Πίνακας Περιεχομένων
    1. Οι σημαντικές ελλείψεις και η αδιαφορία των ΗΠΑ

    Πάμε πίσω στις 15 Αυγούστου 2021 όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ. Λίγες ώρες πριν από την κατάληψη της πόλης λοιπόν αποδεικνύεται ότι κάποιοι αεροπόροι της αφγανικής αεροπορίας εμπόδιζαν ο ένας τον άλλον, αντί να εξαπολύουν επιθέσεις έναντι των Ταλιμπάν.

    Σύμφωνα με το Reuters, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κάποιο προσωπικό της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας που φρουρούσε το αεροδρόμιο προσπάθησε να πιέσει ένα ελικόπτερο του πολεμικού να απογειωθεί, όπως αποκαλύπτει ο πιλότος της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας που πετούσε το σκάφος και δύο διαφορετικά άτομα που ήταν μπροστά στο περιστατικό.

    Αυτό έγινε μέσα στην πόλη, ωστόσο οι φρουροί ήταν ικανοποιημένοι ότι θα έφευγε από το έθνος και αποφάσισαν να μην μείνουν πίσω, είπε ο πιλότος στο Reuters. Ένας άλλος φρουρός, προσπαθώντας να τους σταματήσει, έστρεψε το όπλο του στο πιλοτήριο.

    Ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ οι σφαίρες τρύπησαν το ελικόπτερο. Μεταλλικά συντρίμμια πετάχτηκαν στον αέρα, τραυματίζοντας τον πιλότο και έναν άλλο αεροπόρο στο αεροπλάνο. «Το πρόσωπό μου γέμισε αίματα», ανέφερε ο πιλότος.

    Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι εγκατέλειψε το έθνος εκείνη την ημέρα, επισπεύδοντας την κατάρρευση των αρχών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ πιο γρήγορα από ό,τι είχαν προβλέψει. Μέσα σε λίγες ώρες, οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ.

    Πώς η έξοδος του Γκάνι χειροτέρεψε την κατάσταση στο Αφγανιστάν

    Η συμπλοκή με μέλη της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας για την πτώση της Καμπούλ δεν έχει αναφερθεί εκ των προτέρων. Το Reuters ανακάλυψε επιπλέον στοιχεία από αεροπόρους και πρώην Αφγανούς αξιωματικούς που συμμετείχαν στη μυστική επιχείρηση για να μεταφέρουν τον Γκάνι και τη συνοδεία του στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν.

    Η είδηση ​​της αναχώρησης του Γκάνι προκάλεσε μαζική έξοδο αεροσκαφών, με τους πιλότους να προσπαθούσαν να αποφύγουν τη σπατάλη του εξοπλισμού τους. Πιλότοι, πληρώματα αεροσκαφών και ακόμη και μερικοί από τους συγγενείς τους μπήκαν στο αεροπλάνο και έφυγαν από το έθνος. Περισσότερο από το 1/4 του στόλου της χώρας κατέληξε στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, λένε Αφγανοί και Αμερικανοί αξιωματικοί.

    Αφού ο πρόεδρος, η σύζυγός του και μερικοί ανώτεροι αξιωματικοί είχαν επιβιβαστεί, ορισμένοι από τους σωματοφύλακες του Γκάνι πολέμησαν μεταξύ τους για τις υπόλοιπες θέσεις με γροθιές, όπως είπε στο Reuters ένας πιλότος.

    Τα τρία ελικόπτερα έφυγαν μαζί από το παλάτι, πετώντας χαμηλά για να κρατηθούν μακριά από τα ραντάρ καθώς κατευθύνονταν βόρεια και για να διατηρήσουν το μυστικό της αποστολής. Ένα τέταρτο ελικόπτερο ακολουθούσε τις ίδιες οδηγίες. Ένα από τα ελικόπτερα ήταν τόσο γεμάτο που το πλήρωμα διέταξε να πετάξουν στη θάλασσα αλεξίσφαιρα για να ελαφρύνουν το φορτίο. Το 4 αεροπλάνο μετέφερε συνολικά 54 άτομα.

    Οι πιλότοι είχαν λάβει οδηγίες για τη θέση τους λίγα λεπτά νωρίτερα από την αποβίβαση. Οι αξιωματικοί του Ουζμπεκιστάν είχαν επίσης σοκαριστεί. Η απροειδοποίητη πτώση των Αφγανών στο αεροδρόμιο Termez ξεκίνησε έναν αγώνα ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν, δήλωσαν δύο Αφγανοί πιλότοι στο Reuters.

