Πίνακας Περιεχομένων
    1. «Ακόμα κι αν σκοτώσει τον Zelensky, ο Putin δε θα μπορέσει να καταλάβει το Κίεβο»
    2. Πόσες οι πιθανότητες για να πατήσει ο Putin το κόκκινο κουμπί;
    3. Ο αστερίσκος πρώην υπουργού Εξωτερικών για την πυρηνική καταστροφή

    «Ο πόλεμος του Putin στην Ουκρανία θα είναι απόλυτη αποτυχία σε σχέση με την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας». Αυτός είναι ο ισχυρισμός που κάνει ένας αναλυτής της ρωσικής Υπηρεσίας Ομοσπονδιακής Ασφάλειας σε μια αναφορά 2.000 λέξεων όπου υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι δεν έχουν καμία ελπίδα να κερδίσουν, αλλά οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα, εφόσον συναντούν την ουκρανική αντίσταση.

    Μπορεί το Κρεμλίνο να αναγνωρίζει μόλις 498 θανάτους Ρώσων στρατιωτών, αλλά όλα συντείνουν σε πενταψήφιο αριθμό που υπερβαίνει κατά πολύ τις 10.000. Το Gulagu.net του Vladimir Osechkin, ιστοσελίδα που καταπολεμά τη διαφθορά του Putin και έχει ακτιβιστικό χαρακτήρα, φέρνει στο φως την αναφορά του FSB (Federal Secutiry Bureau) από πληροφοριοδότη εντός της ρωσικής υπηρεσίας που είναι απόγονος της KGB και δείχνει πως ο Putin θεωρεί την FSB ως υπαίτια για την αποτυχία της εισβολής ως τώρα.

    Η ευθύνη βέβαια ανήκει στον Putin, καθώς η εισβολή έγινε δίχως προειδοποίηση και ενημέρωση προς την FSB, με τη ρωσική κυβέρνηση μάλιστα να έχει απωλέσει οποιαδήποτε επικοινωνία με αξιωματούχους των στρατιωτικών της μονάδων στην Ουκρανία, άρα δε μπορούν να γνωρίζουν και τον ακριβή αριθμό νεκρών.

    Ουκρανία: Τρομακτικές απώλειες για τους Ρώσους – 11.000 στρατιώτες νεκροί

    Αυτή η αναφορά είναι απόλυτα αληθής σύμφωνα με τον ειδικό σε υπηρεσίες ασφαλείας, Christo Grozev, που την επικύρωσε ζητώντας τη γνώμη δύο συναδέλφων του ειδικών σε αυτά τα ζητήματα. Πρόκειται φυσικά για μια αναφορά που λειτουργεί ενθαρρυντικά προς τους Ουκρανούς που δέχονται τα αλύπητα χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων, όμως μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, προκαλώς εφησυχασμό.

    Άλλωστε, μην ξεχνάμε, αυτή η έρευνα προέρχεται από ρωσικά χέρια, άρα δεν είναι απίθανο να επιχειρείται ένας αποπροσανατολισμός προς τους Ουκρανούς, ώστε να χαλαρώσουν θεωρώντας εαυτούς νικητές και να ηττηθούν εν τέλει.

    «Ακόμα κι αν σκοτώσει τον Zelensky, ο Putin δε θα μπορέσει να καταλάβει το Κίεβο»

    «Οι πιθανότητες νίκης για τον Putin είναι μηδαμινές. Η Ρωσία δεν έχει διέξοδο. Δεν υπάρχει προοπτική για μια πιθανή νίκη. Η ήττα βρίσκεται παντού», τονίζει η έρευνα που συγκρίνει τα ρωσικά λάθη με τα αντίστοιχα του Γ΄Ράιχ στο φινάλε του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

    Από τον πληροφοριοδότη του FSB προκύπτει πως το Κρεμλίνο έχει διατάξει το γραφείο να ερευνήσει τα αποτελέσματα από τις κυρώσεις της Δύσης και της περιθωριοποίησης της Ρωσίας. Ακόμα κι εκεί ο Putin επιχειρεί απόκρυψη της αλήθειας, αφού μεταφέρεται στους ερευνητές πως είναι υποθετική άσκηση και όχι βασισμένη στην πραγματικότητα.

    «Πρέπει να γραφτεί η ανάλυση με τρόπο που η Ρωσία παρουσιάζεται ως νικήτρια. Ειδάλλως σε ανακρίνουν γιατί δεν κάνεις καλά τη δουλειά σου. Ξαφνικά, συμβαίνει και όλα καταλήγουν στην εντελώς αβάσιμη ανάλυση». Εκτός από την πορεία του Putin προς την πανωλεθρία, υπάρχει ανάλυση και για τον Τσετσένο ηγέτη Ramzan Kadyrov, ο οποίος είναι έξαλλος με το Κρεμλίνο που έστειλε την ομάδα δολοφόνων του για να σκοτώσει τον Zelensky και τελικά τους διέλυσαν τα ουκρανικά στρατεύματα.

