Στις κρίσιμες στιγμές, όλα καταλήγουν στο τι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, τι μήνυμα θέλουμε να δώσουμε στις νεότερες γενιές και δη στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Για πολλούς το να έχεις παιδιά σημαίνει μειωμένη κοινωνική αγωνιστικότητα. Για τον Rob Grady δεν υπάρχει αυτό. Ο 61χρονος Σκωτσέζος δεν το σκέφτηκε καθόλου για το αν θα στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία και φορώντας τα στρατιωτικά του ρούχα, πήρε μια καραμπίνα και πήγε στην Ουκρανία για να πολεμήσει.

    Με καταγωγή από το Εδιμβούγο, ο Rob Grady ανάρτησε ένα βίντεο στα social media, όπου εξηγεί την απόφασή του να μην ακούσει στις συστάσεις της υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, κ. Liz Truss, για τους Βρετανούς που θέλουν να πάνε να πολεμήσουν ότι θα ήταν καλύτερο να μείνουν στις θέσεις τους.

    «Είμαι ο Rob. Είμαι 61 ετών, παππούς από τηη Σκωτία. Ταξίδεψα στην Ουκρανία για να βοηθήσω τους Ουκρανούς να πολεμήσουν τους Ρώσους. Θα κάνω οτιδήποτε περνά από το χέρι μου για να σώσω την Ουκρανία από τον Putin. Οποιοσδήποτε απ΄όλο τον κόσμο ας βοηθήσει την Ουκρανία. Θέλουν τη βοήθεια όλων μας. Εθελοντές, σας παρακαλώ. Αυτή είναι μια δική μου επιλογή. Είμαι πια ένας μεγάλος άνθρωπος. Ήρθα εδώ να βοηθήσω τους Ουκρανούς σε αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο», είπε στο BBC ο Rob Grady, ένας από τους 100 Σκωτσέζους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη.

    Ο Volodymyr Zelensky έχει ανακοινώσει πως θα συσταθεί μια διεθνής λεγεώνα και ο Grady ήδη θεωρεί εαυτόν μέλος της. Ο Grady έχει στρατιωτική εμπειρία από τον Territorial Army, τον βρετανικό στρατό στην Ινδία και προσφέρει όλες τους τις γνώσεις στους Ουκρανούς στρατιώτες. Από την οικογένεια του στέλνουν μηνύματα και του ζητούν να γυρίσει πίσω ασφαλής.

    Η Liz Truss είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως στηρίζει όποιον θέλει να πολεμήσει, καθώς ήταν αρκετά μεγάλος ο αριθμός των Βρετανών που ήθελαν να πάνε στην Ουκρανία. Ο ναύαρχος Tony Radakin όμως, επικεφαλής του βρετανικού ναυτικού, είχε πει ότι μια τέτοια προτροπή δεν θα έπρεπε να γίνει. «Ως έμπειροι και επαγγελματίες στρατιωτικοί, λέμε ότι δεν είναι το πιο σωστό πράγμα για να κάνει κάποιος».

    «Αν ταξιδέψετε στην Ουκρανία για να πολεμήσετε ή να βοηθήσετε άλλους στη σύγκρουση, οι δραστηριότητες σας μπορεί να θεωρηθούν προσβολές των νόμων κατά της τρομοκρατίας ή άλλων νόμων και μπορεί να προσαχθείτε κατά την επιστροφή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναγράφεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

    Ο Rob Grady όμως είναι Σκωτσέζος, όχι απλά Βρετανός. Και αντί να υπακούσει σε αυτή την εντολή, επέλεξε να ακούσει αυτό που είχε πει κάποτε ο πάστορας Martin Niemöller:

    «Όταν οι Ναζί πήραν τους κομμουνιστές,
    εσιώπησα,
    δεν ήμουν δα κομμουνιστής.

    Όταν έκλεισαν μέσα τους σοσιαλδημοκράτες,
    εσιώπησα,
    δεν ήμουν δα σοσιαλδημοκράτης.

    Όταν πήραν τους συνδικαλιστές,
    εσιώπησα,
    δεν ήμουν δα συνδικαλιστής.

    Όταν πήραν εμένα,
    δεν υπήρχε κανείς πλέον,
    που να μπορούσε να διαμαρτυρηθεί».

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ποιες περιοχές της Ευρώπης καταφεύγουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

    Ο Putin δεν κάνει μόνο στρατιωτικό πόλεμο: To Πατριαρχείo της Ρωσίας εξαπολύει ένα «ορθόδοξο τζιχάντ»

    TikTok: Η Ουκρανή που έγινε viral παρουσιάζοντας τη ζωή στο καταφύγιο – Προσποιείται ότι είναι Ιταλία και σε 5αστερο ξενοδοχείο