Πίνακας Περιεχομένων
  1. Η Δύση ανοίγει φάκελο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – Στο στόχαστρο ο Putin

  Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από το μεσημέρι της Κυριακής από την πόλη Μπούτσα στην Ουκρανία, έχουν φέρει στην πιο δύσκολη θέση και τη Ρωσία και τη Δύση, από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος. Τη Ρωσία γιατί πλέον τελειώνει ο χρόνος της και σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν ορυμαγδό αντιποίνων και τη Δύση γιατί πια δεν έχει και πολλά να βγάλει από τη φαρέτρα της για να τιμωρήσει τη Ρωσία, πέραν της στρατιωτικής εμπλοκής, κάτι που αυτή τη στιγμή θα τελείωνε κάθε προοπτική λήξης του πολέμου.

  Ένας πόλεμος που φυσικά δεν θα λήξει με μια απλή οπισθοχώρηση, αφού οι Ρώσοι δείχνουν έτοιμοι να ανασυνταχθούν και να πάνε για πλήρη επίθεση στην περιοχή του Ντόνμπας, ώστε να ισχυροποιήσουν το πάτημα τους στην περιοχή. Παράλληλα, στη Μαριούπολη έχει τοποθετηθεί από τους ίδιους ένας Ουκρανός φιλορώσος δήμαρχος που συνεργάζεται και τους έχει δώσει πλήρη πρόσβαση. Και το μεγάλο ερωτηματικό εδώ είναι αν η Ρωσία είχε μεταξύ των διάφορων σχεδίων της ως κυριότερο, αυτό εδώ.

  Το να προκαλέσει δηλαδή χάος σε ολόκληρη την Ουκρανία, να υποχωρήσει, να έχει επικεντρωθεί η χώρα στις καταστροφές γύρω από το Κίεβο και αυτό να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά για να επιτεθεί ολοκληρωτικά στο Ντόνμπας και να προχωρήσει σε ακόμα μια προσάρτηση περιοχής μετά την Κριμαία. Άλλωστε, όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε μια κλιμάκωση στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, με τη Ρωσία να έχει δείξει ολοκάθαρα πως θέλει μεγαλύτερη πίτα στη Μαύρη Θάλασσα, απ΄όπου γίνεται όλο το εμπόριο.

  Οι εκατόμβες νεκρών στη Μπούτσα πάντως έχουν δώσει νέο βήμα στον Volodymyr Zelensky που ακολουθεί μια πιο σκληρή ρητορική προς τη Δύση. Ο Ουκρανός Πρόεδρος υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προπαγάνδας για να καλύψει την ευθύνη της για τις θηριωδίες σε αρκετές πόλεις πέριξ του Κιέβου.

  Χθες, ο Zelensky βρέθηκε στη Μπούτσα φορώντας στρατιωτική περιβολή και αλεξίσφαιρο και μίλησε για τους θανάτους και τις καταστροφές στην πόλη, αλλά και στο Ίρπιν και τη Στογιάνκα. «Οι πόλεις έχουν γίνει ερείπια. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου. Οι απώλειες πολιτών είναι ακόμα μεγαλύτερες σε άλλες πόλεις. Έχουμε πληροφόρηση πως στη Μποροντιάνκα (μια πόλη στα 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπούτσα) και σε άλλες ουκρανικές πόλεις που απελευθερώθηκαν, ο αριθμός των απωλειών είναι ακόμα μεγαλύτερος σε σχέση με τη Μπούτσα».

  Αυτές οι απώλειες που αναφέρει επιβεβαιώνονται ήδη σε άλλα σημεία της χώρας. Στο χωριό Μοτίζιν, 45 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, οι αρχές βρήκαν 5 νεκρούς, ανάμεσα τους και την δήμαρχο με τον άντρα και τον γιο τους, με τα χέρια τους δεμένα. Η Olga Sukhenko είχε απαχθεί με τον σύζυγο και το παιδί τους στις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με την αστυνομία. «Βασάνισαν και δολοφόνισαν όλη την οικογένεια που ηγείτο του χωριού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Anton Herashchenko.

  Η Δύση ανοίγει φάκελο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία – Στο στόχαστρο ο Putin

  Απευθυνόμενος προς τους δυτικούς ηγέτες, ο Zelensky έκανε για ακόμα μια φορά λόγο για καθυστερημένες αντιδράσεις. «Έπρεπε να πεθάνουν εκατοντάδες άνθρωποι μας για να καταλάβουν επιτέλους κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι το ρωσικό κράτος αξίζει την πιο σκληρή πίεση; Αν μας είχαν δώσει όσα χρειαζόμασταν, τώρα θα είχαμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους», τόνισε αναφερόμενος και πάλι σε οπλικό εξοπλισμό και στρατιωτική βοήθεια. Σήμερα είναι προγραμματισμένο ο Zelensky να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να ξεκινήσει διεθνής έρευνα για εγκλήματα πολέμου.

  Ο Joe Biden επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «εγκληματίας πολέμου» για τον Putin και δήλωσε την επιθυμία του να προωθήσει μια ποινική διαδικασία σε διεθνές επίπεδο για εγκλήματα πολέμου. «Πρέπει να συγκεντρώσουμε στοιχεία, πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να πολεμήσει και πρέπει να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες για μια δίκη εγκλημάτων πολέμου. Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος. Όσα συμβαίνουν στη Μπούτσα, είναι εξοργιστικά».

  Από την πλευρά της Ευρώπης, η Ursula von der Leyen αποκάλυψε πως η Ε.Ε. ήταν έτοιμη να στείλει ομάδες διερεύνησης στην Ουκρανία για να καταγράψουν τα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και είχε υπάρξει επικοινωνία με τον Zelensky για να συμβεί αυτό, αλλά τους πρόλαβαν οι εικόνες δορυφόρου από τη Μπούτσα.

  Μέχρι τώρα πάντως, οι Anonymous φαίνεται να έχουν κάνει την κίνηση που θα πονέσει περισσότερο τη Ρωσία, αφού ανακοίνωσαν πως διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 120.000 Ρώσων στρατιωτών που πολεμάνε στην Ουκρανία.

  * Με πληροφορίες από Guardian

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Ουκρανία: Πώς κάλυψαν τα διεθνή Μέσα τις θηριωδίες της Ρωσίας στην Μπούτσα – «Οι τελευταίες φρικαλεότητες του Putin»

  Ουκρανία: Κτηνωδία στη Μπούτσα από τους Ρώσους – Ομαδικός τάφος 410 νεκρών που θύμιζε Άουσβιτς

  Η δυνατή ομιλία του Zelensky στα Grammy: «Οι μουσικοί μας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα αντί για σμόκιν»