6 μήνες μετά την εισβολή των Ρώσων δεν έχει σημειωθεί κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη ως προς το φινάλε των εχθροπραξιών στην Κριμαία, όπου υπάρχει ένα ανοιχτό μέτωπο. Εδώ και δύο μήνες υπάρχει μια στασιμότητα, η Ουκρανία είναι αναμφίβολα η μεγάλη νικήτρια, ο Putin έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα και αυτό σημειώνεται ως και σήμερα στην προσπάθεια εξαγωγής πλούτου των Ρώσων προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Τρανό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στη Φινλανδία με τις Porsche και τις Bentley να παρελαύνουν.

    Αυτές οι δύο μάρκες είναι που συναντά κανείς πιο συχνά στο αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, αλλά δεν είναι τα μόνα luxury brands. Στο γκαράζ του αεροδρομίου βλέπει κανείς το μεταβατικό στάδιο για Ρώσους που επιχειρούν να έρθουν στην Ευρώπη για να γλυτώσουν απ΄όλα όσα γίνονται στη Ρωσία, με την αποχώρηση των πολυεθνικών και τα τραπεζικά προβλήματα.

    Καθώς η Ευρώπη έχει απαγορεύσει κάθε πτήση από τη Ρωσία προς τον εναέριο χώρο της, με 3-4 χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σερβία να επιτρέπουν τις πτήσεις, αλλά να μην είναι πρακτικά εφικτό κάτι τέτοιο, πολλοί Ρώσοι το παίρνουν οδικώς μέχρι τα σύνορα με τη Φινλανδία και καταλήγουν στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, όπου αφήνουν τα οχήματα τους για μερικές ημέρες, μέχρι να φτιάξουν τα χαρτιά τους και να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

    Αυτό γίνεται σε μεγάλη κλίμακα τις τελευταίες εβδομάδες, μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρε τους περιορισμούς προς την Ρωσία σε σχέση με τον Covid-19, το οποίο όμως έρχεται σε σύγκρουση με τους περιορισμούς λόγω της εισβολής.

    Αν βρεθεί κάποιος στο Ελσίνκι, θα δει στο αεροδρόμιο Mercedes Benz S-Class, Porsche 911 Turbo S και Bentley. Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο δηλώνουν στη Guardian ότι «μας ενοχλεί, θα θέλαμε να μην είναι εδώ πριν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Pekka Haavisto, η Φινλανδία έχει γίνει κέντρο διερχομένων για Ρώσους τουρίστες που έρχονται αθρόα από τα επίγεια σύνορα με τη Ρωσία.

    Αυτή η κατάσταση ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει περιορισμό στον αριθμό των τουριστών που τους χορηγείται βίζα, ορίζοντας ως ανώτατο όριο το 10% των αιτήσεων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Αρκετοί απ΄αυτούς εισέρχονται στη Φινλανδία με βίζες που έχουν εξασφαλίσει από πρεσβείες άλλων χωρών που ανήκουν στη Σένγκεν, όπως Ουγγαρία, Ισπανία, Αυστρία και Ελλάδα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis δήλωσε την Τρίτη ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πάρει συνολικά μέτρα κυρώσεων και αποτροπής της ρώσικης εισβολής, θα ακολουθήσει δική του γραμμή και θα έχει συνομιλίες στην Πράγα με Λετονία, Εσθονία, Πολωνία και Φινλανδία για το πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Στην Πράγα άλλωστε θα γίνει στις 30 του μήνα Σύνοδος Κορυφής για τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.

    «Κατ΄αρχάς ψάχνουμε μια ευρωπαϊκή λύση, γιατί αυτό είναι το βιώσιμο και το νομικά σωστό. Αν όμως δεν καταλήξουμε κάπου, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να αναζητήσουμε τοπικές λύσεις που θα περιλαμβάνουν τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και δυνητικά τη Φινλανδία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η Φινλανδία πάντως είναι με σταυρωμένα χέρια γιατί η Σένγκεν δεν της επιτρέπει να κλείσει τα σύνορα σε συγκεκριμένες εθνικότητες. Αυτό μπορεί να το αποφασίσει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Πρέπει να υπάρξει μια απόφαση της Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορα», δηλώνουν ομονοώντας οι Φινλανδοί πολίτες και εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι.

    * Πηγή: Guardian

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Sanna Marin: Νέο βίντεο από την επίμαχη βραδιά τη δείχνει να χορεύει κολλητά με γνωστή influencer

    Στην Βρετανία καρφώνει ο ένας τον άλλον για την υπερβολική χρήση νερού εξαιτίας της ξηρασίας

    Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για παράνομες υιοθεσίες παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές