Πίνακας Περιεχομένων
  1. Η επιλεκτική απάντηση ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Πόπης Τσαπανίδου

  Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και την υπεύθυνη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πόπη Τσαπανίδου, ξέσπασε χθες, με επίκεντρο την υπόθεση της νεκρής 5χρονης στον Έβρο, που αποδείχτηκε ότι ήταν fake ρεπορτάζ και ανάγκασε το Spiegel και πολλά διεθνή μέσα να αποσύρουν τα δημοσιεύματα και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για την διασπορά ψευδών πληροφοριών.

  Η υπόθεση επανεμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο μετά από ρεπορτάζ της Καθημερινής που φιλοξενούσε μαρτυρία ενός εκ των 38 προσφύγων. Ο Σύρος πρόσφυγας περιέγραψε πως οι διακινητές τους είχαν ορίσει μια γυναίκα και της έδιναν εξ αποστάσεως οδηγίες για το πώς να τους χειριστεί, ώστε να περάσουν ανεμπόδιστα στα ελληνικά σύνορα, στο πλαίσιο των πιέσεων που ήθελε και θέλει να ασκήσει στην κυβέρνηση ο Ερντογάν.

  Είναι μια πάγια τακτική και έχει γίνει πια ξεκάθαρο από χρόνια πως ο Τούρκος Πρόεδρος συνεργάζεται στα κρυφά με διακινητές και αυτόν υπακούνε επιχειρώντας να περάσουν πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη μαρτυρία, σκηνοθετήθηκε η ιστορία της 5χρονης που βρέθηκε νεκρή σε ελληνική νησία, που, όπως αποδείχτηκε μετά, δεν υπήρξε ούτε νεκρή, ούτε 5χρονη, ούτε ήταν σε ελληνικό έδαφος.

  Το ρεπορτάζ της Καθημερινής ενεργοποίησε τον κυβερνητικό μηχανισμό, με τον εκπρόσωπο Τύπου, κ. Οικονόμου, να ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα, που είχε δώσει έναν πύρινο λόγο στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, να ζητήσει συγγνώμη που υιοθέτησε fake news.

  «Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, δήλωνε με ύφος κήνσορα: “σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στο θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιο λόγο;”

  Αραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής», αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις;

  Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερεις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό».

  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Νότης Μηταράκης, που τόνισε ότι «η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο κατέρρευσε, αλλά απεδείχθη ότι δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη, ακόμα και σήμερα».

  Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, εξέφρασε την βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσια παραδοχή λάθους από τον Αλέξη Τσίπρα.

  «Χθες στην Αλεξανδρούπολη ενημέρωσα αναλυτικά τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών για την πραγματική κατάσταση στον Έβρο, για τα προπαγανδιστικά fake news του Αυγούστου καθώς και για τον “θάνατο” ενός μικρού κοριτσιού που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Tώρα που όλοι γνωρίζουν την αλήθεια για τη στημένη επιχείρηση υπονόμευσης της πατρίδας μας, ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγνώμη. Γνωρίζω ότι δεν θα απολογηθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Αλλά είναι θέμα τιμής να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους Έλληνες στρατιώτες και από τους ακρίτες μας στη Θράκη».

  Η επιλεκτική απάντηση ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Πόπης Τσαπανίδου

  Και οι τρεις τους πέτυχαν διάνα, μιας και λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πόπη Τσαπανίδου, επιχείρησε να αναδείξει την αναξιοπιστία της μαρτυρίας στην Καθημερινή, αλλά και τις δημόσιες παραδοχές του Spiegel και άλλων διεθνών μέσων με απείρως μεγαλύτερο δημοσιογραφικό μέγεθος από τους καθ’ ημάς.

  Η κ. Τσαπανίδου κατέθεσε τον δικό της εξάλογο, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ο κ. Μηταράκης είχε παραδεχτεί τον Αύγουστο τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού στον Έβρο, ενώ υιοθετεί τις αρχικές μαρτυρίες που ανασκευάστηκαν και αφήνει να εννοηθεί πως υπήρξαν πιέσεις για να άρουν την αρχική μαρτυρία που μιλούσε για θάνατο σε ελληνική νησίδα.

