Πίνακας Περιεχομένων
    1. Αντιδράσεις από την πλευρά των ενοικιαστών βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
      1. Αναλυτικά όσα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο ενώσεις
    2. Το Υπουργείου Τουρισμού «κλειδώνει» το ρυθμιστικό πλαίσιο

    Σε κατάσταση μετάβασης σε μια νέα εποχή των κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, ιδίως αυτών που βρίσκονται στην πλατφόρμα της Airbnb, βρίσκεται η πολιτεία, με το Υπουργείο Τουρισμού και τους κατά τόπους ΟΤΑ να εξετάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα λειτουργούν πλέον οι ιδιοκτήτες κατοικιών που διατίθενται στην πλατφόρμα.

    Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, έχει καταστήσει αδύνατο για πάρα πολύ κόσμο να βρει σπίτι με μακροχρόνια μίσθωση και έχει φέρει και μια μεγάλη αύξηση στις τιμές των ενοικίων.

    Σε αυτό συνετέλεσε σαφώς η Airbnb με τα σπίτια στην Ελλάδα να πλησιάζουν τις 500.000, ενώ το 2016 ήταν μόλις 57.000! Κι αν σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται, σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 50.000, το πρόβλημα είναι τεράστιο, αν σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν μετακλητοί δημόσιοι υπάλληλοι που δεν μπορούν να βρουν μόνιμη κατοικία, όπως νοσηλευτές, γιατροί, δάσκαλοι κτλ.

    Γι΄αυτό το κράτος βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, θέλοντας κιόλας να μειώσει τη φορολογική χασούρα, αφού ο το ιδιότυπο καθεστώς φορολόγησης των σπιτιών τύπου Airbnb, αφαιρεί ετησίως κοντά στα 317 εκατομμύρια ευρώ!

    Έτσι, εξετάζονται τα εξής βήματα:

    1. Θέσπιση ανώτατου ορίου 90 ημερών στην διάθεση ενός σπιτιού προς βραχυχρόνια μίσθωση, εφόσον αυτό ανήκει σε φυσικό πρόσωπο
    2. Το όριο αυτό θα πέφτει στις 60 ημέρες για περιοχές με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων ή σε περιοχές με χαμηλή μέση πληρότητα των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
    3. Απαγόρευση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής νέων ακινήτων που βρίσκονται σε οριοθετημένα τμήματα των αστικών κέντρων, όταν διαπιστώνεται πως οι κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν το 50% των κατοικιών που ιδιοκατοικούνται ή μισθώνονται για μακροχρόνια μίσθωση.
    4. Ο κάθε εκμισθωτής/υπεκμισθωτής που είναι φυσικό πρόσωπο, δεν θα μπορεί να έχει πάνω από δύο ακίνητα καταχωρημένα στην πλατφόρμα της Airbnb. Τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν όριο, αλλά θα θεωρούνται επαγγελματίες και θα υπάρχει πιο επιβαρυμένη φορολόγησή των.
    5. Κάθε οίκημα θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις τεχνικής φύσεως για να έχει δικαίωμα χρήσης σε βραχυχρόνια μίσθωση. Τέτοιες είναι ένα υπνοδωμάτιο πάνω από 10 τ.μ., να μην είναι το εμβαδόν του κάτω από 18 τ.μ., να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση, με ανώτατο αριθμό δωματίων (10 δωμάτια ), με πιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας, με ασφάλιση αστικής ευθύνης και υποχρέωση συμμόρφωσης με ειδικά  υγειονομικά πρωτόκολλα, όταν συντρέχουν λόγοι όπως στην περίπτωση της πανδημίας.
    6. Ως προς τη φορολόγηση, η πρόθεση είναι να θεσπιστούν τέλη διαμονής παρεπιδημούντων υπέρ ΟΤΑ, τέλη καθαριότητας και φόρος διαμονής. Σημαντικό είναι να προβλέπεται υψηλότερος φόρος εισοδήματος για τη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με τη μακροχρόνια και η επιβολή ΦΠΑ για τα ακίνητα που πάνω από 3 συνεχή χρόνια διατίθενται για τουριστική διαμονή.
    7. Εφόσον τα σπίτια που διατίθενται μέσω Airbnb ανήκουν σε πολυκατοικία, θα πρέπει οι υπόλοιποι διαμένοντες/ιδιοκτήτες σπιτιών να ενημερώνονται για αυτή τη χρήση και θα υπάρχει ένα 25% επιπλέον στα κοινόχρηστα που θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης. Αν πρόκειται για κατοικίες παραθεριστικού τύπου, τότε θα πρέπει να παίρνεται απόφαση κατά πλειοψηφία από τη Συνέλευση Ιδιοκτητών για το αν θα επιτραπεί η διάθεση του σπιτιού σε βραχυχρόνια μίσθωση και μέχρι πόσα μπορεί να διατεθούν από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη.
    8. Αυστηροποίηση προστίμων/κυρώσεων και διαρκής έλεγχος των ιδιοκτητών βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την διευκόλυνση των καταγγελιών από μεριάς συνιδιοκτητών και πελατών.

    Αντιδράσεις από την πλευρά των ενοικιαστών βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb

    Τα παραπάνω μέτρα δύσκολα θα γίνουν δεκτά από τις Ενώσεις Ιδιοκτητών, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), που σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι δεν συμμετείχαν στη συζήτηση για την αναζήτηση μέτρων, ενώ τονίζουν πως ακόμα και με το υπάρχον πλαίσιο, υπάρχουν έσοδα που οι ίδιοι διαχέουν στις τοπικές κοινωνίες και ενισχύουν ούτως ή άλλως τις οικονομίες.

