Πίνακας Περιεχομένων
    1. Στην έρευνα των αυγών συμμετέχουν επιστήμονες από Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά

    Η αλυσίδα της Εξέλιξης των ειδών μπορεί να είναι γνωστή στην αρχή και το τέλος της για τους επιστήμονες, αλλά υπάρχουν κενά στο ενδιάμεσο, ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Η ανακάλυψη ενός αυγού δεινοσαύρου στην Κίνα, ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις στη σύνδεση ανάμεσα στα πτηνά και τους δεινοσαύρους.

    Πρόκειται για ένα απολίθωμα αυγού όπου μέσα του είναι ένα μωρό σε σχετικά πλήρη ανάπτυξη, λίγο πριν εκκολαφθεί. Το απολίθωμα υπολογίζεται ότι είναι 70 εκατομμυρίων ετών και ανήκει σε οβιράπτορα. Αυτό που κάνει εντύπωση στους επιστήμονες είναι πως συνήθως τα οστά των μωρών δεινοσαύρων είναι μικρά και εύθραυστα, επομένως είναι σπάνιο να υπάρξει τέτοιο εύρημα. Το απολίθωμα φυλάσσεται στο μουσείο Yingliang και γι΄αυτό έχει ονομαστεί Baby Yingliang.

    Το αξιοπερίεργο με το απολίθωμα είναι πως η πρώτη του ανακάλυψη είχε γίνει το 2000, αλλά κατέληξε σε αποθήκη και ξεχάστηκε μέχρι το 2010, όταν υπάλληλοι του μουσείου άρχισαν να κάνουν ξεκαθάρισμα στα κουτιά τους.

    «Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό δείγμα. Δουλεύω πάνω στα αυγά των δεινοσαύρων για 25 χρόνια και δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο» ανέφερε η Darla Zelenitsky, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα γεωεπισημών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά. «Μέχρι σήμερα, ελάχιστα ήταν γνωστά για το τι συμβαίνει μέσα στο αυγό του δεινοσαύρου πριν την εκκόλαψη, καθώς υπάρχουν ελάχιστοι εμβρυικοί σκελετοί που να είναι ολοκληρωμένοι και καλοδιατηρημένοι».

    Στην έρευνα των αυγών συμμετέχουν επιστήμονες από Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά

    Το αυγό έχει διάμετρο 17 εκατοστά και το μωρό δεινοσαύρου εκτιμάται ότι είχε μέγεθος 27 εκατοστά από την ουρά ως το κεφάλι. Αν είχε προλάβει να γεννηθεί και να αναπτυχθεί, θα έφτανε τα 2-3 μέτρα ύψος. Από την ανάλυση που έκαναν οι ερευνητές από Κίνα, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως τα μωρά άλλαζαν διαρκώς στάσεις μες στο αυγό, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των πουλιών. Στα πτηνά τέτοιες κινήσεις συνδέονται με το κούρνιασμα, μια διαδικασία πολύ σημαντική για να εκκολαφθούν.

    «Τα περισσότερα έμβρυα μη ιπτάμενων δεινοσαύρων είναι συνήθως ανολοκλήρωτα με σκελετούς κατεστραμμένους. Ήταν έκπληξη για εμάς να δούμε αυτό το έμβρυο να έχει διατηρηθεί τόσο καλά μέσα στο αυγό και να είναι σε στάση που θυμίζει πτηνό. Αυτή η στάση δεν έχει εντοπιστεί ξανά πριν σε μη ιπτάμενα είδη δεινοσαύρων» ανέφερε ο Waisum Ma, επικεφαλής της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

    Η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα πτηνά εξελίχθηκαν από τους δίποδους δεινοσαύρος που έχουν την επιστημονική ονομασία «θηρόποδα», στα οποία ανήκουν ο T-Rex και ο βελοσιράπτορας. Η συμπεριφορά του εμβρύου πριν την εκκόλαψη είναι μία από τις πολλές που έχουν κληρονομήσει τα πτηνά από τους δεινοσαύρους, όπως και η επώαση των αυγών.

    Πηγή: CNN