Πίνακας Περιεχομένων
    1. 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

    Μετά από τέσσερις γύρους διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους, δεν έχει διαφανεί κάποια προοπτική. Τα τελευταία 24ωρα βέβαια διαρρέουν δηλώσεις αξιωματούχων των δύο πλευρών που θέουν Ουκρανία και Ρωσία κοντά σε συμφωνία για κρίσιμα ζητήματα, ενώ προσφάτως και ο Volodymyr Zelensky παραδέχτηκε δημόσια πως η Ουκρανία έχει κλειστή πόρτα για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

    Παρόλα αυτά, όσο οι Ρώσοι συνεχίζουν να σφυροκοπούν περιοχές πολιτών και να βομβαρδίζουν κτήρια πάνω από καταφύγια, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή που θα δώσει ένα τέλος στον πόλεμο. Ο Volodymyr Zelensky ήταν ξεκάθαρος στο σημερινό του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό, τονίζοντας πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί ο ίδιος με τον Vladimir Putin. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις τους δεν καταλήξουν πουθενά, αυτό θα σημαίνει πως ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει και για να τελειώσει, ο μόνος τρόπος θα είναι να εμπλακούν κι άλλες χώρες.

    «Είμαι έτοιμος για να συνομιλήσω μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια. Και νομίζω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν πρόκειται να τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Zelensky στον δημοσιογράφο Fareed Zakaria στο CNN, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που εξασφάλισε το δίκτυο.

    «Αν υπάρχει πιθανότητα έστω και 1% να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε την ευκαιρία. Πρέπει να το κάνουμε. Μπορώ να σας πω για το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων – σε κάθε περίπτωση, χάνουμε ανθρώπους καθημερινά, αθώοι πεθαίνουν στο έδαφος.

    Οι ρωσικές δυνάμεις ήρθαν εδώ για να μας αποτελειώσουν, να μας σκοτώσουν. Και μπορούμε να αποδείξουμε ότι η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και του στρατού μας ήταν που μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ισχυρό χτύπημα και να ανταποδώσουμε. Δυστυχώς όμως, η αξιοπρέπεια μας δεν πρόκειται να διατηρήσει τις ζώες μας. Γι΄αυτό πιστεύω ότι αν έχουμε οποιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε ευκαιρία για να υπάρξει μια πιθανότητα διαπραγματεύσεων, μια πιθανότητα κουβέντας με τον Putin, πρέπει να γίνει. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε πλέον Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

    10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

    Μπορεί να ακούγεται πολύ βαρύ αυτό που λέει και προβλέπει ο Volodymyr Zelensky, αλλά πώς αλλιώς μπορεί να περιγράψει κανείς αυτό που συμβαίνει και πώς αλλιώς να έρθει το τέλος σε αυτές τις θηριωδίες χωρίς να υπάρξει μια έξωθεν παρέμβαση. Ο Zelensky βέβαια ακολουθεί αυτή τη ρητορική γιατί θέλει να πείσει τους λαούς της Δύσης να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους για να εμπλακούν περισσότερο στην Ουκρανία, κατ΄αρχάς με μια ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας πάνω από την Ουκρανία.

    Εκεί, σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τον Filippo Grandi, Ανώτατο Επίτροπο Προσφύγων του ΟΗΕ, 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με τα 7 εκατομμύρια περίπου να έχουν πάει εκτός Ουκρανίας και τα υπόλοιπα να είναι σε κατεύθυνση προς τα δυτικά της χώρας, ώστε να περάσουν τα σύνορα.

    Η κατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη έχει γίνει ασφυκτική και χώρες όπως Τσεχία, Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία, τονίζουν με κάθε τρόπο πως σε λίγες ημέρες δε θα έχουν άλλους χώρους για να φιλοξενήσουν αξιοπρεπώς τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

    «Μεταξύ των ευθυνών αυτών που ποντάρουν σε πόλεμο, παντού στον κόσμο, είναι και η οδύνη που πέφτει στους πολίτες, οι οποίοι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τόσο καταστροφικός ώστε 10 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Αυτοί είτε μετακινήθηκαν εντός της χώρας είτε προσέφυγαν στο εξωτερικό», έγραψε στο Twitter ο Grandi.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Ρωσία: Σύροι παραστρατιωτικοί στο πλευρό της – Ετοιμάζουν εκστρατεία στην Ουκρανία

    Ουκρανία, η χώρα της παρένθετης μητέρας: 19 μωρά γεννήθηκαν «χωρίς γονείς» στον πόλεμο

    Μαριούπολη: Οι Ρώσοι έριξαν ξανά βόμβα σε καταφύγιο – 400 πολίτες κρύβονται εκεί