Πίνακας Περιεχομένων
  1. Τι περιείχε η προηγούμενη χρονοκάψουλα που βρέθηκε

  Ακόμα μια χρονοκάψουλα βρέθηκε στη βάση του αγάλματος ενός στρατηγού της Συνομοσπονδίας των Νοτίων, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει μια φωτογραφία του προέδρου Abraham Lincoln, την οποία περιμένουν οι συλλέκτες.

  Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Ralph Northam, ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες ενός κουτιού μήκους περίπου 30 εκατοστών που αφαιρέθηκε από τον χώρο και είπε ότι οι ειδικοί συντηρητές μελετούν το τεχνούργημα. «Την βρήκαν!» έγραψε χαρακτηριστικά, μία εβδομάδα από το άνοιγμα της πρώτης χρονοκάψουλας που απογοήτευσε τους ειδικούς.  «Είναι προφανώς η χρονοκάψουλα που έψαχνε όλος ο κόσμος», πρόσθεσε.

  Αυτές οι «κάψουλες» είναι κουτιά τα οποία θάβονται σε κάποιο σημείο, αφού μέσα έχουν τοποθετηθεί χαρακτηριστικά αντικείμενα της τότε εποχής. Η συγκεκριμένη βρέθηκε κάτω από το βάθρο του αγάλματος του στρατηγού Robert Lee, του επικεφαλής του στρατού των Νοτίων κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1861-65). Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος είχαν γίνει το 1890 στο Ρίτσμοντ, την πρώην πρωτεύουσα των Νοτίων, στη Βιρτζίνια.

  Το άγαλμα, που θεωρήθηκε σύμβολο του δουλοκτητικού παρελθόντος της χώρας, απομακρύνθηκε τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης της τιμής που είχε αποδοθεί μέσα από αυτά τα μνημεία σε ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τη δουλεία.  Η κάψουλα λέγεται ότι τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια μιας τελετής το 1887 στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι.

  Στο κουτί πιστεύεται ότι υπάρχουν διάφορα αναμνηστικά του Εμφυλίου, όπως κουμπιά ή σφαίρες, χρήματα της συνομοσπονδίας, μια Βίβλος αλλά μια σπάνια φωτογραφία που εικονίζει τον Lincoln στο φέρετρό του, η οποία αν βρεθεί θα έχει τεράστια αξία.

  Τι περιείχε η προηγούμενη χρονοκάψουλα που βρέθηκε

  Προηγουμένως είχε βρεθεί μια άλλη κάψουλα, η οποία ανοίχθηκε με προσοχή από τον Northam. Περιείχε τρία βιβλία και έναν υφασμάτινο φάκελο με μια φωτογραφία, που όμως είχε καταστραφεί από νερό, μαζί μέσα ένα νόμισμα άγνωστης προέλευσης. Η κάψουλα αυτή φαίνεται ότι είχε κρυφτεί στο βάθρο από εργάτες που συμμετείχαν στην τοποθέτηση του αγάλματος.

  Ένα από τα βιβλία ήταν ένας οδηγός για αστρονόμους και ναυτικούς, του 1875. Όμως ένα άλλο φαίνεται ότι είχε εκδοθεί το 1889, δηλαδή δύο χρόνια αφότου θάφτηκε στο σημείο η κάψουλα. Το γεγονός αυτό υποδήλωνε ότι υπήρχε και ένα δεύτερο κουτί κάτω από το βάθρο.

  Το άγαλμα του Lee, που απεικόνιζε τον στρατηγό πάνω σε ένα άλογο, ανεγέρθηκε στο ψηλό βάθρο το 1890 στην πρώην πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας. Η αφαίρεσή του τον Σεπτέμβριο έγινε περισσότερο από ένα χρόνο αφότου ο Northam το διέταξε στον απόηχο των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του George Floyd από αστυνομικό στη Μινεάπολη.