Σε ρυθμούς Σαουδικής Αραβίας ζει η Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα και θα ζει για τις επόμενες ημέρες, προσδοκώντας το αποτέλεσμα αυτής της «επέλασης» να θέσει τις βάσεις για ένα μέλλον στο οποίο η Ελλάδα θα έχει μια ενεργειακή ανεξαρτησία σε έναν βαθμό και θα μπορέσει να ισχυροποιήσει τη σημασία της για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελώντας έναν κόμβο μεταφοράς ενέργειας, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή, που η κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα.

    Η παρουσία του Μοχάμαντ μπιν Σάλμαν στην Αθήνα και οι συναντήσεις που θα γίνουν με το επιτελείο του, θα ανοίξουν πολλά ευοίωνα μέτωπα για την ελληνική κυβέρνηση και την οικονομία, σε μια περίοδο που υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες με κάποιο τρόπο κρύβονται κάτω από το χαλάκι και μπορεί να «σκάσουν» κάποια στιγμή με ακόμα χειρότερα δεδομένα.

    Το Ριάντ παρουσιάζεται έτοιμο να προμηθεύσει με φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γι΄αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο όφελος το μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία.

    Σε αυτό το τεράστιο επιχειρηματικό event που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, βρέθηκαν εκπρόσωποι 100 ελληνικών και 40 σαουδαραβικών επιχειρήσεων, με την πλειοψηφία να επιχειρεί στον τομέα της ενέργειας και από τις συζητήσεις και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν, προβλέπεται η κάλυψη συμβατικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και ο συσχετισμός της σαουδαραβικής τεχνογνωσίας με την επιθυμία της Ελλάδας να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη. Εκτιμάται πως το συνολικό οικονομικό όφελος θα ξεπεράσει τα 2.6 δισεκατομμύρια ευρώ!

    Από το Μέγαρο Μαξίμου στέκονται στην σημασία που έχει η συμφωνία για το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων από την Ασία στην Ευρώπη, ένα έργο που προτάθηκε από την ελληνική πλευρά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον μπιν Σαλμάν όταν ταξίδεψε ο πρώτος στο Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο. Σε λίγους μήνες μάλιστα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής για το καλώδιο που θα έχει επίγεια και υποθαλάσσια τμήματα και με το πέρας των εργασιών, θα φτάνει σε Ελλάδα και Κύπρο ένας «στρατός» δεδομένων από Σιγκαπούρη και Σαουδική Αραβία που θα διανέμεται στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

    Πρόκειται για το έργο East to Med Data Corridor που στην Ελλάδα προσδοκούν ότι θα καθιερώσει τη χώρα ως μια τηλεπικοινωνιακή και ενεργειακή πύλη για την ευρωπαϊκή ήπειρο, με το αρχικό κεφάλαιο αυτής της «κοινοπραξίας» να είναι στο 1 δισ. ευρώ.

    Εν μέσω ενός κλίματος αμοιβαίας επιθυμίας για συνεργασία, για εκατέρωθεν επενδύσεις, για μια οικονομική διασύνδεση, η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία επεκτείνουν και ενισχύουν την εταιρική τους σχέση σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «Η Ελλάδα με τη στρατηγική σχέση που «χτίζει» με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τις επενδύσεις που φέρνει από τον αραβικό κόσμο γυρίζει σελίδα»

    Αυτή η εταιρική σχέση αποτυπώνεται στις 16 επιχειρηματικές συμφωνίες που υπεγράφησαν ανάμεσα σε ιδιωτικούς ομίλους των δύο χωρών και αφορούν τομείς θαλάσσιων μεταφορών, υδατοκαλλιέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, τον πολιτισμό, τα τρόφιμα, τα γεωργικά προϊόντα, τις κατασκευές και την αμυντική τεχνολογία.

    Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μεταφέρεται ένα κλίμα μεγάλης αισιοδοξίας και για το μέλλον, με την στρατηγική εμβάθυνσης των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου να μεταφράζεται σιγά σιγά σε πρότζεκτ πολλών δισεκατομμυρίων που αποτελούν το διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για να αναλάβει περισσότερες ευθύνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, η Ελλάδα κάνει κινήσεις για να υποστηρίξει το αφήγημα πως σε αντίθεση με την Τουρκία, λειτουργεί πάντοτε προς όφελος της Ευρώπης και με στόχο την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα Βαλκάνια.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Η κίνηση-ματ του Putin που μπορεί να φέρει κι άλλα προβλήματα στην Ευρώπη

    Καύσωνας: Η Ευρώπη δεν έχει συλλογικό πλάνο αντιμετώπισης – Πάνω από 120.000 νεκροί λόγω ζέστης σε 4 δεκαετίες

    600 δωμάτια έκλεισε ο Πρίγκιπας Salman – Μεταξύ τους η βασιλική σουίτα και ολόκληρος όροφος ξενοδοχείου