Πίνακας Περιεχομένων
  1. Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης για την ενεργειακή κρίση προτείνει ο Σκρέκας

  Πρωταγωνιστικό ρόλο στις μεταβολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 2 χρόνια φαίνεται να παίζει η Ελλάδα, η οποία με διαρκείς πρωτοβουλίες είτε του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είτε συγκεκριμένων υπουργών που η ατζέντα τους βρίσκεται στο επίκεντρο, προτείνουν λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν διεθνώς. Από την πανδημία και τα ταμεία στήριξης των οικονομιών μέχρι την ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα των ζυμώσεων.

  Σε μια τέτοια συνθήκη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας, είναι μέσα στους υπουργούς των χωρών της Ε.Ε. που συνέταξαν μια επιστολή με προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, ιδίως ως προς το φυσικό αέριο, έναν τομέα στον οποίο η Ρωσία δημιουργεί διαρκώς προβλήματα, με τελευταίο αυτό που συνέβη με την επιτηδευμένη διαρροή από τον αγωγό Nord Stream.

  Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία είναι οι χώρες που πρωτοστατούν και μαζί με άλλες 11, συνυπογράφουν την επιστολή εν όψει και της συνεδρίασης των Υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος των 27 χωρών-μελών που θα γίνει την Παρασκευή.

  15 υπογράφοντες υπουργοί από Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία, απέστειλαν τις προτάσεις τους στην  επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον και ζητούν να υποβληθεί πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

  Το πιο φλέγον ζήτημα είναι το φυσικό αέριο, κάτι που η Επιτροπή Ενέργειας δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει κατάλληλα σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής των παρόχων στην Ευρώπη.

  «Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

  Οι 15 υπουργοί τονίζουν πως «το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο.

  Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό μας στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

  Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

  Ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης για την ενεργειακή κρίση προτείνει ο Σκρέκας

  Ο Έλληνας Υπουργός, ο κ. Κώστας Σκρέκας, προχώρησε και σε μια προσωπική επιστολή που απέστειλε στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον. Με αυτή την επιστολή προτείνει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα στηρίζει τις χώρες της Ε.Ε. στην ενεργειακή κρίση και απέναντι στις ραγδαία αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου.

  Στην επιστολή ο κ. Σκρέκας εξηγεί πως οι πόροι του ταμείου θα κατευθύνονται από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 €/ θερμική MWh που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που επιχειρούν στην ευρωπαϊκή αγορά και εμπορεύονται το φυσικό αέριο. Αν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί, σύμφωνα και με την κατανάλωση του 2021, τότε η Ε.Ε. θα εξασφαλίσει ένα ποσό κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς.

  Το ταμείο θα κινείται σε 5 άξονες, σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Σκρέκα, και το εκτιμώμενο ποσό θα διοχετεύεται:

  • Στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
  • Στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.
  • Στην κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Στην επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.
  • Στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και μια σχετική ανάρτηση, με την οποία εκφράζει την αισιοδοξία του πως την Παρασκευή η συνεδρίαση των υπουργών θα οδηγήσει σε σημαντικά μαντάτα για την ενεργειακή κρίση και το φυσικό αέριο.

  «Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία των 15 κρατών μελών υποστηρίζει τώρα το αίτημα προς την Επιτροπή να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο»

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Ζωγράφου: 22 συλλήψεις από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ ανάμεσά τους και δόκιμη αστυφύλακας – Ερευνάται αν ήταν πληροφοριοδότης

  Ίδια με αυτά της Χιροσίμα: Τι συμβαίνει με τα πυρηνικά όπλα που έχει στο οπλοστάσιό του ο Putin;

  Βάζουν φρένο η ΕΕ και οι ΗΠΑ στον Erdogan: «Η απειλητική ρητορική προς την Ελλάδα να τελειώνει εδώ»