Πίνακας Περιεχομένων
    1. Οι ΗΠΑ περιμένουν την επόμενη κίνηση του Xi Jinping
    2. Διαρκής αποστολή οπλισμού στην Ταϊβάν

    Στην ανατολικότερη πλευρά της Ευρώπης παλεύουν για να τελειώσει επιτέλους αυτή η εισβολή στην Ουκρανία που οδεύει ολοταχώς για να συμπληρώσει τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, στην ανατολική πλευρά της Ασίας μαίνεται ένας άλλος πόλεμος. Ακόμα όχι πραγματικός, αλλά δυνητικός. Η κατάσταση στην Ταϊβάν όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, διατηρεί πάντοτε στον αφρό το ενδεχόμενο εισβολής από την Κίνα. Από τις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να μιλούν ανοιχτά για ενδείξεις πως η Κίνα σύντομα θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

    Η κατάσταση στη Νότια Κινέζικη Θάλασσα έχει γίνει έκρυθμη τους τελευταίους 12 μήνες, ειδικά μετά τη δημιουργία της συμμαχίας AUKUS από ΗΠΑ-Βρετανία-Αυστραλία, με την μεγαλύτερη χώρα της Ωκεανίας να αποτελεί τα μάτια της Δύσης στην περιοχή εκεί για τα πεπραγμένα της Κίνας και να έχει να αντιμετωπίσει κινήσεις που θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο.

    Η Avril Haines, επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών των ΗΠΑ, έδωσε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη και ανέφερε στους δημοσιογράφος πως η Κίνα πραγματοποιεί ενέργειες που θα οδηγήσουν σε στρατιωτική παράταξη ικανή να εισβάλει στην Ταϊβάν και να την καταλάβει, παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν τονίσει πολλάκις στο παρελθόν ότι έχουν έγγραφη υποχρέωση προς τη χώρα να τη βοηθήσουν στρατιωτικά σε μια τέτοια περίπτωση. 

    Η Haines έθεσε ένα χρονικό πλαίσιο εντός της τρέχουσας δεκαετίας, στην οποία θα μπορούσε να γίνει η εισβολή, με τα επόμενα 1-2 χρόνια να είναι πολύ κρίσιμα. «Αυτό που βλέπουμε είναι πως η Κίνα δουλεύει σκληρά για να βρεθεί σε ετοιμότητα και σε μια θέση όπου ο στρατός της θα μπορέσει να καταλάβει την Ταϊβάν αντιμετωπίζοντας και τη δική μας παρέμβαση».

    Οι ΗΠΑ περιμένουν την επόμενη κίνηση του Xi Jinping

    Ανάμεσα σε αυτή την πληροφόρηση και πεποίθηση, υπάρχει ένας άγνωστος παράγοντας. Το μυαλό του Κινέζου Προέδρου. Αν δεν είχε συμβεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα έδειχναν μεγαλύτερη σιγουριά για εισβολή. Όμως, όλοι οι πολιτικοί ηγέτες μετράνε ακόμα τα μαθήματα που έχουν πάρει απ΄αυτή την κατάσταση, είτε βρίσκονται στην πλευρά της Δύσης που επιβάλλει κυρώσεις είτε στην πλευρά του Putin. Όλοι επιχειρούν να μετρήσουν το σκηνικό και τις συνέπειες. Ακόμα και η Ταϊβάν παίρνει μαθήματα και μπορεί να παρουσιαστεί πιο ισχυρή απ΄αυτό που περιμένει η Κίνα.

    Η συνεισφορά της Δύσης στην Ουκρανία είναι ένα στοιχείο που ο Xi Jinping λαμβάνει υπ΄όψιν του, αλλά κανείς δε γνωρίζει πως θα την μεταφράσει. Αν δηλαδή θεωρήσει ότι δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας ή αν όντως τον φρενάρει. «Πιστεύω ότι οι Κινέζοι θα προτιμούσαν να καταλάβουν την Ταϊβάν με ειρηνικό τρόπο στο πέρασμα του χρόνου και όχι με σύγκρουση», τόνισε η Haines.

