Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η Βραζιλία θα έβαζε πίσω της μια πενταετία σχεδόν γεμάτη από λαϊκισμό και κακή ηγεσία από τον Jair Bolsonaro από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο Lula da Silva, που όταν αποχώρησε από την εξουσία είχε μεν αποδοχή κοντά στο 90%, αλλά και τη ρετσινιά του σκανδάλου Petrobras ή Car Wash (ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών με επιχείρηση-βιτρίνα μια αλυσίδα πλυντηρίων αυτοκινήτων), βρέθηκε στην πρώτη θέση με ποσοστό 48,4%.

  Ο Jair Bolsonaro έχει να τον συνοδεύουν οι δικαιολογημένες κατηγορίες πως τα έκανε σαλάτα στη διαχείριση της πανδημίας, ήταν από τους αρνητές αρχικά, δεν θέλησε να λάβει μέτρα, ακολούθησε ένα μοντέλο Trump και η Βραζιλία θρήνησε πάνω από 686.000 νεκρούς. Παράλληλα, ήταν και είναι αρνητής και της κλιματικής κρίσης, ξεπούλησε πολλές εκτάσεις στον Αμαζόνιο σε εκτροφείς μοσχαριών και έφερε απέναντι του όλες τις ιθαγενείς φυλές του Αμαζονίου.

  Παρόλα αυτά, κι ενώ οι δημοσκοπήσεις έφερναν τον Lula da Silva σε απόσταση 14 μονάδων, κάτι που θα του έδινε την κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο, ο Bolsonaro έπιασε ποσοστό 43,2%, το οποίο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον β΄γύρο, εκεί όπου τη διαφορά αναμένεται να την κάνουν οι 8 εκατομμύρια ψήφοι που περισσεύουν και αφορούν στα ποσοστά που πήραν οι έτεροι δύο υποψήφιοι, η Simone Tebet και Ciro Gomes (από 4% έκαστος).

  Ο Bolsonaro έκανε λόγο για απάντηση στα ψεύδη των δημοσκοπήσεων στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναγνώρισε πως υπήρξε ένα μεγάλο κομμάτι των Βραζιλιάνων που δεν τον εμπιστεύτηκε και εξέφρασε την πεποίθηση του πως δεν θα δοθεί αβίαστα η εξουσία στον da Silva, αλλά θα υπάρξει αγωνία ως το φινάλε.

  Από την πλευρά του, ο da Silva είχε μια επιθετική ρητορική προς τον αντίπαλό του και τόνισε πως «από αύριο ξεκινά η εκστρατεία».

  Σε μια εκλογική διαδικασία όπου ψήφισαν περίπου 156 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι για να εκλέξουν Πρόεδρο, βουλευτές, το 1/3 των μελών της Γερουσίας και τους κυβερνήτες σε 27 πολιτείες, ο Lula da Silva είδε το Σάου Πάουλο και το Ρίο ντε Τζανέιρο να έχουν μεγάλα ποσοστά προτίμησης προς τον Bolsonaro, πολύ μεγαλύτερα απ΄ό,τι υπολογιζόταν. Εκεί ακριβώς έγινε και η ανατροπή των δεδομένων.

  Η εβδομάδα μέχρι την επόμενη Κυριακή, καθώς και το αποτέλεσμα των εκλογών, προβλέπεται να ανεβάσουν ψηλά τις εντάσεις, με τον Bolsonaro να ακολουθεί κι εδώ τακτική Trump και να έχει δηλώσει πως αν το αποτέλεσμα των εκλογών τον στείλει εκτός προεδρίας, θα το αμφισβητήσει μέχρις εσχάτων.

  Στη Βραζιλία βέβαια δεν υπάρχει τόση ψύχωση και κάποια αντίστοιχη QAnon για να εισβάλει στο Καπιτώλιο. Επικρατεί φτώχεια, ακόμα και όσοι τον ψήφισαν, δεν έχουν τα κουράγια να προβούν σε αμφισβήτηση του πολιτεύματος και του συντάγματος της χώρας.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Βρετανία για νέο κύκλο συζητήσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – «Πιο κοντά από ποτέ στην επανένωση»

  Έγκλημα στην Καβάλα: Μέχρι και ο ιατροδικαστής τα είχε χαμένα – «40 χρόνια στη δουλειά, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο»

  Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Putin: Ο Kadyrov ζητά χρήση πυρηνικών, οι Ρώσοι σπεύδουν στα σύνορα για να μην πάνε στον πόλεμο