχές της Φλόριντα, ανέφερα ότι ποσοστό περίπου 30% των νέων μολύνσεων αφορούν άτομα που είχαν ήδη εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν λάβει την αναμνηστική δόση.

    Ο δρ. Fauci και άλλοι ειδικοί έχουν τονίσει ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν θα αποτρέψουν την εξάπλωση της Όμικρον. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης ή θανάτου μειώνεται σημαντικά για όσους έχουν εμβολιαστεί. Την Πέμπτη, ο Joe Biedn προειδοποίησε ωστόσο ότι «Για τους μη εμβολιασμένους, έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα σοβαρών ασθενειών και θανάτων».

    «Αν κοιτάξετε ακόμη και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες περιοχές που είχαν με ένα μικρό ποσοστό μολύνσεων, τώρα ανεβαίνουν στο 30%, στο 40% και σε ορισμένες περιοχές στο 50%» είπε χαρακτηριστικά ο Fauci.

    Στη Νέα Υόρκη, οι αρχές δήλωσαν ότι 22.000 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 την Παρασκευή, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ. «Είμαι βέβαιος ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό, αλλά υπάρχουν κάποιες προκλήσεις αυτή τη φορά που νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο προσεκτικά», δήλωσε ο δρ. John D’Angelo, επικεφαλής των ολοκληρωμένων επιχειρήσεων στο Σύστημα Υγείας Northwell.

    Τι δείχνουν μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι στην Όμικρον

    Υπενθυμίζεται ότι μία μελέτη στη Νότια Αφρική αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το εμβόλιο Pfizer έχει ασθενέστερη αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον σε ασθενείς που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα.

    Η έρευνα του Discovery Health, του μεγαλύτερου διαχειριστή ιατρικής ασφάλισης της χώρας, υπολόγισε 70% προστασία από τη νοσηλεία σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους και 33% προστασία έναντι της μόλυνσης.

    Η ομάδα είπε ότι τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν μία μείωση από 93% στην προστασία από νοσηλεία και 80% στην πρόληψη των λοιμώξεων από την μετάλλαξη Δέλτα.