Οι ανορθόδοξοι καιροί, απαιτούν ανορθόδοξες λύσεις και στον Λίβανο οι πολίτες βρήκαν έναν αδόκιμο τρόπο για να μπορέσουν να βγάλουν εαυτούς από την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία τρία χρόνια. Ο πληθωρισμός κάθε χρόνο βρίσκεται στο 150%, το λιβανέζικο νόμισμα έχει χάσει το 90% της αξίας του, ο Λίβανος είναι σε μεγάλο ποσοστό βυθισμένος στο σκοτάδι, βασικές κρατικές δομές υπολειτουργούν και για ένα μεγάλο διάστημα επικρατούσε καθημερινό χάος. Πλέον, οι πολίτες κουράστηκαν. Και μέσα στην κούραση βρήκαν νέες τακτικές.

    Η Sali Hafiz, είναι μια 28χρονη κοπέλα που έχει υποστεί την ασφυξία της τεράστιας κρίσης. Τον τελευταίο ένα χρόνο οι τράπεζες επιτρέπουν στους πολίτες να σηκώνουν μέχρι 200 δολάρια κάθε δεκαπέντε μέρες από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Όλα τα υπόλοιπα χρήματα ενός κάποτε πλούσιου έθνους, είναι δεσμευμένα και παραμένουν στην τράπεζα για πάσα περίπτωση. Την ίδια στιγμή, οι λίγοι πλούσιοι έχουν μεταφέρει από τις λιβανέζικες τράπεζες σχεδόν 6 δισ. δολάρια και μπορούν να ζουν άνετα τη ζωή τους.

    Η Sali λοιπόν, έχει μια αδερφή με σοβαρή ασθένεια και έπρεπε να δώσει ένα μεγάλο ποσό στο νοσοκομείο. Τα 20.000 δολάρια στον λογαριασμό της, δε μπορούσαν να τραβηχτούν. Είχε κάνει άπειρες εκκλήσεις στους υπαλλήλους, στον διευθυντή μιας τράπεζας, είχε στείλει ακόμα και γράμμα στον Υπουργό Οικονομικών. Τζίφος.

    Κάποια στιγμή άκουσε στις ειδήσεις ότι έχει υπάρξει ένα αυξανόμενο κύμα ληστειών σε τράπεζες, αλλά με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Οι επίδοξοι ληστές δεν πείραζαν ποτέ χρήματα που δεν τους ανήκουν. Ζητούσαν μόνο να τους δοθεί ένα ποσό που διαθέτουν στον λογαριασμό τους και να αφαιρεθεί από εκεί. Άρα, δεν έκαναν ληστεία. Απλώς απαιτούσαν με την απειλή όπλου τα χρήματα τους.

    Μέσα στον Σεπτέμβριο, αυτό το φαινόμενο κατεγράφη 12 φορές. Και κάθε φορά, ο κόσμος που ήταν μέσα κι έξω από τις τράπεζες, πανηγύριζε και ζητωκραύγαζε.

    Κι όλο αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιου σχεδίου επανάστασης κατά της καθεστηκυίας τάξης. Είναι απλά η αντίδραση στη δράση. Όπως άλλοι ζητούν από φίλους στο εξωτερικό να τους φέρουν φάρμακα ή καπνικά είδη επειδή είναι σε χαμηλότερες τιμές, έτσι και οι Λιβανέζοι βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να πάρουν τα λεφτά τους και να αλλάξουν για λίγο τη ζωή τους.

    Πίσω στο 2019, οι τράπεζες είχαν επιλέξει ένα σχήμα παρασιτικής αγκίστρωσης της λιβανέζικης λίρας στο δολάριο, όμως αυτό το σχήμα κατέρρευσε. Οι εμπορικές τράπεζες της χώρας προσέφερα στους πελάτες υψηλότερα επιτόκια για αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους, ώστε να μπορεί η κεντρική τράπεζα να δανείζεται. Ο μόνος τρόπος όμως να πληρώνει αυτά τα υψηλά επιτόκια, ήταν με το να συνεχίζει να δανείζεται. Κάπως έτσι, αυτό το περίφημο Ponzi Scheme, προκάλεσε την κατάπτωση της λίρας και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να κλείσουν.

    Κι όσο οι πλούσιοι αντλούσαν τα λεφτά τους και τα μετάγγιζαν σε τράπεζες στο εξωτερικό, οι απλοί πολίτες, οι μικροαστοί και οι μεροκαματιάρηδες, έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής να φυλακίζονται και να μη μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

    Ο Λίβανος βρίσκεται κυριολεκτικά στο σκοτάδι, με την Βηρυττό να έχει μόνο ηλεκτροδότηση κι αυτή μόνο περιστασιακά. Η ιατροφαρμακευτική φροντίδα είναι ανύπαρκτη και εξωπραγματικά ακριβή. Όλα τα συνδικάτα δημοσίων λειτουργών είναι σε απεργίες εβδομάδων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τους δικαστές. Τα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα, άνθρωποι συλλαμβάνονται για να δικαστούν και μένουν για λίγο στις φυλακές, απελευθερώνονται και ξανακάνουν το ίδιο έγκλημα και τα θύματα δε μπορούν να ξεφύγουν.

    Οι Λιβανέζοι κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε όλο αυτό. Λειτουργούν τις δικές τους γεννήτριες, τοποθετούν στις στέγες τους ηλιακά πάνελ, μοιράζονται ψωμί και καύσιμα που παίρνουν από κρατικά συσσίτια και μοιράσματα, αφήνουν τα μικρά προβλήματα υγείας αθεράπευτα. Και τώρα, ληστεύουν τους ίδιους τους τους εαυτούς μέσω τραπέζης.

    Ως τώρα, κανείς δεν έχει φυλακιστεί. Δεν θα μπορούσε κιόλας λόγω της κατάλυσης της απονομής δικαιοσύνης. Αλλά και γιατί το λαϊκό αίσθημα θεωρεί πως θα ήταν άδικο. Πλέον όμως, οι τράπεζες έχουν μειώσει τα ωράρια που επιτρέπεται η είσοδος, αρκετές είναι μόνιμα κλειστές και μόνο τα ATM είναι διαθέσιμα.

    «Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν καμία πρόσβαση στο νόμο, όταν οι νομοθέτες τους κοροϊδεύουν, τι επιλογές έχουν μείνει; Στον Λίβανο, τώρα τις ανακαλύπτουμε», λέει η Hafiz.

    * Πηγή: New York Times

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Προειδοποιεί για οικονομική ύφεση ο Jeff Bezos: «Προετοιμαστείτε για πολύ δύσκολα»

    Πώς η Chloe Cherry βρέθηκε από τη βιομηχανία του πορνό στην σειρά Euphoria

    «Spider-man» ακτιβιστές σκαρφαλώνουν τα βράδια σε κτήρια του Παρισίου και σβήνουν τους διακόπτες