O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, απάντησε και σε ερωτήσεις για τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως ένα επιπλέον lockdown δεν βρίσκεται στα πλάνα, ενώ έκανε έκκληση στους νέους που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, να προχωρούν σε τεστ και να μην έρχονται σε επαφή ανεμβολίαστους παππούδες και γιαγιάδες.

    «Δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockdown, αλλά ο εμβολιασμός και η κοινή λογική. Παρακαλώ τους νέους που θα γυρίσουν από διακοπές να κάνουν τεστ και να μην έρθουν σε επαφή με παππούδες-γιαγιάδες και ανεμβολίαστους για μία εβδομάδα τουλάχιστον», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Στα τέλη Αυγούστου οι ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους

    Στην ερώτηση για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνικοοικονομικής καθημερινότητας από τον Σεπτέμβριο, όσον αφορά τον κορωνοϊού και τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οι ρυθμοί του εμβολιασμού κι αυτό, δυστυχώς, αν και αναμενόταν, έχει επιπτώσεις. Τόνισε δε, πως πρέπει να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιασμού από τον Σεπτέμβριο.

    «Από τις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσουμε νέα προσπάθεια να πειστούν οι καχύποπτοι ότι πρέπει να κάνουν εμβόλιο. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζει» και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και θα είμαστε έτοιμοι πριν τα τέλη Αυγούστου να ανακοινώσουμε την πολιτική μας για τους κλειστούς χώρους το φθινόπωρο και το χειμώνα. Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει».

    Δεν είναι στις προθέσεις η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ακόμα για το κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που θα μπουν στο μοντέλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι για να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ κι αυτό είναι κόστος σε χρόνο και χρήμα. Καθένας κάνει τις επιλογές του και πρέπει να προσαρμοστεί στις αποφάσεις της κυβέρνησης».