Πίνακας Περιεχομένων
  1. Στην Ουκρανία ψάχνουν αποδείξεις για τα εγκλήματα πολέμου

  Ένοχος δήλωσε ένας Ρώσος αξιωματικός σε τανκ για τις πράξεις του στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, οι οποίες περιελάμβαναν και τη δολοφονία ενός πολίτη που έτρεχε μακριά από τους Ρώσους με το ποδήλατο, στην έναρξη της πρώτης δίκης που γίνεται στην Ουκρανία. Ο 21χρονος Vadim Shysimarin συνελήφθη πριν μερικές εβδομάδες και έκατσε σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με την κατηγορία πως άνοιξε πυρ με ΑΚ-47 σε έναν 62χρονο άντρα από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου όπου βρισκόταν. Το περιστατικό συνέβη στα τέλη Φεβρουαρίου στην περιοχή Σούμι.

  Πρόκειται στην ουσία για μια πράξη στην έναρξη της ρωσικής εισβολής, όταν δηλαδή το μίσος των Ρώσων στρατιωτών ήταν σε υψηλά επίπεδα και τυφλό, αφού είχαν υποστεί την πλύση εγκεφάλου από την προπαγάνδα του Putin. Ο Shysimarin δήλωσε πως σκότωσε τον άμαχο πολίτη ύστερα από εντολή του ανωτέρου του, με την αιτιολογία πως αν δεν τον σκότωναν, θα έδινε πληροφορίες για τη θέση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

  Ο Shysimarin από το Ουστ Ιλιενσκ στο νοτιοανατολικό Ιρκούτσκ, ήταν διοικητής στη μονάδα τανκ Kantemirovskaya, όταν διέπραξε τη δολοφονία του 62χρονου στις 28 Φεβρουαρίου στο χωριό Τσουπακίβκα. Σύμφωνα με τον εισαγγγελέα, ο 21χρονος έστρεψε τα πυρά του σε ένα αυτοκίνητο μετά από επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις στο κονβόι του, μετά έκλεψε το αυτοκίνητο για να ξεφύγει μαζί με άλλους 4 στρατιώτες και όταν συνάντησαν το θύμα, του έριξε με το ΑΚ-47 λίγα μέτρα έξω από το σπίτι του.

  Παρόλο που ο Shysimarin δήλωσε ένοχος, το δικαστήριο που αποτελείται από τρεις δικαστές, θα ακούσει και τις καταθέσεις των μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και η γυναίκα του θύματος, αλλά και ένας άλλος Ρώσος στρατιώτης που ήταν στο αμάξι με τον κατηγορούμενο. Μετά απ΄αυτό θα επιβεβαιωθεί η ετυμηγορία και θα ανακοινωθεί η ποινή.

  Πρόκειται πάντως για ένα πολύ σπάνιο περιστατικό, αφού δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλη φορά πριν την Ουκρανία, όπου κάποιος συλλαμβάνεται στη διάρκεια ενός πολέμου και δικάζεται για τις πράξεις του ενόσω μαίνεται ο πόλεμος. Στην περίπτωση του 21χρονου οι δημόσιοι κατήγοροι κινήθηκαν αστραπιαία και αναμφίβολα ο Ρώσος θα γίνει ένα παράδειγμα προς τους υπόλοιπους Ρώσους στρατιώτες που ναι μεν έχουν μετριάσει τη δράση τους, αλλά εξακολουθούν να είναι επικίνδυνοι για τους αμάχους.

  Στην Ουκρανία ψάχνουν αποδείξεις για τα εγκλήματα πολέμου

  Οι ουκρανικές αρχές έχουν ως προτεραιότητα να φέρουν ενώπιον δικαστηρίου όσους Ρώσους έχουν συλλάβει, ενώ πάρα πολλοί ερευνητές ρισκάρουν τη ζωή τους για να βρεθούν σε ναρκοπέδια ή σε μέρη όπου υπάρχουν ακόμα Ρώσοι, ώστε να μαζέψουν αποδείξεις που θα διασφαλίσουν τις καταδίκες όσων δικαστούν.

  Αυτή τη στιγμή, ο αρχιεισαγγελέας της Ουκρανίας έχει καταγράψει πάνω από 11.000 εγκλήματα πολέμου, ανάμεσα στα οποία είναι οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και οι ομαδικοί τάφοι σε αρκετές περιοχές όπως στη Μπούτσα. Από την έρευνα που διεξάγεται, προκύπτει πως αυτός ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί όταν απελευθερωθούν όλες οι περιοχές και γίνουν προσβάσιμες.

  Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες στρατιώτες και αξιωματικοί δικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου. Ο Borislav Herak, Βοσνιοσέρβος στρατιώτης, είχε συλληφθεί από Βόσνιους και είχε δικαστεί για 35 φόνους και 14 βιασμούς, με την καταδίκη του να επέρχεται για την κατηγορία της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά πολιτών.

  Εκτός από τον Shysimarin, έχουν προγραμματιστεί ακόμα δύο ακροαματικές διαδικασίες με δύο Ρώσους που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν έναν εκτοξευτή πυραύλων 122mm για να βομβαρδίσουν σπίτια και κτήρια στο Χάρκοβο και έναν Ρώσο, τον Mikhail Romanov, που βίασε και δολοφόνησε μια γυναίκα.

  * Πηγή: Guardian

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Κίνα: Σκόπιμη φαίνεται να ήταν η συντριβή του Boeing 737 με τους 132 επιβάτες – «Μίλησε» το μαύρο κουτί

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την αμυντική της παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό: Γιατί φοβούνται την Κίνα

  Γράφεται ιστορία: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν και επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