Πίνακας Περιεχομένων
    1. Αυστραλία και Κίνα πήραν θέση για την πιθανότητα εισβολής
    2. Η Ρωσία έχει στείλει στην Ουκρανία μια σεσημασμένη παραστρατιωτική οργάνωση

    Την περασμένη εβδομάδα ήταν ο Volodymyr Zelensky, Πρόεδρος της Ουκρανίας, που είχε προειδοποιήσει για εισβολή της Ρωσίας στις 16/2. Μετά ήρθε ο Joe Biden την Παρασκευή που είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Putin έχει αποφασίσει να εισβάλλει στην Ουκρανία. Τώρα, πήρε τη σκυτάλη ο Boris Johnson, που έχει και μια ροπή προς το δράμα, αλλά σίγουρα προκαλεί τεράστια ανησυχία με τη δήλωση που έκανε στο BBC και τη δημοσιογράφο Sophie Raworth.

    «Όλα τα σημάδια δείχνουν πως το πλάνο έχει ήδη ξεκινήσει με κάποιο τρόπο. Οι άνθρωποι πρέπει να αντιληφθούν το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές που θα έχουμε», δήλωσε ο Boris Johnson και εξέφρασε την σιγουριά του πως η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία και θα φτάσει μέχρι το Κίεβο. Αυτή η δήλωση έγινε μάλιστα από το Μόναχο, όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες της Δύσης για το ετήσιο συνέδριο ασφάλειας.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, οι Ρώσοι έχουν 160.000-190.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία και ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και οι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

    Ο Volodymyr Zelensky ζήτησε στις συναντήσεις του με τους ηγέτες της Δύσης να μην περιμένουν την εισβολή της Ρωσίας για να επιβάλλουν κυρώσεις και ο Boris Johnson αποκάλυψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική κυρώσεων πιο αυστηρή απ΄αυτή που τους έχει προταθεί και ανάμεσα στις κινήσεις τους είναι να απαγορεύσουν σε ρωσικές εταιρείες να συναλλάσσονται σε λίρες και δολάρια, ελπίζοντας πως αυτό το ισχυρό χτύπημα στη ρωσική οικονομία θα αποτρέψει τις πολεμικές βλέψεις του Putin.

    Αξιωματούχοι της Δύσης έχουν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες πάντως πως η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, η μαζική φυγή προς τη Ρωσία των Ουκρανών του Ντόνμπας και η σιωπή του Putin, δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά σε έναν πόλεμο.

    «Πολύ φοβάμαι ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς μια εισβολή και δεν υπάρχει τρόπος να την αποτρέψουμε. Το σχέδιο έχει τεθεί σε λειτουργία. Φοβάμαι ότι το σχέδιο που βλέπουμε να εκτυλίσσεται, είναι κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πόλεμο που έχουμε δει στην Ευρώπη από το 1945 από την άποψη της κλιμάκωσης του. Οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν τις απώλειες ζωών Ουκρανών, αλλά και νεαρών Ρώσων».

    Σύμφωνα με τον Boris Johnson και τον Biden, η Ρωσία δε θα εισβάλει μόνο από το Ντόνμπας, αλλά και από τη Λευκορωσία που βρίσκεται πιο κοντά στο Κίεβο.

    Το ΝΑΤΟ περνά στην αντεπίθεση: «Ο Putin να προσέχει μη βρει μια ενωμένη συμμαχία στα σύνορά του»

