Αντιπροσωπεία ιθαγενών Ινουίτ και Μετίς από τον Καναδά, ταξίδεψε μέχρι το Βατικανό και το πρωί της Παρασκευής είχε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο με έναν και μόνο στόχο: να ακούσει τη συγγνώμη του. Τι έκανε ο Πάπας; Αυτός τίποτα, αλλά το παρακλάδι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στον Καναδά έχει στο μητρώο του πολλές περιπτώσεις κακοποίησης των ιθαγενών, σεξουαλικής και μη, και με θύματα κυρίως παιδιά.

    Οι Ινουίτ και οι Μετίς είναι οι πρώτες φυλές που εμφανίστηκαν στην περιοχή του Καναδά και αποτελούν κομμάτια της κοινωνίας που υπόκειται σε δικά τους έθιμα. «Νιώθω ντροπή. Θλίψη και ντροπή για τον ρόλο που έναε αριθμός Καθολικών, ειδικά αυτοί με παιδαγωγικές αρμοδιότητες, έχουν κάνει όλα αυτά τα πράγματα που σας πλήωσαν και για τις κακοποιήσεις που υποφέρατε και για την έλλειψη σεβασμού προς την ταυτότητα σας, τον πολιτισμό και τις πνευματικές σας αξίες.

    Για τις αξιοθρήνητες πράξεις αυτών των μελών της Καθολικής Εκκλησίας ζητάω από τον Θεό συγχώρεση και θέλω να σας πω με όλη μου την καρδιά πως λυπάμαι πολύ. Και ενώνομαι με τα αδέρφια μου, τους Καναδούς επισκόπους, για να σας ζητήσω συγχώρεση».

    Ο Πάπας Φραγκίσκος δεσμεύτηκε κιόλας να επισκεφθεί τον Καναδά και να επαναλάβει τη συγγνώμη του στο έδαφος όπου συνέβησαν αυτές οι επαίσχυντες πράξεις.

    Αυτή η συνάντηση και απαίτηση των ιθαγενών για συγγνώμη αφορά την περίπτωση ενός φυγά ιερέα που καταζητείται στον Καναδά και διέπραξε σεξουαλικά εγκλήματα, ενώ παράλληλα ζητούν να ανακαλέσει δύο παπικά διατάγματα που δικαιολογούν τον αποικισμό στην Αμερική.

    «Δεν ήρθαμε απλώς για να παραπονεθούμε. Ήρθαμε για να προσφέρουμε λύσεις. Δεν είναι ένας μονόδρομος. Μιλάμε για να περπατήσουμε μαζί τη διαδρομή», λέει ο επικεφαλής της επιτροπής ιθαγενών, Wilton Littlechild.

    «Ελπίζω πως ο Πάπας Φραγκίσκος θα είναι πιο άμεσος για την επίσκεψή του στον Καναδά και για την συγγνώμη. Δεν είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί εδώ. Η προτίμησή μας είναι ο Άγιος Πατέρας να έρθει στον Καναδά, να απολογηθεί εκεί και να το κάνει σε μια από τις περιοχές μας. Αυτή είναι η ελπίδα και η ευχή μας».

    Οι κακουργηματικές πράξεις εις βάρος των ιθαγενών έγιναν μέσα από τα περιφερειακά σχολεία, με πολλά να αρπάζουν με τη βία παιδιά των ιθαγενών και να τα διαχωρίζουν από τις οικογένειες τους. «Ήταν ένα μεγάλο σοκ για εμένα γιατί πίσω στο σπίτι ακολουθούσα τον αδερφό μου παντού. Και πάντοτε έκλαιγα όταν δε με έπαιρνε μαζί του. Έχουν περάσει τόσα πολλά οι άνθρωποι μας που νιώθω ότι δεν θα έπρεπε να τα έχουμε ζήσει. Όλες αυτές οι δυσκολίες που βιώσαμε, δεν ήταν δικές μας για να τις βιώσουμε», λέει η Colleen Jacob, κάποτε αρχηγός της φυλής των Xaxli, που ήταν η πρώτη στη Βρετανική Κολούμπια.

    Πηγή: CBC

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Πάπας Φραγκίσκος: Επισκέπτεται κρυφά δισκάδικο στην Ρώμη και «σπάει» το πρωτόκολλο

    Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Αθήνα: «Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»

    Πάπας Φραγκίσκος: Το εμβόλιο είναι δεκτό από την εκκλησία – «Αν δεν είχα εμβολιαστεί, θα ήταν αυτοκτονία»