Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η Ρωσία έχει παραβιάσει τον καταστατικό χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περίπτωση πολέμου
    2. Το Λβιβ ζητάει βοήθεια για να στεγάσει τους πρόσφυγες

    Σε ακόμα ένα δραματικό κάλεσμα προς τον υπόλοιπο πλανήτη προέβη τη Δευτέρα ο Volodymyr Zelensky, που προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης πως ο πόλεμος αυτός δεν θα σταματήσει στη χώρα του, αλλά θα επεκταθεί και θα είναι ένας πόλεμος κατά της ελευθερίας των ανθρώπων και στον υπόλοιπο πλανήτη. Ο Zelensky, που σήμερα θα μιλήσει με βιντεοκλήση στο βρετανικό κοινοβούλιο, ανέφερε στο σημερινό του διάγγελμα, αλλά και σε συνέντευξή του στον David Muir από το αμερικανικό δίκτυο ABC, πως η επίθεση στην Ουκρανία είναι μια επίθεση στη δημοκρατία και τον ελεύθερο κόσμο.

    «Δε μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να είναι ενεργή εκεί, γιατί μας βομβαρδίζουν διαρκώς, στέλνουν πυραύλους, ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη – στέλνουν ό,τι έχουν. Δεν έχουμε έλεγχο στον εναέριο χώρο μας», είπε αρχικά ο Zelensky και στη συνέχεια ζήτησε ξανά από τον Joe Biden να πάρει περισσότερη πρωτοβουλία. «Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τον πόλεμο. Θέλω να το πιστεύω αυτό. Είναι ικανός να το κάνει».

    Ενδεχομένως ο Zelensky να αναφέρεται στην επικύρωση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που ζητάει επιτακτικά από την Παρασκευή. Όμως το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αρνούνται να καταφύγουν σε κάτι τέτοιο, γιατί φοβούνται ότι θα πυροδοτήσει μια γενικευμένη σύγκρουση που δε θα μείνει στην Ουκρανία. Άλλωστε, ο Putin το δήλωσε ξεκάθαρα πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έναν πόλεμο της Ρωσίας με την Ευρώπη. Μες στο Σαββατοκύριακο ο Biden δεσμεύτηκε κιόλας πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν αμέτοχα.

    Ο Zelensky αναφέρθηκε και στις καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών, λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλη απάντηση από το να τα καταρρίψουμε. Πρέπει να προστατέψουμε τις ζωές. Όλοι νομίζουν ότι είμαστε μακριά από την Αμερική ή τον Καναδά. Όχι, είμαστε στην ίδια ζώνη ελευθερίας. Και όταν τα όρια των δικαιωμάτων και της ελευθερίας παραβιάζονται και καταπατούνται, τότε πρέπει να μας προστατεύσουν. Γιατί εμείς είμαστε οι πρώτοι. Εσείς όμως θα είστε οι επόμενοι. Επειδή όσο περισσότερο θρέφεις αυτό το θηρίο, θέλει κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο».

    Z: Το σύμβολο των φιλοπολεμικών Ρώσων – Η θεωρία που δείχνει το μέγεθος της προπαγάνδας του Putin

    Η Ρωσία έχει παραβιάσει τον καταστατικό χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περίπτωση πολέμου

    Ποιος μπορεί να αντιπαρατεθεί σε αυτό που λέει ο Zelensky, ιδίως από τη στιγμή που πλέον είναι δεδομένο πως ο Putin έχει καταπατήσει ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτόν τον πόλεμο. Το Human Rights Watch ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει τις υποχρεώσεις τους προς τον ανθρωπιστικό νόμο που διέπει τέτοιες περιστάσεις πολέμου, έχοντας επιτεθεί σε περιοχές άμαχων πληθυσμών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 8 πολίτες που σκοτώθηκαν στο Ίρπιν καθώς επιχειρούσαν να διαφύγουν κι ενώ είχε ανακοινωθεί κατάπαυση πυρός.

