Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, καθώς στις 10:00 π.μ. συνεδριάζει η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων και το μεσημέρι η ολομέλεια της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που θα κάνει την τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση.

    Ένα από αυτά είναι το υποχρεωτικό rapid test για την είσοδο σε κλειστούς χώρους μόνο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Το μέτρο αφορά και εμβολιασμένους για πρώτη φορά, οι οποίοι θα επωμίζονται το κόστος. Κρίνεται αναγκαίο για να μην υπάρξει ακραία διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον.

    Για την παραμονή των Χριστουγέννων δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, καθώς δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την προετοιμασία των καταστημάτων και για τη διάθεση των τεστ που θα χρειαστούν. Αυτός θα είναι ο μόνος περιορισμός που θα προστεθεί για την περίοδο των εορτών.

    Στην κριτική που γίνεται, από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, που είναι αναγκαίο για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Θα τους εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω τους ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να διασπείρει τον ιό και στην υπόλοιπη κοινότητα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Η Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο, με πολλές χώρες να προχωρούν σε αυστηρότερα μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση της. Έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη έξαρση κρουσμάτων.

    «Δύο κινήσεις έχουμε αποκλείσει, το γενικό lockdown και το κλείσιμο των σχολείων», σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για νέες κινήσεις μετά τις γιορτές. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να καθυστερήσει την κυριαρχία της νέας μετάλλαξης στην κοινότητα και να ανακόψει μια πολύ πιθανή έξαρση κρουσμάτων. «Η κατάσταση είναι δυναμική και κινούμαστε αναλόγως», σημειώνει το ίδιο στέλεχος και συνδυάζει τις επόμενες κινήσεις με τη ροή των επιδημιολογικών δεδομένων που παρέχουν οι επιστήμονες.