Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ποια είναι η κατάσταση στα μέτωπα της Βόρειας Εύβοιας

    Μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη που βρίσκονται στη Γορτυνία, μαίνεται εδώ και ένα 24ωρο περίπου, με την πυροσβεστική και τις δυνάμεις που βρίσκονται εκεί να δίνουν τον υπέρ πάντων αγών όλο το βράδυ. Παρά το ότι μειώθηκε η ένταση του ανέμου, η ένταση και η πορεία της φωτιάς δεν μπόρεσαν να περιοριστούν αρκετά, με τις χερσαίες δυνάμεις να επιχειρούν σε πολλά μέτωπα, ενώ τα εναέρια μέσα ήταν καθηλωμένα και ανέμεναν το πρώτο φως της μέρας για να σηκωθούν και να ξεκινήσει η από αέρος κατάσβεση.

    Συνολικά, το βράδυ της Τρίτης απεστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση 21 οικισμών. Αυτοί είναι: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Οχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Αγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

    Σαφώς, υπήρξαν αρκετοί από τους κατοίκους αυτών των οικισμών που δεν ακολούθησαν την εκκένωση και έμειναν στα χωριά τους για να στήσουν αντιπυρικές ζώνες και να αντιμετωπίσουν με όσα διαθέσιμα μέσα τη φωτιά. Ως προς τις ανθρώπινες περιουσίες, δεν έχουν αναφερθεί τρομερά μεγάλες καταστροφές, με εξαίρεση το χωριό Πυρρή, όπου έχουν καταστραφεί 15 σπίτια. Υπάρχουν επίσης αναφορές για ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροικίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση έχουν διακοπεί σε κάποιους οικισμούς ή λειτουργούν με αρκετές διακοπές σε άλλους.

    Δείτε τις φωτογραφίες από το patrisnews

    Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 125 οχήματα, μαζί με τις δυνάμεις που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα, στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 23 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων τριών (3) Α/Φ της Γαλλίας, ενός (1) Α/Φ της Κροατίας και ενός (1) Α/Φ της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

    Πώς μια «πανικόβλητη» καταγγελία εξέθεσε άδικα 2 ανθρώπους

    Ποια είναι η κατάσταση στα μέτωπα της Βόρειας Εύβοιας

    Μια αποκλιμάκωση μετά από 9 ημέρες μάχης με τα πύρινα μέτωπα φαίνεται πως υπάρχει στην Εύβοια, με την κατάσταση να είναι σχετικά ελεγχόμενη στις περισσότερες περιοχές.

    Το πιο σημαντικό μέτωπο ήταν στο χωριό Αγριοβότανο, όπου η φωτιά είχε αρχίσει να κατεβαίνει προς τη θάλασσα, αλλά ευτυχώς σταμάτησε εκεί. Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις, όμως περιορίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Αναζωπυρώσεις υπήρξαν επίσης στα χωριά Ψαροπούλι, Βασιλικά και Ελληνικά, με τις φλόγες να καίνε τις περισσότερες φορές δύσβατα σημεία, τα οποία ήταν δύσκολο να τα προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

    «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Η φωτιά μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα και τρέχει κατά πάνω μας. Αλλά καταφέραμε το πρωί σε αυτή την περιοχή, και τώρα προσπαθούμε να τελειώσουμε και να σιγουρέψουμε ότι δεν θα συνεχίσει από την άλλη πλευρά του δρόμου» ανέφερε Σλοβάκος πυροσβέστης που επιχειρεί στην Εύβοια στον ΣΚΑΪ.

    Από το πρωί της Τετάρτης πάντως, οι καπνοί έχουν κάπως υποχωρήσει και αυτό δίνει μια καλή ευκαιρία στα εναέρια μέσα για να επιχειρήσουν με καλύτερη ορατότητα.

    Ποια δέντρα είναι καταλληλότερα για μια πυρκαγιά και πρέπει να αντικαταστήσουν το πεύκο

    Η δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

    Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Α/Φ από Σουηδία καθώς και 12 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π από Σερβία, 2 Ε/Π από Ελβετία και 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

    Στη νότια μεριά της Εύβοιας η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο δύσκολη. Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με τον στόχο εδώ να είναι να μην ξεφύγει η φωτιά μετά το Καντήλι.

    Αυτό που περιμένουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του meteo.gr για βροχοπτώσεις στην Εύβοια και να κερδίσουν λίγο παραπάνω χρόνο που θα οδηγήσει σε οριστικό σβήσιμο της πυρκαγιάς.