Θα συνεχιστεί και σήμερα το ισχυρό κύμα καύσωνα που πλήττει την χώρα από την προηγούμενη Τρίτη, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 45 βαθμούς. Όσον αφορά τις βραδινές ώρες, το αίσθημα δυσφορίας των πολιτών, στα αστικά κέντρα, θα είναι εξίσου έντονο με χθες.

    Η ΕΜΥ έκανε λόγο για ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. «Δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή με διάρκεια 11 ημερών, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών», ανέφερε χθες σε ανάρτησή της ενώ τόνισε ότι προέβλεψε έγκαιρα το φαινόμενο και «το χαρακτήρισε άμεσα ως Επικίνδυνο».

    Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

    Η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

    Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

    Στην Αττική, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 42-43 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς βόρειοι και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 41-43 βαθμούς.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός αναμένεται σήμερα ζεστός με λίγες νεφώσεις να αναπτύσσονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν:

    α. στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 41 με 43 βαθμούς,
    β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 42 με 44 και κατά τόπους τους 45 βαθμούς και
    γ. στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

    Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι σε πολλές περιοχές πάνω από 26 με 27 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.