Απώλειες και πληγές συνεχίζει να μετράει εδώ και 48 ώρες η Αϊτή, με το μισό κομμάτι της Ισπανιόλας να έχει ήδη μετρήσει 1.297 νεκρούς από τον σεισμό των 7.2 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα το Σάββατο. Οι αρχές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διασώσουν όσους ανθρώπους και ζώα βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα, όμως κάτι τέτοιο είναι τρομακτικά δύσκολο και χρονοβόρο και τα σημεία των καιρών δε βοηθούν, καθώς προβλέπεται καταιγίδα στις επόμενες ημέρες, ενώ ας μην ξεχνάμε πως πριν ένα μήνα περίπου δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Χοβενέλ Μόισε και η Αϊτή περιήλθε σε πολιτικό και κοινωνικό χάος. Κι όλα αυτά σε περίοδο πανδημίας, με τη χώρα να είναι απ΄αυτές με τα περισσότερα προβλήματα.

    Οι προσευχές όλων στην Αϊτή, μα και στον κόσμο, είναι να μην έχουμε ούτε κατά προσέγγιση απώλειες αντίστοιχες του 2010, όταν ο τότε σεισμός των 7 Ρίχτερ σκότωσε περίπου 300.000 ανθρώπους! Μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι στους 1.297, οι τραυματίες πλησιάζουν τους 6.000, ενώ έχουν καταστραφεί περίπου 27.000 κατοικίες με την ως τώρα καταμέτρηση.

    «Οι αριθμοί δύσκολα δεν θα αυξηθούν στις επόμενες ημέρες. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και οι άνθρωποι εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για να βγάλουν όσους περισσότερους μπορούν από τα ερείπια» ανέφερε το ολλανδικό κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού.

    Στο νοσοκομείο Conception Hospital στην περιοχή Λες Κάγιες μόνο, οι πληγέντες από τον σεισμό που νοσηλεύονται, ανέρχονται στους 500 και όλοι οι νοσηλευτές και γιατροί κάνουν τεράστια έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια. Η κυβέρνηση και κάποιες ΜΚΟ έχουν κινητοποιηθεί, όμως σε μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους δεν είναι αρκετό. Μεγάλο πρόβλημα προκαλούν οι μπλοκαρισμένοι δρόμοι σε πολλά σημεία της χώρας, που εμποδίζουν τη μεταφορά φαρμάκων, κυρίως σε περιοχές εκτός πρωτεύουσας. Η κατάσταση δεν είναι φορτική μόνο για το νοσηλευτικό προσωπικό, μα και για όσους επιβίωσαν και δεν είχαν μεγάλες ζημιές στα σπίτια τους. Ο σεισμός διέλυσε αρκετά μέρη που πουλούσαν τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης, τα οποία δεν δύνανται να αγοράσουν οι πολίτες της χώρας.

    Αυτό που ανησυχεί πλέον πάρα πολύ είναι οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την τροπική καταιγίδα Grace που θα «χτυπήσει» την Αϊτή στις επόμενες ώρες μέχρι και την Τρίτη. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις ως και 30 εκατοστά ύψος, που λογικά θα μεταφέρουν υλικό φορτίο μαζί με λάσπη σε σημεία που είναι ούτως ή άλλως δύσβατα και θα δυσχεράνουν έτι περισσότερο την ανθρωπιστική βοήθεια και την διάσωση ανθρώπων από τα χαλάσματα.