Πίνακας Περιεχομένων
    1. Δημόσιες εκτελέσεις φέρεται να ετοιμάζουν οι Ρώσοι στις πόλεις που θα καταλάβουν

    Το ρεσιτάλ προπαγάνδας και ψεύδους από τον Vladimir Putin συνεχίστηκε για ακόμα μια ημέρα. Ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε σε νέο διάγγελμα και εκεί υποστήριξε πως ο στρατός των Ουκρανών χρησιμοποιεί άμαχους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, την ώρα που κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν Ρώσο αξιωματικό να περπατάει ανάμεσα σε Ουκρανούς με δύο χειροβομβίδες και να τους απειλεί πως αν δεν υποταχθούν, θα τραβήξει τις περόνες.

    Ο Putin χαρακτήρισε τους Ρώσους στρατιώτες αληθινούς ήρωες, παραδέχτηκε πως έχει χάσει σε μερικές μικρές πόλεις, αλλά έβγαλε μια εικόνα πως όλα βαίνουν βάσει σχεδίου και πως σύντομα η Ρωσία θα έχει καταφέρει τον στόχο της.

    «Ρώσοι και Ουκρανοί είμαστε ένας λαός, όμως οι Ουκρανοί απειλούνται και τους έχει γίνει πλύση εγκεφάλου. Παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια και διέξοδο σε πολίτες, αντίθετα με αυτά που υποστηρίζει και κάνει η ουκρανική κυβέρνηση», ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος.

    Το σχέδιο προπαγάνδας και διαρροής ψευδών ειδήσεων δεν αρκείται μόνο σε δηλώσεις αξιωματούχων της πολιτικής. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ο Putin έχει δώσει εντολή σε χάκερς με τους οποίους συνεργάζεται, ώστε να χακάρουν τις ιστοσελίδες των υπουργείων της ουκρανικής κυβέρνησης και τοπικών αυτοδιοικήσεων και να διασπείρουν την είδηση πως η Ουκρανία έχει υπογράψη συνθήκη ειρήνης με τη Μόσχα.

    Ένας απροσδιόριστος ακόμα αριθμός επίσημων ιστοσελίδων τοπικών αρχών έχουν καταληφθεί από χάκερς και χρησιμοποιούνται για να διαδοθούν ψεύδη περί συμφωνίας για τέλος των εχθροπραξιών, αποκαλύπτει η κρατική υπηρεσία πληροφοριών και επικοινωνίας της Ουκρανίας. Αν καταφέρει κάτι τέτοιο σε μεγάλη κλίμακα ο Putin, θα έχει οδηγήσει τους στρατιώτες της Ουκρανίας σε μια χαλάρωση που θα του επιτρέψει να κάνει την τελική του επίθεση.

    Δημόσιες εκτελέσεις φέρεται να ετοιμάζουν οι Ρώσοι στις πόλεις που θα καταλάβουν

    Εξάλλου, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, οι Ρώσοι έχουν παρατάξει το 90% της στρατιωτικής τους δύναμης και αναμένεται να κλιμακώσουν τις επιθέσεις προς κατοικήσιμες περιοχές.

    Λίγο νωρίτερα, ο Volodymyr Zelensky ζήτησε να μιλήσει ο ίδιος απευθείας με τον Putin και να διαπραγματευτούν για το τέλος του πολέμου. «Είναι ο μόνος τρόπος να το σταματήσουμε. Δεν επιτιθέμεθα στη Ρωσία και δεν έχουμε σκοπό να το κάνουμε. Τι θες από εμάς; Φύγε από τα εδάφη μας. Έλα και κάτσε μαζί μου. Όχι όμως με 30 μέτρα απόσταση όπως με τον Macron», είπε ο Zelensky που κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει, ειδάλλως η Ρωσία θα επεκτείνει την επίθεση της και αλλού, ενώ ζήτησε κι από το ΝΑΤΟ να θέσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ώστε να μειωθεί ο από αέρος κίνδυνος.

    «Αν δεν έχετε τη δύναμη να κλείσετε τους ουρανούς, τότε δώστε μου αεροπλάνα. Αν δεν υπάρχουμε εμείς, τότε Θεός να φυλάει τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία που θα είναι οι επόμενες. Πιστέψτε με. Αν δε μπορείτε να δώσετε μια ημερομηνία στους Ουκρανούς, τι άλλο θέλετε; Πόσοι άνθρωποι πρέπει να ανατιναχθούν; Πόσα χέρια και πόδια και κεφάλια πρέπει να κοπούν για να καταλάβετε; Θα πάω και θα τα μετρήσω και θα περιμένουμε μέχρι να έχουμε έναν ικανοποιητικό για εσάς αριθμό», δήλωσε ο Zelensky με σαφή ειρωνεία προς την αναλγησία του ΝΑΤΟ.

    Οι Ρώσοι πάντως συνεχίζουν ανενόχλητοι τις επιθέσεις τους, με το Χάρκοβο να δέχεται κάθε ώρα μια ρουκέτα και τη σημερινή ημέρα να έχει στερήσει τη ζωή από 22 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση, ενώ στο Τσενίχιβ έχουν πεθάνει 9 άνθρωποι από επιθέσεις σε δύο σχολεία και σε κατοικίες.

    Η πολιορκία των ουκρανικών πόλεων, εφόσον ολοκληρωθεί με κατάληψη, θα φέρει και άλλους νεκρούς, αφού σύμφωνα με το Bloomberg οι Ρώσοι σκοπεύουν να κάνουν δημόσιες εκτελέσεις σε όσους συλληφθούν και σε όσους έχουν αντισταθεί. Αυτό θα είναι και το μήνυμα τους σε όσες πόλεις δεν έχουν ακόμα υποκύψει, ώστε να σταματήσουν να αμύνονται και να παραδωθούν.

    Η Μόσχα εξετάζει και αυστηρότερες ποινές σε όσους Ρώσους συλλαμβάνονται εντός της χώρας για πορείες κατά του πολέμου.

    Τα ρωσικά στρατεύματα είναι σε θέση ετοιμότητας έξω από το Κίεβο, στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο και το Τσερνίχιβ, με αξιωματούχους των ΗΠΑ να τονίζουν πως ένας μεγάλος αριθμός έχει παραμείνει στη βόρεια Ουκρανία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόοδος στη δράση τους. Με εξαίρεση τη Χερσώνα, όλες οι ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται αντέχουν ακόμα. Η Μαριούπολη έχει το πιο δύσκολο έργο, καθώς την περικυκλώνουν από νότια και από τα παράλια, με στόχο να την αποκόψουν.

    Ο φόβος εξαπλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη και η προειδοποίηση του Zelensky έχει θορυβήσει κι άλλες χώρες. Γεωργία και Μολδαβία έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είχαν σκοπό να κάνουν το 2024, αλλά οι εξελίξεις τους αναγκάζουν να επιταχύνουν. Οι δύο χώρες βρίσκονται στο μπλοκ των χωρών που έχουν σχέσεις εμπορικές και συνεργασίες με την Ε.Ε., αλλά δεν είναι επίσημα μέλη.

    * Με πληροφορίες από CNN