Δραματικές εικόνες και βίντεο έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, με ανθρώπους να κρέμονται από τις φυσούνες των αεροπλάνων, να σκαρφαλώνουν πάνω σε πολεμικά αεροσκάφη που είναι έτοιμα να απογειωθούν, καθώς και πλάνα με ανθρώπους να πέφτουν από αεροπλάνα την ώρα που βρίσκονται στον αέρα. Ακόμα μία φωτογραφία που αναρτήθηκε, χθες, δείχνει το μέγεθος του φόβου και της αγωνίας, καθώς και της τεράστιας απόγνωσης που έχει κατακλύσει τους Αφγανούς, που αναζητούν κάθε τρόπο για να εγκαταλείψουν την χώρα.

    Αφγανιστάν: Άνθρωποι κρεμάστηκαν από αεροπλάνο και έπεσαν αφού απογειώθηκε

    Περίπου 600 Αφγανοί πολίτες είναι κυριολεκτικά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον στο εσωτερικό αεροπλάνου, κάνοντας ξεκάθαρο πως η φυγή είναι μονόδρομος για τη σωτηρία τους.

    Σύμφωνα με τη New York Post, εκατοντάδες Αφγανοί που αγωνιούσαν για τη ζωή τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έτρεξαν προς τη μισοκατεβασμένη ράμπα του C-17 Globemaster III και μπήκαν μέσα στο μεγάλο διαμέρισμα φορτίου του αεροσκάφους. Το πλήρωμα του φορτηγού αεροσκάφους αποφάσισε να επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν και το αεροσκάφος απογειώθηκε με ασφάλεια με προορισμό το Κατάρ.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DW News (@dwnews)

    Εκκενώνουν την Καμπούλ και οι Γερμανοί

    Μεταγωγικό αεροσκάφος A400M της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην Καμπούλ για να συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών πολιτών και Αφγανών υπαλλήλων γερμανικών κρατικών θεσμών, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

    Εξαιτίας του χάους που επικρατούσε χθες στο αεροδρόμιο, η άφιξή του καθυστέρησε. Εκατοντάδες Αφγανοί, που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα, κατέκλυσαν τον διάδρομο και ορισμένοι προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά αεροσκάφη προτού απωθηθούν. Μερικοί γραπώθηκαν από τους τροχούς αεροσκαφών που απογειώνονταν – βρήκαν τραγικό θάνατο πέφτοντας από ύψος εκατοντάδων μέτρων μερικά λεπτά αργότερα. Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε πως Πεζοναύτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άνδρες που κράδαιναν όπλα εν μέσω του πλήθους.

    Το γερμανικό μεταγωγικό έκανε κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο για πέντε ώρες· τα καύσιμα στις δεξαμενές του είχαν σχεδόν εξαντληθεί όταν του δόθηκε άδεια να προσγειωθεί, σημείωσαν οι πηγές του dpa.

    Στο αεροσκάφος επέβαιναν αλεξιπτωτιστές της δύναμης ταχείας αντίδρασης του Μπούντεσβερ, του γερμανικού στρατού, με αποστολή να βοηθήσουν τους κάπου 3.000 αμερικανούς στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο να εγγυηθούν την ασφάλεια ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκκένωση διπλωματών και άλλων. Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 6.000 σήμερα.

    Νωρίτερα χθες, άλλο μεταγωγικό της γερμανικής ΠΑ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσέγγιση στην Καμπούλ και να χαράξει πορεία προς την Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, για ανεφοδιασμό.

    Η Τασκένδη αποτελεί κόμβο της γερμανικής επιχείρησης εκκένωσης. Οι πτήσεις από την Καμπούλ θα προσγειώνονται εκεί, τα πρόσωπα που μεταφέρουν κατόπιν θα μετεπιβιβάζονται σε επιβατικές πτήσεις προς τη Γερμανία.

    Εκτός από το γερμανικό διπλωματικό προσωπικό και γερμανούς πολίτες, το Βερολίνο υπόσχεται να βοηθήσει χιλιάδες Αφγανούς που εργάστηκαν για το γερμανικό δημόσιο ή τον γερμανικό στρατό και κινδυνεύουν τώρα να υποστούν διωγμό αν όχι να εξοντωθούν από τους Ταλιμπάν.

    Σύμφωνα με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, κάπου 10.000 Αφγανοί, ανάμεσά τους υπάλληλοι της γερμανικής κυβέρνησης, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και οι οικογένειές τους, θα μεταφερθούν εκτός της χώρας στο πλαίσιο της γερμανικής επιχείρησης.