Πίνακας Περιεχομένων
  1. Την τελευταία δεκαετία ο Putin έχει εμπλακεί σε διψήφιο αριθμό περιπτώσεων χακαρίσματος στις ΗΠΑ

  Δεν ξέρουμε αν ο Vladimir Putin όντως πέθανε το 2015 και τον έχει αντικαταστήσει κάποιος σωσίας με την ίδια πονηριά και οξυδέρκεια ή αν δεν ισχύει αυτή η θεωρία συνωμοσίας. Όποιος και να βρίσκεται πάντως στο τιμόνι της Ρωσίας, δείχνει να ξέρει πάρα πολύ καλά τι κάνει και για κάθε του κίνηση φροντίζει να προετοιμάζει το έδαφος καιρό πριν. Με τρόπο που οι πολιτικοί ηγέτες της Δύσης μπορεί και να μην παίρνουν χαμπάρι. Γι΄αυτό και η αστοχία, ο κακός υπολογισμός του με την εισβολή στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει τέτοια έκπληξη.

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία λοιπόν, δεν πρέπει ίσως να λογίζεται μόνο έτσι. Πρέπει να λογίζεται ως ένας πόλεμος που στοχεύει τη Δύση. Και αυτόν τον πόλεμο ο Putin δεν τον άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν και εισέβαλλε στη γείτονα χώρα του. Τον έχει αρχίσει από το 2008 και τον έχει κλιμακώσει από το 2012. Και το πιο σημαντικό είναι πως το κάνει δίχως η Δύση να μπορεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ.

  Σε επίπεδο cyberattack, ο Putin έχει αποδειχθεί «μανούλα». Γι΄αυτό και η είδηση πως τρεις Ρώσοι κατάσκοποι είχαν επιχειρήσει ψηφιακές επιθέσεις σε 135 χώρες από το 2012 ως το 2017, ταυτόχρονα δε μας ξαφνιάζει και μας τρομάζει. Γιατί τελικά, ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι σε περίπτωση που είμαστε σε μια προσομοίωση, αυτή δεν είναι φτιαγμένη από τον Putin; Κι αν ισχύει αυτό, τότε μάλλον δε θα έχουμε καλό τέλος.

  Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τρεις πράκτορες της FSB, για την οποία ακούγεται εσχάτως ότι θέλει να βγάλει εκτός τον Putin, λειτούργησαν για χάρη της Ρωσίας σε διάστημα πέντε ετών, στοχεύοντας σε υποδομές ενέργειας σε 135 χώρες, με απώτερο σκοπό να προσφέρουν έλεγχο στη χώρα σε εργοστάσια ηλεκτροδότησης και άλλων μορφών ενέργειας, όπως πυρηνικά.

  Οι Pavel Aleksandrovich Akulov, Mikhail Mikhailovich Gavrilov και Marat Valeryevich Tyukov εργάστηκαν πιο συγκεκριμένα από το 2012 μέχρι το 2014, όπως αναφέρει έγγραφο του δικαστηρίου του Κάνσας, για να κρύψουν κακό λογισμικό σε software updates που έκαναν συστήματα ελέγχου σε εξοπλισμούς εργοστασίων ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να προσβάλουν 17.000 συσκευές σε όλο τον κόσμο.

  Putin: Τα πυρηνικά μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

  Στη συνέχεια, από το 2014 ως το 2017, η τριάδα κατηγορείται ότι έκανε spearphishing, δηλαδή άμεσα χτυπήματα, σε 3.300 ανθρώπους που εργάζονταν σε αυτό το διάστημα στη βιομηχανία της ενέργειας. Αυτοί δούλευαν σε 500 διαφορετικούς οργανισμούς,  μεταξύ των οποίων και η Επιτροπή Ελέγχου Πυρηνικών των ΗΠΑ.

  Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, φαίνεται να εξέθεσαν το εργασιακό δίκτυο της Wolf Creek Nuclear Operating Corp. στο Κάνσας, που, όπως λέει και το όνομά της, διαχειρίζεται ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Ευτυχώς όμως, δεν κατάφεραν να έχουν την πρόσβαση που επιθυμούσαν.

  Την τελευταία δεκαετία ο Putin έχει εμπλακεί σε διψήφιο αριθμό περιπτώσεων χακαρίσματος στις ΗΠΑ

  Αυτή η τριάδα δεν ήταν η μόνη που δρούσε για λογαριασμό του Putin. Σύμφωνα με άλλο κατηγορητήριο που δημοσιεύτηκε χθες από το περιφερειακό δικαστήριο της Κολούμπια, ο Ρώσος Evgeny Viktorovich Gladkikh μαζί με ανώνυμους συνεργούς, στόχευσαν μια μονάδα πετρελαίου και μια εταιρεία ενέργειας στις ΗΠΑ στο διάστημα 2017-2018.

  «Οι χρηματοδοτούμενοι από το ρωσικό κράτος χάκερ, αποτελούν μια σοβαρή και διαρκή απειλή για καίριες υποδομές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που οι εγκληματικές πράξεις που δημοσιεύονται σήμερα, αφορούν στο παρελθόν, κάνουν ξεκάθαρη την αέναη ανάγκη για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να διασφαλίσουν τις άμυνες τους και να παραμείνουν προσεκτικές», δήλωσε η εισαγγελέας Lisa Monaco.

  Αυτή της η υπενθύμιση, έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά την δήλωση του Joe Biden πως η Ρωσία θα επιχειρήσει κυβερνοεπιθέσεις σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ζητώντας ανοιχτά να αλλάξουν τα τείχη προστασίας τους στα δίκτυα τους. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο το timing που δημοσιεύονται αυτά τα δύο κατηγορητήρια. Η κυβέρνηση του Biden θέλει να αποδείξει με στοιχεία στις επιχειρήσεις εντός ΗΠΑ πως κινδυνεύουν αν αφήσουν έστω και την παραμικρή ψηφιακή χαραμάδα.

  «Αυτές οι κατηγορίες αποδεικνύουν τη σκοτεινή τέχνη του πιθανού, όσον αφορά στις ζωτικές υποδομές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Εκτός από υπενθύμιση, αυτή η δημοσιοποίηση είναι και μια παραδοχή πως οι κατηγορούμενοι δεν πρόκειται να συλληφθούν και να εκδοθούν στις ΗΠΑ, αφού δε γνωρίζουν κανένα στοιχείο για αυτούς.

  Γι΄αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωση αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε οποιονδήποτε έχει μια πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταυτοποίηση ή στην τοποθεσία των τριών, οι οποίοι φαίνεται να ανήκουν σε ένα επιχειρησιακό γκρουπ που ονομάταζεται Dragonfly ή Energetic Bear ή Crouching Yeti.

  Το FBI βρίσκεται κι αυτό σε επιφυλακή στις ΗΠΑ και έχει προειδοποιήσει όλες τις εταιρείες ενέργειας και άλλους οργανισμούς γύρω από την ψηφιακή και αναλογική άμυνα των ΗΠΑ, αλλά και τους IT και οικονομικούς οργανισμούς. Ο δε Biden έστειλε επιστολή στους κυβερνήτες των 50 πολιτειών ζητώντας τους να λάβουν επείγοντα μέτρα προστασίας των συστημάτων τους.

  * Με πληροφορίες από Politico.com

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Συναυλία κατά του πολέμου αλλά όχι κατά του εισβολέα ΔΕ γίνεται

  Volodymyr Zelensky Στρατηλάτης στους G7: «Μην πείτε ποτέ ξανά ότι δεν είμαστε επαρκείς για να μπούμε στο ΝΑΤΟ»

  «Ετοιμαστείτε για κόλαση»: Τεράστια επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου

  Πόλεμος στο Metaverse: Θα γίνει ο Γ΄ Παγκόσμιος στον ψηφιακό κόσμο;