    Αυστραλία και Κίνα πήραν θέση για την πιθανότητα εισβολής

    Από την ανατολική πλευρά του πλανήτη, Αυστραλία και Κίνα έχουν προβεί σε δηλώσεις ζητώντας επιτακτικά την διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή της Ουκρανίας. «Αν ολοκληρώσουν τις πράξεις βίας ενάντια στην Ουκρανία, θα ακολουθήσουν κυρώσεις από εμάς και τους συμμάχους μας. Ο κόσμος θα κινηθεί στο να αποτρέψει μια τρομερή πράξη βίας δίχως πρόκληση, αδικαιολόγητη, δίχως εγγυήσεις, απαράδεκτη», δήλωσε ο Scott Morrison, Πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Η Αυστραλία δε θα στείλει πάντως στρατιώτες, αλλά θα συμβάλλει σε επίπεδο κυβερνοχώρου και σε αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ενδεχομένως.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, ζήτησε όλες οι εμπλεκόμενες μεριές να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, κατά την παρουσία του στο 58ο Συνέδριο Ασφάλειας στο Μόναχο. «Η εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της κάθε χώρας πρέπει να είναι σεβαστή και να διαφυλάσσεται. Υπάρχει ένας βασικός κανόνας των διεθνών σχέσεων που ενσωματώνει τους στόχους του ΟΗΕ. Αυτή είναι και η σταθερή, απαράβατη αρχή της Κίνας. Και αυτή έχει εφαρμογή ισότιμα στην Ουκρανία.

    Αν ο οποιοσδήποτε αμφισβητήσει τη στάση μας σε αυτό το ζήτημα, έχει μια κακοπροαίρετη ευαισθησία και ενόχληση προς τη θέση της Κίνας. Πρέπει να επιστρέψουμε σύντομα στη συμφωνία Minsk II και απ΄όσο ξέρω, Ρωσία, Ε.Ε. και ΗΠΑ στηρίζουν ανοιχτά αυτή τη συμφωνία. Η Κίνα ελπίζει όλες οι πλευρές να καταφύγουν στον διάλογο και την καθοδήγηση για να βρεθεί μια λύση που θα περιλαμβάνει την ασφάλεια της Ευρώπης».

    Μετά το Ρωσία-Ουκρανία, έχουμε το Αυστραλία-Κίνα: Το κινέζικο laser που στόχευσε αυστραλιανό jet

    Η Ρωσία έχει στείλει στην Ουκρανία μια σεσημασμένη παραστρατιωτική οργάνωση

    Αυτή η ασφάλεια σίγουρα δεν θα επιτευχθεί με άνοιγμα πυρός προς το ουκρανικό μέτωπο στα ανατολικά της χώρας, στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με το CNN, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Denys Monastyrskiy κατευθύνθηκε στο Ντόνμπας μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων και έτρεξαν να καλυφθούν από τα πυρά που ίσως να συνδέονται με τις στρατιωτικές ασκήσεις των Ρώσων που επέβλεψε χθες ο Putin. Κανένας δεν τραυματίστηκε.

    «Μιλήσαμε με τους στρατιώτες μας στο σημείο. Το ηθικό τους είναι ακμαίο και τρομερά γενναίο και όλοι είναι έτοιμοι για κάθε σενάριο. Έχουμε πληροφορίες για την επέκταση του ρωσικού στρατού στην περιοχή μας. Επίσης, έχουμε πληροφόρηση για συγκεκριμένες μονάδες της Wagner PMC που έχουν εισβάλλει στα εδάφη μας. Βρίσκονται εδώ για να σαμποτάρουν την άμυνα μας».

    Η Wagner PMC είναι μια ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση που έχει συνδεθεί με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και έχει δράσει στο παρελθόν σε Λιβύη, Συρία και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε σύνδεση με την Wagner και άλλες μισθοφορικές στρατιωτικές οργανώσεις. Τις τελευταίες ημέρες όμως, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αναφέρει μια ραγδαία αύξηση σε βαρύ οπλισμό που έχει τοποθετηθεί στις γραμμές επαφής του ουκρανικού στρατού με τους Ρώσους.

    Μόνο το Σάββατο έγιναν 70 παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός που ισχύει στα σύνορα, με τις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν μάλιστα όπλα που έχουν απαγορευτεί από τις συμφωνίες Minsk Ι και Minsk II. Απ΄αυτές, δύο Ουκρανοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις έχουν τραυματιστεί. Ο υπουργός Άμυνας, Oleksiy Reznikov ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η Ουκρανία δεν σκοπεύει να αρχίσει επίθεση στις περιοχές που είναι οι αυτονομιστές, όπως ισχυρίστηκαν οι ηγέτες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ και χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα για να εκκενωθούν οι περιοχές.

    «Δεν σχεδιάζουμε καμία επίθεση, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τα πυρά σε θέσεις που είναι τα στρατεύματα μας και τα καταφύγια».

    * Με στοιχεία από BBC και CNN