    Παράλληλα, εξηγούν πως με τις ανακαινίσεις τους σε κατοικίες και κτήρια, αναβαθμίζουν γειτονιές, φέρνοντας και τουρισμό που οδηγεί και σε επιχειρηματικές ευκαιρίες, με την διεύρυνση για παράδειγμα των επιλογών ψυχαγωγίας, που όταν τελειώνει η τουριστική σεζόν, παραμένουν προς απόλαυση στους ντόπιους.

    Αναλυτικά όσα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο ενώσεις

    • Για τον περιορισμό στις ημέρες διάθεσης μιας κατοικίας σε βραχυχρόνια μίσθωση, θα υπάρξει μείωση εσόδων και θα χτυπηθεί το τουριστικό προϊόν, ενώ όσοι έχουν χρόνια δραστηριότητα στον τομέα και με επιτυχία, θα αναγκαστούν να καταφύγουν στην παραοικονομία και την φοροδιαφυγή, άρα σε επίπεδο εσόδων μέσω φορολόγησης, θα είναι μία η άλλη. Επιπρόσθετα, οι δεκάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες θα αποθαρρυνθούν από το να επενδύσουν σε κτήρια και τοπικές επιχειρήσεις, άρα θα ανατραπεί και η ανάπτυξη σε αρκετές περιοχές και γειτονιές.
    • Το δικαίωμα των Δήμων να καθορίζουν ανώτατο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση θα μπορούσε να έχει λογική μόνον αν συνυπολογίζονται και οι κενές κατοικίες. Όμως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους η εν λευκώ παράδοση του κλάδου στις διαθέσεις κάποιων δημοτικών αρχών…
    • Το δικαίωμα των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών να αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, όταν αυτή δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό, θα μεταβάλει τις συνελεύσεις κυριολεκτικά σε «πυγμαχικά ριγκ», κάτι που δεν χρειάζεται η ελληνική κοινωνία…
    • Η μη επιβολή ΦΠΑ δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά γενικευμένη πανευρωπαϊκή πρακτική. Θυμίζουμε όμως ότι ιδιώτες και εταιρείες διαχείρισης δεν εκπίπτουν το ΦΠΑ στα έξοδα τους. Τυχόν επιβολή του θα χτυπήσει το προϊόν, αλλά θα γεννήσει και δικαιώματα επιστροφής φόρου.
    • Οι δημοτικοί φόροι σε ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς θα μπορούσαν να είναι δίκαιοι, αφού συζητηθεί το είδος και το ύψος τους. Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό, αλλά στην παράνομη αναδρομικότητα της επιβολής τους. Σε περίπτωση που νομοθετηθεί η δημοτική φορολογία, αλλάξει ο χαρακτηρισμός του τι είναι τουριστικό κατάλυμα και τι βραχυχρόνια μίσθωση, και έχει συγκεκριμένη έναρξη ισχύος, φυσικά θα εφαρμοστεί απρόσκοπτα μια τέτοια ξεκάθαρη ρύθμιση.

    Το Υπουργείου Τουρισμού «κλειδώνει» το ρυθμιστικό πλαίσιο

    Ο κ. Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε στην ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα.

    «Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος του τουριστικού μας προϊόντος. Για την εύρυθμη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των αστικών μας κέντρων η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το πλαίσιο αυτό θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειοψηφίας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα» ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Μπακογιάννης που έκανε λόγο για μετατροπή της Αθήνας σε μια νεοκλασική Disneyland, με την πληθώρα κατοικιών Airbnb, που δημιουργεί προβλήματα στον μόνιμο κάτοικο και τον τουρίστα.

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι «η τουριστικοποίηση της πόλης, η άκρατη τουριστικοποίηση της πόλης, η μετατροπή της σε μία αρχαιοελληνική Disneyland ή μία νεοκλασική Disneyland κινδυνεύει να δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και όχι μόνο στο μόνιμο κάτοικο αλλά και στον ίδιο τον επισκέπτη».

    Είναι σαφές πως, αν τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που αναφέρθηκαν, στόχος είναι να αποθαρρυνθούν αρκετοί από τους υπάρχοντες και από τους όψιμους μισθωτές βραχυχρόνιας μίσθωσης και να διαθέσουν τα οικήματά τους σε μακροχρόνια μίσθωση. Άλλωστε, είναι αρκετές οι περιοχές της χώρας όπου οι ντόπιοι αντιδρούν στα Airbnb, όπως τα Εξάρχεια, ενώ στην αθηναϊκή αγορά εμφανίζονται νέες επενδυτικές προτάσεις σε επίπεδο ξενοδοχείων, τα οποία θέλει να στηρίξει το κράτος.

    Αυτό βασίζεται και στη λογική πως το ξενοδοχείο φέρνει έναν τουρίστα στην χώρα που έχει διάθεση να ξοδέψει και εξασφαλίζει ένα ανώτερο ελάχιστο ποσό σε σχέση με τα σπίτια Airbnb που διατίθενται, με αρκετά απ΄αυτά, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, να είναι δωμάτια μικρής έκτασης που κοστίζουν 20 και 30 ευρώ την ημέρα.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος-κλειδί του ΝΑΤΟ»: Υπενθυμίζει το State Department στην Τουρκία

    Κιβωτός του Κόσμου: Η κυβέρνηση «ξήλωσε» τη διοίκηση – Οι ανακοινώσεις του Οικονόμου για τις δομές

    Κιβωτός του Κόσμου: Τα περίεργα βραδινά μπάνια, ο υποσιτισμός των παιδιών και η «κανονικότητα» που σοκάρει