Στις 29 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τον γάμο του πρίγκιπα Κάρολου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα και με αφορμή την επέτειο ένα κομμάτι από τη θρυλική γαμήλια τούρτα, ετών 40 και ύψους 1,5 μέτρου και βάρους 100 κιλών, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι πεντακοσίων βρετανικών λιρών, δηλαδή 2.620 ευρώ. Η δημοπρασία έλαβε χώρα στις 11 Αυγούστου και μάλιστα το κομμάτι ήταν άριστα διατηρητέο.

    Το κομμάτι αυτό, με γλάσο κέικ και αμυγδαλόπαστα, διαθέτει λεπτομερή, ζαχαρωτό σχέδιο του βασιλικού οικόσημου σε χρυσό, κόκκινο, μπλε και ασημί χρώμα και είχε δοθεί ως δώρο στη Μόιρα Σμιθ, υπάλληλο του Clarence House, από τη Βασιλομήτωρ. Το διατήρησε με εξαιρετική φροντίδα και προσοχή, τυλίγοντάς το με μεμβράνη. Το έβαλε σε ένα κουτάκι με σχέδια λουλουδιών και έγραψε μάλιστα σε μία ετικέτα: «Προσοχή. Από την τούρτα του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα».

    Ο ειδικός σε βασιλικά αντικείμενα του οίκου δημοπρασίας Dominic Winter, Κρις Άλμπουρι, δήλωσε για το κομμάτι πως: «Φαίνεται να είναι στην ίδια εξαιρετική κατάσταση, όμως δε θα συμβουλεύαμε να το φάτε».

    Η οικογένεια της Σμιθ πούλησε το 2008 το κομμάτι γλυκού σε έναν συλλέκτη, ο οποίος αποφάσισε πως, φέτος, είναι καλή ευκαιρία να το βγάλει σε δημοπρασία, μαζί με ένα έγγραφο των λεπτομερειών της τελετής, το πρόγραμμα του βασιλικού γαμήλιου πρωινού και ένα σχεδιάγραμμα των τραπεζιών για τη δεξίωση στο παλάτι του Μπάκινγχαμ.

    Το ενδιαφέρον των προσφερόντων ήταν μεγάλο, τόσο που ο Κρις Άλμπουρι δήλωσε έκπληκτος.« Εκπλαγήκαμε από τον αριθμό των ενδιαφερομένων που ήθελαν να πλειοδοτήσουν για να αποκτήσουν αυτό το μεγάλο και μοναδικό κομμάτι της βασιλικής τούρτας» είπε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός βασιλικών αντικειμένων Κρις Άλμπουρι, επισημαίνοντας πως έλαβε «αιτήματα για πληροφορίες».

    Το κομμάτι απέκτησε ο Τζέρι Λέιτον, ένας ιδιώτης συλλέκτης που διαμένει στο Λιντς (βόρεια Αγγλία).

    Φωτογραφία: Getty