  «Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη χώρα μας να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους.

  Δεύτερον, το ΓΕΣ επιβεβαίωσε ότι οι 38 βρίσκονταν σε νησίδα που ήταν και ελληνική, σε αντίθεση με τους ψευδείς ισχυρισμούς της Κυβέρνησης.

  Τρίτον, όπως τονίσαμε εξ αρχής ή έπρεπε η Κυβέρνηση να τους περισυλλέξει ή έπρεπε να ανεβάσει το θέμα πολιτικά ώστε να ασκηθεί πίεση από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία να τους περισυλλέξει και να διερευνηθεί τι έγινε στη νησίδα.

  Τέταρτον, όλο αυτό το διάστημα οι γονείς επιμένουν για το θάνατο του παιδιού τους, όπως επιμένουν και άλλοι δύο πρόσφυγες που μίλησαν στο Spiegel οι οποίοι δηλώνουν μάλιστα ότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους.

  Πέμπτον, την ίδια πληροφορία, δηλαδή του θανάτου του μικρού κοριτσιού, μετέφερε με δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις του ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης στις 16 Αυγούστου λέγοντας πως από τις καταθέσεις προκύπτει ότι πέθανε ένα παιδί πέντε ετών και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί η σωρός και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένεια.

  Έκτον, σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύει την μαρτυρία ενός άλλου πρόσφυγα ο οποίος διαψεύδει τους γονείς και τους πρόσφυγες που μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει σε διεθνή ΜΜΕ, σχετικά με τον θάνατο του παιδιού. Ακόμη και αν – δίχως δεύτερη σκέψη και περαιτέρω έρευνα – η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου σπεύδει να υιοθετήσει ως αληθινή μόνο την τελευταία μαρτυρία και να εκμεταλλευτεί μια τραγική υπόθεση για σκοπιμότητες, παραβλέπει ότι ακόμη και η αυτή η μαρτυρία περιγράφει γλαφυρά την εκμετάλλευση προσφύγων από διακινητές, τούρκους συνοριοφύλακες αλλά και από κουκουλοφόρους που τους σπάνε στο ξύλο σε ελληνικό έδαφος για να μην εισέλθουν στη χώρα».

  Στη συνέχεια, η κ. Τσαπανίδου ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει την στάση που έχουν προτείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

  «Πόσο περήφανος μπορεί να δηλώνει για αυτό ο κ. Οικονόμου που με σημερινές του δηλώσεις ζητάει και τα ρέστα; Σε κάθε περίπτωση εάν η Κυβέρνηση είχε τηρήσει από την αρχή τη στάση που προτείναμε, σήμερα θα ξέραμε αν η αλήθεια βρίσκεται στις προηγούμενες καταθέσεις μαρτύρων και στους γονείς που επιμένουν ότι έχασαν το παιδί τους ή στη σημερινή μαρτυρία πρόσφυγα που τους διαψεύδει.

  Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η απάντηση σε αυτήν την ανατριχιαστική κατάσταση που περιγράφεται σήμερα στην Καθημερινή, δεν είναι το μικροκομματικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων που για άλλη μια φορά επιχειρεί ο κος Οικονόμου αλλά η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και ευρωτουρκικών συμφωνιών για μείωση των ροών και αντιμετώπιση των διακινητών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Εκεί πρέπει να επικεντρώνεται η προστασία συνόρων.

  Αλλά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που θέλει την Ελλάδα, δεσμοφύλακα που αναλαμβάνει τις βρώμικες ευθύνες μιας Ευρώπης- φρούριο, αυτά είναι ψιλά γράμματα».

  Δεν ξέρουμε αν η κ. Τσαπανίδου ζούσε στην Ελλάδα όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και αν θυμάται ποια στάση τήρησε η τότε κυβέρνηση και το κόμμα στο οποίο ανήκει. Δεν ξέρουμε αν έκαναν κάτι διαφορετικό απ΄αυτό που τώρα καταγγέλει. Ίσως αν κάνει μια αναζήτηση, το μάθει και μας ενημερώσει κι εμάς…