18 νεκροί στη Λέσβο, 12 αγνοούμενοι και άλλοι 2 νεκροί και 15 αγνοούμενοι στα Κύθηρα. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός από το διπλό ναυάγιο που συνέβη τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και το πρώι της Πέμπτης στα δύο νησιά, με το Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική, την ΕΛΑΣ και τον Στρατό να επιχειρούν και στα δύο σημεία, έχοντας μια πολύ δύσκολη αποστολή, ειδικά στην περίπτωση των Κυθήρων.

    Όπως είπε και ο δήμαρχος του νησιού στον ΣΚΑΪ, είναι ένα σημείο, η Καταβόθρα, όπου υπάρχουν απότομα βράχια μες στο νερό και σε συνδυασμό με τους ανέμους των 8 μποφόρ, πολλοί άνθρωποι θα παρασύρθηκαν και μπορεί να πνίγηκαν. Ο ίδιος είπε ότι είδε με τα μάτια του 5 ανθρώπους να πνίγονται.

    Από το ναυάγιο των Κυθήρων έχουν διασωθεί ως τώρα 80 άτομα από τα 95 που ήταν στο ιστιοφόρο, ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι δύο νεκροί, με όλους να κάνουν λόγο για 15 αγνοούμενους ή ακόμα και για 16. Οι επιβαίνοντες κατάγονται από Ιράν, Ιράκ και Αφγανιστάν.

    Στη Λέσβο, οι νεκροί είναι τελικά 18, 16 γυναίκες, ένα παιδί και ένας άντρας, ενώ έχουν διασωθεί 10 γυναίκες και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Όλοι τους κατάγονται/κατάγονταν από την Αφρική.
    Αυτή η νέα τραγωδία στο Αιγαίο δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που βρίσκεται στην Πράγα για τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα δίκτυα των διακινητών που στοιβάζουν σε ακατάλληλα πλοία και βάρκες δεκάδες ανθρώπους και τους μεταφέρουν με ξεκάθαρο κίνδυνο να πνιγούν.
    «Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι.
    Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη.

    Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξαλείψουμε εντελώς τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έβαλε κατά των τουρκικών αρχών, σημειώνοντας ότι «όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τους νόμους, όσο κάνει πλάτες στους διακινητές, όσο δεν τιμά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, δυστυχώς θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες».

    Η δήλωση του κ. Οικονόμου ήρθε μια ημέρα μετά τη δήλωση του Ερντογάν πως οι Έλληνες «θάβουν αθώους στα ferryboat».

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Φυσικό αέριο: Το μεγάλο κοίτασμα στην καρδιά της Ευρώπης που δε μπορεί να αξιοποιηθεί

    Ταϊλάνδη: Μακελάρης άνοιξε πυρ σε παιδικό σταθμό αφήνοντας πίσω 34 νεκρούς – Αυτοκτόνησε αφού σκότωσε και την γυναίκα και το παιδί τους

    Τα… μπινελίκια του Joe Biden: Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξέχασε ανοιχτό το μικρόφωνό του και ακούγεται να «δίνει πόνο»