Άργα το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησε να διακινείται στα social media μια φωτογραφία που αποτυπώνει λόγια που είπαν Ρουμάνοι πυροσβέστες μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας τους για τις φωτιές στην Ελλάδα. Σε αυτά τα λόγια ο επικεφαλής τους παρουσιάζεται να υποστηρίζει πως η όλη διαχείριση της πυρκαγιάς του φάνηκε ύποπτη, λες και κάποιος δεν ήθελε να σταματήσει τη φωτιά και φέρεται να είπε επί λέξει ότι η φωτιά θα μπορούσε να σβήσει από την πρώτη μέρα και να μην εξελιχθεί. Μάλιστα, ο Ρουμάνος πυροσβέστης δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τη φωτογραφία, να στείλει επιστολή στη NATURA.

    «Επιχειρούσαν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει η φωτιά» παρουσιάζεται να είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Ρουμάνων που επιχειρούν στην Ελλάδα και από τα λεγόμενα αφήνονταν υπόνοιες για στημένη καταστροφή των περιοχών NATURA που έχει η Εύβοια, με σκοπό να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες.

    Σαφώς κάτι τέτοιο, μια τέτοια πολιτική τοποθέτηση των ξένων πυροσβεστών και με διάβημα σε έναν διεθνή οργανισμό, θα ήταν πρωτοφανές. Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες, με τους Ρουμάνους πυροσβέστες να αρνούνται με ανακοίνωσή τους πως είπαν όσα τους καταλογίζονται και τονίζουν ότι δε θα μπορούσαν ποτέ να εμπλακούν στα πολιτικά δρώμενα μιας άλλης χώρας, την οποία έχουν έρθει να βοηθήσουν.

    «Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν είπαμε ότι οι δασικές πυρκαγιές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή όπου λειτουργούσαμε, υπό την καθοδήγηση του Έλληνα αξιωματικού που ορίστηκε για την ομάδα μας, μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούμε στην περιοχή μεταξύ Σπαθάρι και Καλυβίων που βρίσκεται στο νησί της Εύβοιας, προκειμένου να διατηρήσουμε τη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».

    Παράλληλα, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες εξήγησαν πως η μέθοδος αντιμετώπισης μιας φωτιάς με άλλη φωτιά, είναι μεν μια τακτική, αλλά αποτελεί την έσχατη λύση και ποτέ δεν ρώτησαν με απορία τους Έλληνες πυροσβέστες γιατί δεν την εφάρμοσαν.

    Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες δεσμεύτηκαν με δηλώσεις του επικεφαλής τους, Σάμσονταν Καταλίν, στο ethnos.gr, να παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι να ελεγχθούν απόλυτα οι φωτιές.

    «Δίνουμε καθημερινά το 100% των δυνάμεών μας. Και για μας κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι σημαντική και μας νοιάζει, πόσο μάλλον η Ελλάδα. Και όταν η φωτιά απειλεί τους λαούς, η εθνικότητα δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε έτοιμοι να μείνουμε για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση».