Πίνακας Περιεχομένων
    1. Εκτός από το anti-tank, η Βρετανία στέλνει και σύστημα εξουδετέρωσης πολεμικών αεροσκαφών

    Σε 25 ημέρες πολέμου, αυτοί που έχουν πάρει τα περισσότερα εύσημα είναι οι Ουκρανοί. Θα τα έπαιρναν ούτως ή άλλως από ανθρωπιστική άποψη γιατί είναι αυτοί που αμύνονται, αυτοί που δέχονται την επίθεση. Αλλά τα παίρνουν και σε επίπεδο στρατιωτικό, περισσότερο από τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν τα 10 κακά της μοίρας τους. Ένας από τους λόγους που οι Ρώσοι τα έχουν βρει μπαστούνια είναι τα drones των Ουκρανών. Ένας άλλος είναι το anti-tank, ένα σύστημα εξουδετέρωσης των τανκς που έχουν χορηγήσει στους Ουκρανούς οι Βρετανοί.

    Στις πρώτες 3 εβδομάδες του πολέμου, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη, ήταν ένα κοινό θέαμα και ο λόγος που τα κονβόι των ρωσικών τανκς είχαν ακινητοποιηθεί και δε μπορούσαν ούτε να διασκορπιστούν για να αποπροσανατολίσουν τον αντίπαλο. Τανκς, μεταφορικά, φορτηγά προμηθειών, όλα στέκονταν καμμένα στις άκρες των δρόμων. Άλλα μαζί με τους οδηγούς τους, άλλα με στρατιώτες, άλλα άδεια.

    Η Βρετανία, χώρα που έχει επιδείξει μεγαλύτερη ζέση σε όλη την Ευρώπη, ώστε να βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία, έχει δώσει στους Ουκρανούς και εξοπλισμό και το knowhow για να αναπτύξουν τις τακτικές αναχαίτισης της πορείας των ρωσικών τανκς, ειδικά στο Κίεβο.

    Το ρεπορτάζ της Guardian αναφέρει ότι μπορεί οι Βρετανοί να κριτικάρονται έντονα για τον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων προσφυγικών ροών, αλλά έχουν παραδώσει στον Zelensky έναν άρτιο εξοπλισμό και εκπαίδευση πάνω σε τεχνικές.

    «Μπορούμε να κριτικάρουμε διαρκώς τη βρετανική εξωτερική πολιτική, αλλά εν προκειμένω ηγηθήκαμε. Υπάρχει στενότατη συνεργασία με τους Ουκρανούς εδώ και κάποιο διάστημα, επομένως είχαμε μια καλή ιδέα του τι χρειάζονται, αλλά είχαμε και ένα πολύ καλό σύστημα anti-tank να τους στείλουμε. Ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε ουσιαστικό εξοπλισμό πριν καν ξεκινήσει ο πόλεμος και έχει κάνει τη διαφορά», λέει ο καθηγητής Sir Lawrence Freedman από το King’s College του Λονδίνου.

    Αυτό το σύστημα anti-tank είναι η νέα γενιά ελαφρύ anti-tank οπλισμού (Next Level Anti-tank Weapon ή NLAW) και έχουν αποδειχτεί τρομερά αποτελεσματικά απέναντι στα ρωσικά οχήματα, τα οποία είναι εκτεθειμένα λόγω της ελλιπούς στρατιωτικής εκπαίδευσης και συντονισμού που δείχνουν οι Ρώσοι. Η εμπλοκή της Βρετανίας στην εκπαίδευση και κατάρτιση των Ουκρανών ξεκίνησε το 2014, μετά την προσάρτιση της Κριμαίας.

    Ήταν η Επιχείρηση Orbital το 2015 στην οποία ο βρετανικός στρατός καθοδήγησε την Ουκρανία σε τακτικές εξάπλωσης, διασκορπισμού, κάλυψης και όλων των τακτικών πολεμικής μάχης. Ο προκάτοχος του Zelensky, ο Petro Poroshenko είχε δηλώσε το 2014 ότι είχε παραλάβει ένα οπλοστάσιο από τη Δύση. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, εκπαιδεύτηκαν πάνω από 22.000 μέλη του ουκρανικού στρατού.

    Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποτελεσματικότητα ως και 90% στο ποσοστό του NLAW κι αυτό οφείλεται και στο βάρος τους, αφού είναι ελαφρύτερα από τα συστήματα Javelin, άρα στο «χτύπημα» της ρίψης μειώνεται η πιθανότητα να ξεφύγει ο στόχος, αλλά πρόκειται και για συστήματα που μπορούν να παραταχθούν σε κοντινές αποστάσεις και να τραβηχτούν πίσω ξανά. Η Βρετανία έχει στείλει 4.200 τέτοια συστήματα.

    Εκτός από το anti-tank, η Βρετανία στέλνει και σύστημα εξουδετέρωσης πολεμικών αεροσκαφών

    Αν η Βρετανία και η Ουκρανία είχαν μόλις μια εβδομάδα περισσότερο χρόνο πριν την εισβολή, για να γίνει η εκπαίδευση σε πιο πολύπλοκη εκπαίδευση και οπλικά συστήματα, τότε η Ουκρανία θα είχε ήδη σταματήσει την εισβολή και η Ρωσία θα είχε ηττηθεί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αντι-αεροπορικά συστήματα Starstreak που θα στείλει η Βρετανία, τα οποία απαιτούν όμως αρκετό διάστημα εκπαίδευσης. Όμως, η κατάσταση που έχει επικρατήσει, δεν επιτρέπει στη Βρετανία και τη Δύση να περάσουν στην Ουκρανία επιπλέον οπλισμό, ιδίως μετά τα τόσα βομβαρδιστικά χτυπήματα της Ρωσίας στο Λβιβ, που ήταν η μόνη ελεγχόμενη δίοδος.

    «Η Επιχείρηση Orbital έγινε με επιτυχία. Αλλά αν θα αποδειχθεί επαρκής, είναι μια διαφορετική ερώτηση. Οι Ρώσοι πρώτοι θα φέρουν τους μεγάλους αριθμούς. Μετά, όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις θα μάθουν να προσαρμόζονται, επομένως σύντομα οι Ουκρανοί δε θα βρίσκουν τόσο εύκολα στόχους», εξηγεί ο ειδικός αναλυτής άμυνας της Βρετανίας, Michael Clarke.

    Οι Ουκρανοί έχουν σημαντικές αδυναμίες σε επίπεδο ικανοτήτων και στην πορεία του χρόνου θα φανούν, εκτιμά ο Nick Reynolds, αναλυτής-ερευνητής για πολέμους εδάφους στο Ινστιτούτο Βασιλικών Υπηρεσιών (RUSI). Αυτές οι αδυναμίες είναι δύσκολο τώρα να γιατρευτούν.

    «Υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το να ενσωματώσουμε συστήματα, στο αν μπορούν οι Ουκρανοί να τα χρησιμοποιήσουν – και πρόκειται για εξοπλισμό που δε θέλουμε να πέσει στα χέρια Ρώσων. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στο να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους, γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Και όταν προσπαθείς να κρατήσεις μια γραμμή στην οποία το ΝΑΤΟ εμπλέκεται άμεσα, θα εκπαιδεύσεις ουκρανικά στρατεύματα σε μια χώρα του ΝΑΤΟ ή θα στείλεις εκπαιδευτές σε πεδίο πολέμου; Αν θέλαμε να βοηθήσουμε έτσι την Ουκρανία, αυτά είναι πράγματα που έπρεπε να γίνουν πριν, χωρίς τα τόσα εμπόδια χρόνου και τις πολυπλοκότητες».

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr: 

    Zelenksy: «Αν οι συζητήσεις με τον Putin αποτύχουν, θα έχουμε Γ΄Παγκόσμιο»

    Ουκρανία, η χώρα της παρένθετης μητέρας: 19 μωρά γεννήθηκαν «χωρίς γονείς» στον πόλεμο

    Μαριούπολη: Οι Ρώσοι έριξαν ξανά βόμβα σε καταφύγιο – 400 πολίτες κρύβονται εκεί