Όχι, δεν είναι μια από εκείνες τις μούφα ιστορίες που λέγαμε στους φίλους μας όταν ήμασταν παιδιά, συνήθως όταν γυρίζαμε από διακοπές, που τους περιγράφαμε κάποια κόντρα που είχαμε με έναν τυχάρπαστο και καταλήγαμε να πούμε ότι τον ταράξαμε στις μπουνιές και πήγε σπίτι κλαίγοντας. Όντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει μια πιο αυστηρή ρητορική απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα και έχει αποφασίσει να τον εκθέτει ενώπιον των υπόλοιπων ηγετών με κάθε τρόπο.

    Έτσι, μετά τις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους για την στάση που διατηρεί εδώ και εβδομάδες η Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε μια στιχομυθία που είχε με τον Ερντογάν, όπου κατηγορήθηκε ότι μιλάει πίσω απ΄την πλάτη του. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξήγησε σε 5 Ευρωπαίους αξιωματούχους – μεταξύ τους και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γύρω του πως «Σηκώθηκα και του είπα “ότι έχω να σου πω, θα στο πω κατάμουτρα” (in your face)».

    Έντονες κουβέντες δεν είχε μόνο με τον Μητσοτάκη ο Ερντογάν, αλλά και με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Με τον Γάλλο Πρόεδρο βέβαια οι στιχομυθίες είχαν αυτή την αστική ευγένεια που κρύβει από κάτω της δηλητήριο και μπηχτές. Έτσι, όταν βρέθηκαν σε ένα πηγαδάκι με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχέμ Αλίεφ, ο Ερντογάν γύρισε και είπε στον Μακρόν ότι αν θέλει, μπορούν να βάλουν τη Γαλλία στον Οργανισμό των τουρκόφωνων χωρών της Κεντρικής Ασίας.

    Ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM περιγράφει πως ήταν μια περιπαικτική δήλωση του Ερντογάν που του είπε «θα σε δεχτούμε αν το θες», με τον Μακρόν να του χτυπάει φιλικά την πλάτη με ένα πατ πατ που κάλλιστα θα μπορούσε να σημαίνει «γέλα και θα δεις τι σε περιμένει». Κάπως σαν να ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός και να ήρθε ο μικρός αδερφός να ζητήσει να παίξει με τους μεγάλους και ο μεγάλος από ντροπή προτίμησε να τον πειράξει.

    Λίγο αργότερα ο Ερντογάν είχε επιβεβαιώσει στον BFM πως δεν υπάρχει γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία. «Οι σύζυγοί μας (Εμινέ Ερντογάν και Μπριζίτ Μακρόν) συνεννοούνται καλά, εμείς όχι».

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Eurostat: Τρομαχτική η αύξηση στην τιμή του καφέ, του γάλακτος και της ζάχαρης συγκριτικά με πέρσι

    «Ήρωας των Μικρών Κυκλάδων»: Οι Financial Times έκαναν αφιέρωμα στο «Express Skopelitis»

    Προειδοποιεί ο Joe Biden: Ο Putin δεν αστειεύεται με τα πυρηνικά όπλα – Κινδυνεύουμε με Αρμαγεδδώνα