    «Ακόμα κι αν σκότωσε τον Zelensky, ο Putin πάλι δε θα μπορούσε να καταλάβει την Ουκρανία. Και με την ελάχιστη αντίσταση των Ουκρανών, οι Ρώσοι θα χρειάζονταν πάνω από 500.000 ανθρώπους, χώρια οι προμήθειες και οι υπεύθυνοι για τον εφοδιασμό». Οι συντάκτες της αναφοράς δεν εξαιρούν το ενδεχόμενο πυρηνικού χτυπήματος της Ρωσίας στη Δύση και υποστηρίζουν πως η μυστική υπηρεσία SVR της Ρωσίας, η αντίστοιχη CIA, έψαχνε αποδείξεις πυρηνικών όπλων σε ουκρανικό έδαφος για να δικαιολογήσει την εισβολή.

    Πόσες οι πιθανότητες για να πατήσει ο Putin το κόκκινο κουμπί;

    «Υπάρχει πιθανότητα για ένα τοπικό πυρηνικό χτύπημα; Ναι. Όχι για στρατιωτικούς σκοπούς. Δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα, πρόκειται για ένα όπλο διάσπασης της άμυνας. Αλλά μπορεί να προκαλέσει τρόμο. Την ίδια στιγμή το έδαφος προετοιμάζεται για να ανατραπούν όλα στην Ουκρανία. Ο Naryshkin και η SVR σκαλίζουν τα στοιχεία για να αποδείξουν ότι υπάρχουν κρυφά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

    Δεν πιστεύω πάντως ότι ο Vladimir Putin θα πατήσει το κόκκινο κουμπί και θα καταστρέψει όλο τον πλανήτη. Πρώτον, είναι μια απόφαση που την παίρνουν πολλοί άνθρωποι και τουλάχιστον ένας εξ αυτών θα αρνηθεί. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί, δεν πατάει ένας το κόκκινο κουμπί.

    Ουκρανία: Η τεράστια διαφορά σε σχέση με τον πόλεμο στην Κριμαία το 2014

    Δεύτερον, υπάρχουν αμφιβολίες ότι όλα λειτουργούν κανονικά στην πυρηνική φαρέτρα της Ρωσίας. Τρίτο, και αυτό είναι το πιο κακό και λυπηρό πράγμα, πιστεύω προσωπικά ότι δεν είναι διατεθειμένος ο Putin να θυσιάσει τον εαυτό του, ενώ δεν αφήνει τα μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου ή τους πιο στενούς υπουργούς του να τον πλησιάσουν. Είτε γιατί φοβάται τον κορωνοϊό είτε κάποια επίθεση, δεν έχει σημασία. Αν φοβάσαι να αφήσει τους πιο έμπιστους ανθρώπους σου να σε πλησιάσουν, πώς θα τολμήσεις να καταστρέψεις τον εαυτό σου και όσους αγαπάς».

    Για την πιθανότητα πολιορκίας του Κιέβου, η αναφορά και πάλι παρουσιάζεται διστακτική. «Σύμφωνα με την εμπειρία σε στρατιωτικές συγκρούσεις στην ίδια Ευρώπη τις πρόσφατες δεκαετίες – η Σερβία είναι το μεγαλύτερο έδαφος προσομοίωσης εδώ – οι πόλεις μπορούν να βρίσκονται υπό πολιορκία για χρόνια και να λειτουργούν κανονικά. Ανθρωπιστικά κονβόι από την Ευρώπη θα φτάσουν εκεί σε χρόνο dt».

    Ο αστερίσκος πρώην υπουργού Εξωτερικών για την πυρηνική καταστροφή

    Αυτό το τελευταίο σημαίνει πως οι Ρώσοι δεν έχουν όλο το χρόνο και το χρήμα μπροστά τους για να πολιορκήσουν την πρωτεύουσα. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει deadline μέχρι τον Ιούνιο. «Έχουμε ένα κατά συνθήκη deadline τον Ιούνιο. Κατά συνθήκη με την έννοια ότι ως τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει οικονομία, δε θα έχει μείνει τίποτα όρθιο. Κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα μία από τις δύο πλευρές θα αναγκαστεί να υποχωρήσει κάπου, επειδή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί σε αυτή την ένταση».

    Τέλος, για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης στην Ευρώπη, η αναφορά δεν αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο και εκτιμά πως θα υπάρξει ένα τελεσίγραφο προς τη Δύση που θα απειλεί με πόλεμο εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία και αν η Δύση δεν αποδεχτεί τους όρους, θα την σύρει ο Putin σε μια διεθνή διαμάχη όπως ο Hitler το 1939.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Andrei Kozyrev μοιράστηκε μια επιχείρηση του ρωσικού στρατού και βάσει αυτής αποκάλεσε τον Putin έναν έλλογο ηθοποιό που αρχίζει να πιστεύει την ίδια του την προπαγάνδα για Ουκρανούς Ναζί. «Η εισβολή του ήταν τρομερή και ανήθικη, αλλά όχι παράλογη, αφού είχε αρχίσει να ασπάζεται τα ψεύδη του. Ο Putin πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν είναι αληθινό έθνος και δε μπορεί να παραμείνει ανεξάρτητη.

    Μπορεί να έκανε λάθος υπολογισμούς, αλλά δεν είναι παράφρων. Είναι απλώς λάθος και ανήθικος. Κι επειδή δεν είναι παράφρων, δεν πιστεύω ότι θα χρησιμοποιήσει επί σκοπού πυρηνικά κατά της Δύσης. Λέω το “επί σκοπού”, καθώς οι βομβαρδισμοί δίπλα σε πυρηνικό εργοστάσιο μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία».

    * Πηγή: Dailymail