Με 573 νέους δισεκατομμυριούχους βρίσκουν την ανθρωπότητα αυτοί οι 26 μήνες της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι από τα μέσα Μαρτίου του 2020 μέχρι και τον Απρίλιο, κάθε 30 ώρες εμφανιζόταν και ένας νέος δισεκατομμυριούχος. Σίγουρα ανάμεσα τους θα βρει κανείς και τη Rihanna ή την Kylie Jenner, αλλά κατά βάση οι περισσότεροι βρίσκονται στον κλάδο των φαρμακευτικών, κάτι που είναι αναμενόμενο.

    Από την έρευνα που έκανε η Oxfam με δεδομένα που έχει το Forbes, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων στη διάρκεια της πανδημίας, αυξήθηκε κατά 3.8 τρισεκατομμύρια, δηλαδή σε ποσοστό 42%, με το σύνολο της περιουσίας να βρίσκεται στα 12.7 τρισ. δολάρια. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από τις αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι κυβερνήσεις διοχέτευσαν κρατικό χρήμα στην αγορά για να διευκολύνουν τις οικονομίες τους που έκλεισαν για μεγάλα διαστήματα.

    Το μεγαλύτερο άλμα προς τα πάνω σημειώθηκε στον πρώτο χρόνο της πανδημίας και στην πορεία υπήρξε μια σταθερότητα, μέχρι που σημειώθηκε μια μικρή πτώση τους πρώτους μήνες του 2022, αναφέρει ο επικεφαλής της Oxfam, Max Lawson.

    Σε μια περίοδο που οι ανισότητες και οι αυξήσεις στις τιμές οδηγούν κάτω από το όριο της φτώχειας 263 εκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που ανατρέπει όλη την πρόοδο της τελευταίας δεκαετίας, 573 άνθρωποι βρέθηκαν από τα εκατομμύρια στα δισεκατομμύρια. «Δεν έχω ξαναδεί τόσο δραματική άνοδο στη φτώχεια και στον πλούτο ταυτόχρονα στην Ιστορία. Θα πονέσει πολλούς ανθρώπους».

    Στον τομέα των τροφίμων και της αγροτικής βιομηχανίας υπήρξε άνοδος πλούτου κατά 382 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή ποσοστό 45%. 62 νέοι δισεκατομμυριούχοι από αυτόν τον κλάδο εμφανίστηκαν το 2021. Στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα η άνοδος ήταν χαμηλότερη, ήτοι 53 δισ. (24%).

    Στη βιομηχανία των φαρμάκων υπήρξαν 40 νέοι δισεκατομμυριούχοι. Στον τεχνολογικό τομεά ήταν λιγότεροι αριθμητικά, αλλά σχεδόν όλοι βρέθηκαν στις ψηλότερες θέσεις παγκοσμίως. Ακόμα και οι ούτως ή άλλως δισεκατομμυριούχοι Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg και Bill Gates, διπλασίασαν τις περιουσίες τους μέσα σε δύο χρόνια.

    Για να μπορέσει να υπάρξει μια εξισορρόπηση της ανισότητας, η Oxfam προτείνει στις κυβερνήσεις να θέσουν φορολόγηση 90% στα εταιρικά κέρδη που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως και έναν στιγμιαίο φόρο στους δισεκατομμυριούχους, μαζί με έναν μόνιμο που συνίσταται σε 2% φορολόγηση σε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων και σε 5% για περιουσίες άνω του 1 δισ. Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να δώσει στις κυβερνήσεις περί τα 2.5 τρισ. δολάρια.

    Πηγή: CNN

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Νότια Αφρική: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων σε 24 ώρες – Δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον ευθύνονται για την έξαρση

    The American Dre…Nightmare: Εκεί όπου αγοράζεις πιο εύκολα όπλο παρά βρεφικό γάλα

    Ευλογιά των πιθήκων: Εκτός σκέψης κάποιος μαζικός εμβολιασμός – «Μην στιγματίζουμε τον έρωτα», λέει ο Μόσιαλος