    «Για αρκετές ώρες την 6η Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα τμήμα ενός δρόμου που χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες πολίτες για να διαφύγουν από τα στρατεύματα και την επέλεαση τους από τη βόρεια Ουκρανία προς το Κίεβο. Μια ντουζίνα μέλη του ουκρανικού στρατού και δύο στρατιωτικά οχήματα ήταν στο πέρασμα την ώρα της επίθεσης, αλλά μειονεκτούσαν αριθμητικά απέναντι στους Ρώσους και στον μεγάλο αριθμό πολιτών που εκκένωναν την περιοχή. Οι δύο χώρες απέτυχαν να ορίζουν ασφαλή μονοπάτια εκκένωσης και πρέπει όλοι να κάνουν κάθε πιθανό βήμα για να απομακρύνουν τους πολίτες από την εγγύτητα της μάχης και του στρατιωτικού εξοπλισμού».

    Αλγεινή εντύπωση σε όλο αυτό προκαλεί βέβαια πως το Human Rights Watch προέβη σε τέτοια εξίσωση της Ρωσίας με την Ουκρανία, πήρε απόσταση, τήρησε ουδετερότητα και δεν αναφέρθηκε ανοιχτά στον Putin. Κι αυτό δείχνει πολλά για τη μέχρι τώρα στάση της Δύσης και των ΗΠΑ.

    Είναι οι Ρώσοι αυτοί που ανακοίνωσαν κατάπαυση πυρός εις διπλούν και δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους και επιτέθηκαν σε πολίτες, σκοτώνοντας τόσους ανθρώπους. Είναι οι Ρώσοι που έχουν αφήσει ένα μόνο δρόμο ανοιχτό, αυτόν προς τη Λευκορωσία, χώρα-σύμμαχο που Κύριος οίδε τι θα μπορούσε να κάνει σε Ουκρανούς πρόσφυγες και πώς θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς τον Zelensky. Πώς ακριβώς έχει ίδιο μερίδιο ευθύνης και η Ουκρανία;

    Το Λβιβ ζητάει βοήθεια για να στεγάσει τους πρόσφυγες

    Η μόνη έξοδος διαφυγής πολιτών είναι προς το Λβιβ, όπου ήδη έχουν πάει 200.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι χρειάζεται άμεση βοήθεια, καθώς αδυνατεί να παρέχει φαγητό και στέγη σε τόσο κόσμο.

    «Περίπου 200.000 Ουκρανοί έχουν ήδη φτάσει στο Λβιβ. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, κρύβονται από τον βομβαρδισμό και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Φροντίζουμε να παρέχουμε σε όλους φαγητό και να καλύψουμε κάθε ανάγκη. Αλλά τα τρένα έρχονται διαρκώς και οι αριθμοί αυξάνονται. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι διεθνείς οργανισμοί. Θέλουμε περισσότερα κινητά κέντρα για προσωρινή παραμονή, με εξοπλισμό μπάνιου και αποθηκευτικούς χώρους για τρόφιμα. Χρειαζόμαστε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, φάρμακα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη. Κινητά νοσοκομεία για παιδιά και ενήλικες», δήλωσε ο Andriy Sadovyi.

    Το Λβιβ έχει πιάσει σχεδόν το 100% ση χωρητικότητα του, με 440 κέντρα πολιτισμού και εκπαιδευτικές υποδομές να χρησιμοποιούνται για στέγαση προσφύγων, ενώ έχουν επιταχθεί και 85 θρησκευτικοί χώροι.

    Μια αρχική βοήθεια μπορεί να είναι το πακέτο στήριξης που ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα, ύψους 723 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα 350 εκατομμύρια εξ αυτών να αφορούν ένα προεγκριθέν δάνειο που θα έδινε στην Ουκρανία. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύτηκε επίσης να δημιουργήσει ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 3 δισ. δολαρίων που θα διακινηθεί προς την Ουκρανία στους επόμενους μήνες.

    «Η Παγόσμια Τράπεζα στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών και της χώρας τους. Αυτό είναι το πρώτο από πολλά βήματα που θα πάρουμε για να απαλύνουμε την τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή απ΄αυτή την κρίση», δήλωσε ο Πρόεδρος David Malpass.