Οι κάτοικοι στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ καλούνται να προετοιμαστούν για μια από τις πιο ισχυρές καταιγίδες τα τελευταία χρόνια. Ο τυφώνας Henri, που έχει ενισχυθεί από μια τροπική καταιγίδα, αναμένεται να χτυπήσει σήμερα το Long Island της Νέας Υόρκης και τα νότια τμήματα της Νέας Αγγλίας. Ακόμα μια καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί περιοχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης καθώς αναμένονται άνεμοι έως 120 χιλιόμετρα/ώρα και έως 15 εκατοστά βροχής. Οι τυφώνες είναι σπάνιες για αυτό το τμήμα των ΗΠΑ, για αυτό και οι κάτοικοι νιώθουν τρομοκρατημένοι. Η Νέα Αγγλία χτυπήθηκε τελευταία φορά το 1991, όταν ο τυφώνας Μπομπ είχε επιφέρει τον θάνατο 17 ανθρώπων.

    «Πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά αυτή τη θύελλα. Ακόμα κι αν δεν φτάσει στη χώρα ως τυφώνας, οι τροπικές δυνάμεις και η καταιγίδα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές », δήλωσε στο CNN η διαχειρίστρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, Deanne Criswell.

    Αναμένονται διακοπές ρεύματος, καταστροφές στη φύση και ακόμη και μετά το πέρας της καταιγίδας, η απειλή πτώσης δέντρων και άλλων υλικών θα εξακολουθεί να υπάρχει. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία λέει ότι εάν η καταιγίδα παραμείνει στη προβλεπόμενη διαδρομή, θα μπορούσε να φτάσει στην ξηρά στις 11 το πρωί στο Long Island. Εάν όντως κινηθεί ανατολικά, θα χτυπήσει το Rhode Island πιθανότατα μέχρι τις 2 μ.μ.

    Ο Henri ενισχύθηκε σε τυφώνα το πρωί του Σαββάτου – και ίσως γίνει ο πρώτος που θα χτυπήσει τη Νέα Αγγλία μετά 30 χρόνια. Ο Μπομπ ήταν ο προκάτοχός του, υπεύθυνος για τους θανάτους 17 και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ζημιές τον Αύγουστο του 1991. Αλλά με το Κονέκτικατ στο στόχαστρο του Henri, κάποιοι στην περιοχή τον συγκρίνουν με τη Gloria – ο τυφώνας τον Σεπτέμβριο του 1985 που έφτασε τόσο στο Long Island όσο και στο Κονέκτικατ και άφησε στο πέρασμά του οκτώ νεκρούς και σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ζημιές.

    Υπάρχουν δύο συστατικά που απαιτούνται για να φτάσει μια καταιγίδα τόσο βόρεια: το ίδιο το τροπικό σύστημα και ρεύμα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα περισσότερα τροπικά συστήματα στο βόρειο ημισφαίριο εξαντλούνται ή επανεμφανίζονται προτού μπορέσουν να φτάσουν.

    Φωτογραφία: Unsplash.com / Nasa