Πίνακας Περιεχομένων
    1. Σε τι έχει ξεχωρίσει το Stand News

    Αστυνομία και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ εισέβαλαν στα γραφεία της διαδικτυακής εφημερίδας Stand News και συνέλαβαν έξι άτομα με τις κατηγορίες για ανατρεπτικά δημοσιεύματα.

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και οι ακτιβιστές της πόλης, όπως η τραγουδίστρια Ντενίζ Χο και η δικηγόρος Μάργκαρετ Νγκι, και πρόκειται για την πιο πρόσφατη έξαρση αυταρχισμού από τις αρχές κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην περιοχή.

    «Λόγω της κατάστασης, το Stand News σταματά τώρα τη λειτουργία του», ανέφερε η διαδικτυακή εφημερίδα σε ανάρτηση στο Facebook την Τετάρτη. «Ο εν ενεργεία αρχισυντάκτης, Πάτρικ Λαμ, παραιτήθηκε και όλοι οι υπάλληλοι του Stand News απολύθηκαν».

    Οι Αρχές προχώρησαν και σε έρευνες στα σπίτια δημοσιογράφων, ενώ η εισβολή υπονομεύει την ελευθερία του λόγου, του Τύπου και της έκφρασης σε μια βρετανική αποικία, η οποία επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997 με την υπόσχεση ότι ένα ευρύ φάσμα ατομικών δικαιωμάτων θα προστατευόταν.

    Η αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με ένταλμα που της έδινε το δικαίωμα να εξετάσει και να κατασχέσει σχετικό δημοσιογραφικό υλικό.

    «Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για την επιχείρηση» ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία συνοδευόταν και με βίντεο που έδειχνε τις κατασχέσεις υλικού και εγγράφων. Πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις έχουν δώσει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στις αρχές.

    Η Χο επιβεβαίωσε μέσω facebook ότι έχει συλληφθεί και έχει οδηγηθεί σε αστυνομικό τμήμα, ενώ το κτίριο της Stand News αποκλείστηκε και σφραγίστηκε. Η Ng και η Χο είχαν παραιτηθεί από τις θέσεις τους μαζί με τους άλλους τέσσερις διευθυντές τον Ιούνιο, όταν η μεγαλύτερη φιλοδημοκρατική εφημερίδα της πόλης Apple Daily αναγκάστηκε να κλείσει μετά από επιδρομή της αστυνομίας εθνικής ασφάλειας και τη σύλληψη της ηγεσίας της.

    Οι συλληφθέντες είναι τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 34 έως 73 ετών, ενώ κατηγορούνται για συνωμοσία και δημοσίευση ανατρεπτικών κειμένων και βρίσκονται αντιμέτωποι με έως και δύο χρόνια φυλάκισης.

    Σε τι έχει ξεχωρίσει το Stand News

    Το Stand News, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014, ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ που συνεργάστηκε με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων για την παραγωγή ειδήσεων σχετικά με τα Pandora Papers τον Οκτώβριο του 2021, ένα πλήθος 12 εκατομμυρίων εγγράφων που διέρρευσαν που αποκαλύπτουν τον κρυμμένο πλούτο και τις φορολογικές δομές ορισμένων των πλουσιότερων και ισχυρότερων ανθρώπων του κόσμου.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι το Πεκίνο συνεχίζει τις πολιτικές διώξεις και επιχειρεί να εξολοθρεύσει την όποια αντιπολίτευση, καταπατώντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, και φιμώνοντας τα ΜΜΕ.

    Η πιο σημαντική εναπομείνασα δημοσίευση υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ μετά από έρευνα για την εθνική ασφάλεια οδήγησε στο κλείσιμο του δημοφιλούς ταμπλόιντ της Apple Daily του φυλακισμένου μεγιστάνα Jimmy Lai, και το Stand News προτάθηκε για τα βραβεία ελευθερίας του Τύπου των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» τον Νοέμβριο, στην κατηγορία της «ανεξαρτησίας».