Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η Ουκρανία θα έχει μόνο οπλική και όχι στρατιωτική υποστήριξη

    Η κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα είναι πλέον πολύ σοβαρή. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πια η Ρωσία είναι στον προθάλαμο της εισβολής και δεν πρόκειται για κάποιο πολιτικό παιχνίδι και γι΄αυτό οι κινήσεις τους, όπως τουλάχιστον τις επικοινωνούν διεθνώς, είναι για την αναχαίτιση αυτής της εισβολής όταν συμβεί. Εκτός κι αν ο Biden κάνει κινήσεις τακτικής που αφορούν τη δική του εικόνα στο αμερικάνικο έθνος, μιας και βρίσκεται σε ποσοστά αποδοχής χαμηλότερα απ΄αυτά που ήταν ο Trump πριν ένα χρόνο.

    Το State Department ανακοίνωσε στο Κογκρέσο πως έχει εγκρίνει την εξαγωγή αδειών σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία για να επιτρέψουν τη μεταφορά μέσα από τα έδαφη τους οπλικής βοήθειας που θα κατευθυνθεί στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια κίνηση από πλευράς Biden που επιβεβαιώνει όσα είπε το βράδυ της Τετάρτης στην ομιλία του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου του στον Λευκό Οίκο. Ο Biden, όπως και ο Υπουργός Εσωτερικών Antony Blinken, εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως η Ρωσία θα εισβάλει και γι΄αυτό στέλνει κι άλλους στρατιώτες στα σύνορα.

    Η κίνηση αυτή, ακόμα κι αν δεν καταλήξει σε κάποια σύγκρουση, αποτελεί μια προσπάθεια του Biden να προκαλέσει τον Vladimir Putin και να τον ωθήσει σε κινήσεις με κόστος χρηματικό και πολιτικό. Ο οπλικός εξοπλισμός που στέλνουν οι ΗΠΑ περιλαμβάνει αμερικάνικα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα από τη Λετονία και τη Λιθουανία που θα βοηθούσαν την Ουκρανία να αποκρούσει ρωσικά αεροσκάφη. Η Εσθονία έλαβε έγκριση για τη μεταφορά αντιαρματικών συστημάτων κατευθυνόμενων πυραύλων Javelin, τα οποία οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία στο παρελθόν.

    Δεν είναι ξεκάθαρο το χρονικό διάγραμμα εντός του οποίου θα φτάσει ο εξοπλισμός στην Ουκρανία, σύμφωνα όμως με υπεύθυνο της διοικητικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ, το timing αφήνεται πλήρως στις χώρες που θα κάνουν τη μεταφορά. Το Κογκρέσο πάντως έχει λάβει ειδοποίηση για ελικόπτερα MI-17s που έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία για συντήρηση αφού μεταφέρθηκαν από το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της εκεί εκκένωσης το καλοκαίρι.

    Joe Biden: Προβλέπει ότι ο Putin θα εισβάλει στην Ουκρανία – «Θα πληρώσει ακριβά το τίμημα»

    Η Ουκρανία θα έχει μόνο οπλική και όχι στρατιωτική υποστήριξη

    Το State Department αναφέρει πως υπάρχει στενή συνεργασία με χώρες της Ευρώπης και την Ουκρανία. «Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν ό,τι χρειάζονται για να προχωρήσουν σε πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με τους Ουκρανούς συναδέλφους μας και τους εταίρους στο ΝΑΤΟ, όπως και στο να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη συνεργασία ασφάλειας που έχουμε, όπως το να επισπεύσουμε τις εγκεκριμένες μεταφορές αυθευντικού εξοπλισμού από άλλους συμμάχους και συνεργάτες μέσω της διαδικασίας Third Party Process και του Excess Defence Article».

    Οι Ουκρανοί έχουν ούτως ή άλλως από μόνοι τους αυξήσει τα στρατιωτικά τους εφόδια, αλλά βασίζουν πολλά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο, ο Biden υπέγραψε κονδύλι 200 εκατομμυρίων για αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία με τη μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει μικρά όπλα και σφαίρες, σύμφωνα με το CNN.

    Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων με τα αδιέξοδα meetings σε ευρωπαϊκό έδαφος μεταξύ Αμερικάνων, Ευρωπαίων και Ρώσων διπλωματών, έχουν οδηγήσει τον Biden στην απόφαση να δρα σαν η Ρωσία να ετοιμάζει μια εισβολή, παρά να το αντιμετωπίζει σαν το γάβγισμα ενός σκύλου που δεν δαγκώνει.

    Τα όπλα είναι η μόνη βοήθεια που θα στείλει ο Biden στην Ουκρανία, καθώς έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες, αν και προσφάτως το κράτος ανακοίνωσε μπόνους 50.000 ευρώ για όποιον καταταγεί στο στρατό. Ενόσω ΗΠΑ και Ευρώπη στηρίζουν την Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ο στρατός των περίπου 115.000 στα σύνορα, μπορεί να αυξηθεί ανά πάσα στιγμή κατά 100%!