Πίνακας Περιεχομένων
  1. Τι έδειξαν οι δοκιμές της τρίτης δόσης της Moderna

  Η Moderna ανακοίνωσε σήμερα πως η ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού φαίνεται ότι προστατεύει από την  παραλλαγή Όμικρον και ότι η τρέχουσα εκδοχή του εμβολίου θα συνεχίσει να είναι η «πρώτη γραμμή άμυνας κατά της Όμικρον».

  Η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και πολλά εμβόλια έχουν αποδειχθεί όχι και τόσο αποτελεσματικά. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η απόφασή της να επικεντρωθεί στο τρέχον εμβόλιο, το mRNA-1273, καθοδηγήθηκε εν μέρει από το πόσο γρήγορα μεταδίδεται.

  Η εταιρεία εξακολουθεί να σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο για την προστασία ειδικά κατά της Όμικρον, που θα έχει φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών στις αρχές του νέου έτους.

  «Αυτό που έχουμε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή είναι το 1273», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Paul Barton, ο αρχίατρος της Moderna. «Είναι πολύ αποτελεσματικό και είναι εξαιρετικά ασφαλές. Πιστεύω ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την ερχόμενη εορταστική περίοδο και αυτούς τους χειμερινούς μήνες, όταν θα δούμε τη μεγαλύτερη πίεση από την Όμικρον».

  Η εταιρεία δήλωσε πως δύο δόσεις του εμβολίου της δημιουργούν χαμηλά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής Όμικρον, όμως μια ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμαρίων αυξάνει 37 φορές τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της παραλλαγής. Μια υψηλότερη ενισχυτική δόση 100 μικρογραμμαρίων του ίδιου εμβολίου αυξάνει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα των αντισωμάτων – πάνω από 80 φορές περισσότερο από τα επίπεδα πριν από την ενισχυτική δόση.

  Τι έδειξαν οι δοκιμές της τρίτης δόσης της Moderna

  Η Moderna δοκίμασε την τρίτη δόση πολλών εκδόσεων του εμβολίου της, την καθεμία σε 20 άτομα. Πριν από την ενισχυτική δόση, όλα τα άτομα είχαν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων που μπορούσαν να αποτρέψουν τη μόλυνση από την μετάλλαξη. Την Ημέρα 29, μετά τη λήψη δηλαδή, οι δόσεις των 50 μικρογραμμαρίων και των 100 μικρογραμμαρίων του τρέχοντος εμβολίου αύξησαν απότομα τα επίπεδα αντισωμάτων.

  Η εταιρεία δοκίμασε επίσης ενισχυτικές δόσεις που ενσωματώνουν μεταλλάξεις που παρατηρούνται στις παραλλαγές Beta και Delta, πολλές από τις οποίες υπάρχουν επίσης στην Όμικρον. Οι δόσεις των 50 μικρογραμμαρίων και των 100 μικρογραμμαρίων αύξησαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε παρόμοια υψηλά επίπεδα, είπε η Moderna.

  Τα δεδομένα προέρχονται από τον έλεγχο αίματος ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάνει το εμβόλιο εναντίον ενός ψευδοϊού που σχεδιάστηκε ώστε να μοιάζει με την παραλλαγή Όμικρον. Είναι παρόμοια με τα τελευταία δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τον κορυφαίο αμερικανό λοιμωξιολόγο Anthony Fauci, αλλά δεν δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομότιμους επιστήμονες.

  Ο Barton δήλωσε πως έγκειται στην κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν αν θέλουν να αυξήσουν το επίπεδο της προστασίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η δόση των 100 μικρογραμμαρίων είναι γενικά ασφαλής, αν και υπάρχει μια τάση προς ελαφρά πιο συχνές παρενέργειες.

  Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την ενισχυτική δόση των 50 μικρογραμμαρίων του εμβολίου της Moderna τον Οκτώβριο. Οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna είναι από 100 μικρογραμμάρια.