Πίνακας Περιεχομένων
    1. Πώς νιώθει η Κίνα με αυτό

    Αν μας έμαθε κάτι ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι πως όλα συσχετίζονται. Κάτι που συμβαίνει κάπου, θα επιδράσει και αλλού με μεγαλύτερη ταχύτητα του αναμενομένου. Κι αν υπάρχει κάπου μια λεπτή ισορροπία, ίσως δεν είναι καλή επιλογή να διαταραχθούν αλλού οι ισορροπίες. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, πρόκειται για τον άξονα Ρωσίας-Κίνας. Η Κίνα δεν έχει δείξει αντίθεση στη ρωσική εισβολή, δεν έχει καταδικάσει τους νεκρούς στη Μπούτσα και τα εγκλήματα πολέμου, δεν έχει συμβαδίσει ούτε στο ελάχιστο με τη Δύση.

    Μαζί με την Ινδία, η Κίνα περισσότερο κλείνει το μάτι της στήριξης στη Ρωσία και θα μπορούσε να το κάνει πιο ανοικτά αν την προκαλούσαν. Και πλέον, τα πάντα μπορεί να θεωρηθούν πρόκληση. Όπως η εξαγορά από την Αυστραλία νέων αμυντικών πυραυλικών συστημάτων έναντι 2.6 δισ. δολαρίων από την Αμερική, μια συναλλαγή που είναι η πρώτη τόσο μεγάλη στο πλαίσιο της AUKUS, δηλαδή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι.

    Από την Αυστραλία μάλιστα δηλώνουν πως αυτή η προσθήκη στα αμυντικά τους συστήματα γίνεται γιατί υπάρχει ανησυχία από τις προκλήσεις που κάνει η Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, με αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα σε νησιά νότια της Ιαπωνίας, με πιθανό απώτερο σκοπό μια επίθεση στην Ταϊβάν.

    Μαζί με τα πυραυλικά συστήματα, η Αυστραλία θα συμμετέχει με τις άλλες δύο της AUKUS στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων που θα χρησιμοποιηθούν ως φόβητρο προς την Κίνα και τα υποβρύχια της. «Όταν βλέπει κανείς τι συμβαίνει στην Ουκρανία, όταν βλέπει τις προοπτικές σύγκρουσης στον Ινδοειρηνικό Ωκεανό, αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς τώρα και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στο πώς θα αναχαιτίσουμε οποιαδήποτε επιθετικότητα και θα βοηθήσουμε στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μας», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Peter Dutton στο Sky News.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Dutton, η κυβέρνηση της Καμπέρα θα επιταχύνει την διαδικασία κατασκευής πυραύλων JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile), δηλαδή πυραύλους αέρους εδάφους με τηλεκατευθυνόμενη κίνηση. Οι συγκεκριμένοι θα τοποθετηθούν στα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 και F-35A, αλλά και στις φρεγάτες και στα θαλάσσια ναρκοπέδια που προστατεύουν τα λιμάνια και τις ναυτικές επιχειρήσεις της χώρας.

    Οι πύραλοι αυτοί αναμένεται να είναι έτοιμη για χρήση ως το 2024 και τα χαρακτηριστικά τους είναι εντυπωσιακά. Μπορούν να κινηθούν σε stealth mode, να είναι δηλαδή μη ανιχνεύσιμοι από ραντάρ και μπορούν να κάνουν διόρθωση στην πορεία τους στη διάρκεια της πτήσης. Με αυτούς τους πυραύλους τα αεροσκάφη της Αυστραλίας θα μπορούν να εκτελέσουν έναν στόχο από απόσταση 900 χιλιομέτρων.

    Biden-Xi Jinping: Συνομιλία σε τεντωμένο σχοινί με επίκεντρο την Ταϊβάν

    Μαζί με αυτούς, το ναυτικό σύστημα ρίψης πυραύλων που θα τοποθετηθεί στις φρεγάτες και τα υποβρύχια της Αυστραλίας, είναι ένα όπλο που τρυπάει τη θάλασσα και μπορείς να το μανουβράρεις για να χτυπήσει στόχους από απόσταση 185 χιλιομέτρων, δηλαδή διπλάσια απόσταση από αυτή που έχουν τώρα οι πύραυλοι στα πλοία της χώρας.

    «Οι αυστραλιανές αμυντικές δυνάμεις πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανές αντιμαχόμενες δυνάμεις και να προστατεύσουν υποδομές που κινδυνεύουν από μεγάλη απόσταση», είπε ο Dutton. Και τα δύο πυραυλικά συστήματα χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό και η ενσωμάτωσή τους στις αυστραλιανές δυνάμεις θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συμβάλλει στις συμμαχικές επιχειρήσεις στον Ειρηνικό.

    Πώς νιώθει η Κίνα με αυτό

    Η Αυστραλία βλέπει πως η Κίνα έχει αυξημένη δράση στον Ινδοειρηνικό και εκφράζει την ανησυχία της για την στρατιωτικοποίηση νήσων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, με ενισχυμένη παρουσία του ναυτικού κοντά σε ύδατα της Ιαπωνίας.

    «Δε θέλουμε να δούμε την Κίνα να ασκεί bullying, δε θέλουμε καμία επιθετικότητα εναντίον της Ταϊβάν», τόνισε ο Dutton. Μόλις τον περασμένο μήνα η Κίνα έφτασε σε μια αρχική συμφωνία με τα Νησιά του Σολομώντα για ζητήματα ασφάλειας στην βορειοανατολική θαλάσσια περιοχή της Αυστραλίας, στην Κοραλλιογενή Θάλασσα. Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην Κίνα να έχει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Τα Νησιά Σολομώντα έχουν αρνηθεί τη συμφωνία πάντως.

    Η Κίνα από τη μεριά της υποστηρίζει πως η Καμπέρα, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον είναι αυτές που προκαλούν τις εντάσεις στην περιοχή. «Η τριμερής συμφωνία ασφάλειας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Αυστραλία είναι ένα παλιό κόλπο της αγγλοσαξονικής κλίκας, που δε μπορεί να μειώσει τη νοοτροπία του Ψυψρού Πολέμου και το bloc politics, προκαλώντας στρατιωτική αντιπαράθεση και μαχαιρώματα προς άλλους. Οι χώρες της περιοχής του ασιατικού Ειρηνικού πρέπει να είναι σε ετοιμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin.

    Ταϊβάν: Σε επιφυλακή μετά τις υπερπτήσεις 56 κινεζικών αεροσκαφών

    Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να κινηθούν πέντε φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου, κάτι που μπορούν να κάνουν και οι βαλλιστικοί. Όμως οι νεότεροι υπερηχητικοί είναι και τηλεκατευθυνόμενοι, αποφεύγοντας οποιοδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα. Η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν κάνει ήδη δοκιμές με αυτή τη νέα κατηγορία.

    «Τα έθνη μας συνεργάζονται σε αυτόνομα υποθαλάσσια οχήματα, που θα αποτελούν σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων μας στη θάλασσα. Αρχικές δοκιμές και πειραματισμοί αυτής της ικανότητας έχουν προγραμματιστεί για το 2023», αναφέρει κοινή ανακοίνωση του Biden, του Boris Johnson και του Scott Morrison, του Αυστραλού Πρωθυπουργού.

    «Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδοειρηνικό και για ένα διεθνές σύστημα που σέβεται την ανθρώπινη απάντηση στον απρόκλητο, αδικαιολόγητο και παράνομο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», συνέχισε η ανακοίνωση.

    Εκτός των υπερηχητικών πυραύλων και των υποθαλάσσιων drones, οι τρεις ηγέτες ανακοίνωσαν την πρόοδο στο σχέδιο να εξοπλίσουν το ναυτικό της Αυστραλίας με τα πυρηνικά υποβρύχια, που αποτέλεσαν και το ξεκίνημα της AUKUS και την αιτία της διπλωματικής κρίσηςη με τη Γαλλία.

    Πηγή: CNN

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Κίνα: Γιατροί εκτελούν θανατοποινίτες αφαιρώντας τους τα όργανα με τις ευλογίες του κράτους

    Ρωσία: Ποιο είναι το «κρυμμένο» χαρτί της – Πώς μπορεί να εμπλέκεται η Κίνα

    Κίνα: Οι 4 τρόποι που επιλέγει να «δυσκολέψει» τη Ρωσία ενόψει των δυτικών κυρώσεων