    Η πτώση ήταν τόσο γρήγορη που το Πεντάγωνο έστειλε αμέσως αμερικανικές δυνάμεις στην Καμπούλ για να βομβαρδίσουν δεκάδες αεροπλάνα που οι ΗΠΑ άφησαν πίσω τους, καθιστώντας τα άχρηστα στους Ταλιμπάν.

    Οι σημαντικές ελλείψεις και η αδιαφορία των ΗΠΑ

    Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι είχε υποστηρίξει την αφγανική Πολεμική Αεροπορία ακόμη και μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού, πληρώνοντας μισθούς σε αεροπόρους, καθοδηγώντας πιλότους στο εξωτερικό, ακόμη και πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές από βάσεις για βοήθεια των αφγανικών δυνάμεων αέρος και εδάφους στις αρχές Αυγούστου.

    Επίσης, εφοδιάστηκαν για λίγο με πυρομαχικά, ανακάλυψε το Reuters. Ένας Αφγανός πιλότος, ο Σαχ, θυμήθηκε ότι πέταξε μια επικίνδυνη ιατρική αποστολή εκκένωσης τον Ιούλιο με τραυματίες και άψυχους Αφγανούς στρατιώτες, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Ανέφερε ότι είχε δύο οπλισμένα επιθετικά ελικόπτερα MD-530 που συνόδευαν το ελικόπτερο UH-60 Black Hawk.

    Ωστόσο, ένας από τους πιλότους προειδοποίησε ότι είχαν χαμηλή ποσότητα πυρομαχικών και ότι μπορεί να μην επαρκούσε σε περίπτωση συμπλοκής με τους Ταλιμπάν.

    Η έλλειψη βομβών καθοδηγούμενων με λέιζερ που χρησιμοποιούνται για την ακριβή εστίαση σε θέσεις των Ταλιμπάν ήταν επιπλέον ένα  μυστικό στην Καμπούλ για τις υπόλοιπες εβδομάδες της σύγκρουσης, ανέφερε ο Χαμντουλάχ Μοχίμπ, ο οποίος ήταν σύμβουλος ασφαλείας σε εθνικό επίπεδο του Αφγανιστάν. Αν γινόταν γνωστό τότε οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να έπαιρναν ακόμα περισσότερο θάρρος.

    Πιλότοι της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας τέθηκαν σε κίνδυνο καθώς οι περιφερειακές αεροπορικές βάσεις κάτω από αυτούς έπεσαν στους Ταλιμπάν. Ο συνταγματάρχης Mohammad Tawiq Safi τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Ουζμπεκιστάν. Οι 150 περίπου αεροπόροι που είχαν απομείνει ήταν μόνοι τους και πιέζονταν. Ο Safi προηγουμένως τους έδωσε εντολή να υποχωρήσουν, ελπίζοντας να ανασυνταχθούν για αντεπιθέσεις.

    Οι Ταλιμπάν κυνηγούσαν επιπλέον Αφγανούς πιλότους και στο έδαφος. Στους υπόλοιπους μήνες της σύγκρουσης, οι ισλαμιστές αφιέρωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο να δολοφονήσουν αεροπόρους μετά την αποχώρησή τους από τη βάση για να τους αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο. Τουλάχιστον επτά πιλότοι είχαν σκοτωθεί εκτός βάσης.

    Οι αεροπόροι αντιμετώπισαν επιπλέον κινδύνους από τους συμπατριώτες τους, αφού πολλοί ήθελαν να κάνουν κάτι για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο τους και να διαφύγουν από τη χώρα.

    Περίπου 17 αεροπόροι –πιλότοι, μηχανικοί πτήσης και πλήρωμα συντήρησης– που μετέφεραν τον Γκάνι, επιβιβάστηκαν σε μια πτήση για το Άμπου Ντάμπι στις 16 Αυγούστου και τελικά μεταφέρθηκαν σε έναν καταυλισμό εκεί. Ωστόσο, όλοι περιμένουν την επανεγκατάσταση των ΗΠΑ.

    Πλέον δεν κρύβουν ότι νιώθουν πραγματικά ξεχασμένοι από τις αρχές των ΗΠΑ και αγωνιούν για τις οικογένειες του που άφησαν στο Αφγανιστάν. Δύο από τους πιλότους έκαναν έκκληση για αμερικανική βοήθεια κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων στο Reuters.