Σε υψηλές θερμοκρασίες έχει ανέβει τα τελευταία 24ωρα η διπλωματική ρητορική ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με ακόμα μια μίνι κρίση να σημειώνεται σε καλοκαιρινή περίοδο ανάμεσα στις δύο χώρες, με το αιώνιο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Σε νέες του δηλώσεις, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι αυτή που καταφεύγει σε προκλήσεις και πως η Τουρκία έχει κάνει δύο φορές διάβημα στο ΟΗΕ ζητώντας διεθνή παρέμβαση για την αποστρατιωτικοποίηση.

  «Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να στρατιωτικοποιούν και πρώτα το αρνήθηκαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εμείς, ως Τουρκία, κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ εξηγώντας ότι η Ελλάδα εξόπλιζε αυτά τα νησιά.

  Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε αυτές τις παραβιάσεις, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών».

  Μετά απ΄αυτές τις δηλώσεις ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε σε έναν χάρτη τα ελληνικά νησιά στα οποία βλέπει να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στρατιωτικοποίησης και γι΄αυτά θα τεθεί ζήτημα αμφισβήτησης κυριαρχίας και αίτημα να αποστρατιωτικοποιηθούν. Πρόκειται για τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Σάμο, την Πάτμο, την Ικαρία, τη Λέρο, την Κω, την Τήλο, την Κάρπαθο, τη Σύμη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

  Μαζί με τα παραπάνω, υπάρχει και η φημολογία πως ο Ερντογάν αντιστέκεται στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με σκοπό να διεκδικήσει εγγυήσεις για την αποστρατιωτικοποίηση και για την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Σαουδική Αραβία: Στην Ελλάδα πλήθος επενδυτών για 6 μεγάλα πρότζεκτ

  Bayraktar TB2: Ο «κρυφός άσος στο μανίκι» των Ουκρανών απέναντι στους Ρώσους

  Τουρκία: «Χτύπησε» ιστορικό χαμηλό η λίρα – Οικονομία σε κατάρρευση ή τεχνητή κρίση από τον Ερντογάν;