    Το Σάββατο, ο επικεφαλής της CIA, Bill Burns, υποστήριξε πως η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία έχει αναδιαμορφώσει τους υπολογισμούς που έκανε η Κίνα ως προς το πώς και το πότε για την προσπάθεια της να καταλάβει την Ταϊβάν. «Προφανώς, η κινέζικη ηγεσία προσπαθεί να διαβάσει προσεκτικά τα μηνύματα από την Ουκρανία ως προς τις δικές τους φιλοδοξίες στην Ταϊβάν. Δεν πιστεύω ούτε για μια στιγμή ότι μηδένισε την επιθυμία του Xi να καταλάβει προϊόντος του χρόνουν την Ταϊβάν, αλλά θεωρώ πως είναι κάτι που επηρεάζει τους υπολογισμούς του».

    Οι ΗΠΑ παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και αναλύουν κάθε κίνηση στην περιοχή, ενώ εξακολουθούν να συνεισφέρουν σε τακτική βάση με όπλα προς την Ταϊβάν, κάτι που ενοχλεί αφάνταστα την Κίνα και αποτελεί ένα ανάχωμα. Γι΄αυτό και τον Ιανουάριο ο Κινέζος πρέσβης στην Ουάσινγκτον είχε δηλώσει στο NPR ότι εφόσον οι αρχές της Ταϊβάν έχουν αυτή τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα είναι η αιτία για να οδηγηθεί η Κίνα σε στρατιωτική σύγκρουση με την Αμερική.

    Διαρκής αποστολή οπλισμού στην Ταϊβάν

    Σε ρεπορτάζ των New York Times αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση Biden προωθεί σιωπηλά την κυβέρνηση της Ταϊβάν για να παραγγείλει όπλα από τις ΗΠΑ, όπως πυραύλους και μικρότερα όπλα για έναν ασύμμετρο πόλεμο. Ειδικοί στην Αμερική εκτιμούν πως αυτός είναι ο τρόπος να μπορέσει η Ταϊβάν να αντισταθεί, επενδύοντας σε ασύμμετρα χαρακτηριστικά του πολέμου που είναι ανθεκτικά, αξιόπιστα, ευκίνητα, με χαμηλό κόστος και διανέμονται εύκολα.

    «Το να συνεχίζουν να αγοράζουν συστήματα που δεν θα συμβάλλουν ουσιαστικά σε μια αποτελεσματική αμυντική στρατηγική, είναι ανακόλουθο προς την εξελισσόμενη απειλή που αντιμετωπίζει η Ταϊβάν. Τούτου δοθέντος, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν δυναμικά τις προσπάθειες της χώρας να εφαρμόσει μια ασύμμετρη αμυντική τακτική», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    «Όπως τόνισε ο Ναύαρχος Aquilino στην κατάθεση του τον Μάρτιο, η ένωση με την Ταϊβάν είναι μια από τις προτεραιότητες του PRC (το κυβερνόν κόμμα), η κλίμακα και η πολυπλοκότητα της εκπαίδευσης γύρω από την Ταϊβάν έχουν αυξηθεί και το Πεκίνο έχει εντείνει την πολυπρόσωπη πίεση του στη χώρα. Τηρώτας πιστά τη Συνθήκη Σχέσεων με την Ταϊβάν, οι ΗΠΑ διαθέτουν στη χώρα αμυντικά συστήματα και υπηρεσίες που μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα καταφέρουν να αμυνθούν αποτελεσματικά.

    Από το 2017, το Ειδικό Κλιμάκιο έχει ενημερώσει το Κογκρέσο για πάνω από 18 δισ. δολάρια σε πωλήσεις οπλισμού στην Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ παρέχουν άμεση επιθεώρηση στον αμυντικό οπλισμό και τη βιωσιμότητα της Ταϊβάν μέσω του Foreign Military Sale και του Direct Commercial Sale και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτή τη βιομηχανία για να στηρίξουμε τον στόχο μας. Για 4 δεκαετίες οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την One China πολιτική με βάση τη Συνθήκη Σχέσεων, αλλά και τις τρεις κοινές Συμφωνίες με την Κίνα και τις Έξι Βεβαιώσεις.

    Ζητάμε επιτακτικά από το Πεκίνο να πάψει την στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊβάν και να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο με τη χώρα. Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν μια ειρηνική λύση, που να συμφωνεί με τις επιθυμίες και τα συμφέροντα των Ταϊβανέζων».

    Πηγή: CNN

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση του 1973 υπέρ των αμβλώσεων

    Αμερικάνοι διπλωμάτες στην Ουκρανία: Νέα στρατιωτική στήριξη ανακοίνωσαν Blinken και Austin

    Εντείνεται η κρίση τροφίμων στην Ουκρανία – Πιο κοντά στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία