Το ελληνικό καλοκαίρι παρέμεινε πρώτο στις προτιμήσεις των τουριστών, αφού επέλεξαν τα νησιά για τις διακοπές τους, παρά τη διασπορά του κορονοϊού και τα μέτρα ασφαλείας. Η φετινή σεζόν θύμισε τις καλές εποχές του 2019, που δεν υπήρχε πανδημία, αφού μόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του πιο θερμού μήνα της σεζόν ο αριθμός των διεθνών αφίξεων άγγιξε το 1,5 εκατ.

    Μάλιστα, παρά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν σε προορισμούς πρώτης γραμμής όπως η Κρήτη, η πληρότητα μπορεί να ξεπεράσει μέσα στον Αύγουστο ακόμη και το 90%, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και το 100%.

    Μέτρα για τους ανεμβολίαστους: «Μούδιασμα» για τους επιχειρηματίες – Ζητούν πακέτο στήριξης

    «Η συσσωρευμένη ζήτηση και η επιθυμία για ταξίδια σε όλη την Ευρώπη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί το όνομά της ως υπεύθυνου τουριστικά προορισμού», ήταν οι λόγοι που οι φορείς του κλάδου είδαν τον τουρισμό, από τον Ιούλιο και μετά, να εξελίσσεται με θετικό πρόσημο.

    Οι παράμετροι που θα καθορίσουν την πορεία του επόμενου διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου για την πολυπόθητη επιμήκυνση παραμένουν, καταρχάς, αυτές που επαναλαμβάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σύσσωμος ο κλάδος, δηλαδή η τήρηση των μέτρων και η αύξηση των εμβολιασμών.

    Επιπλέον, στο εσωτερικό, στους δείκτες που βάζουν τώρα στο τραπέζι οι τουριστικοί φορείς είναι η πορεία των κρουσμάτων με την επιστροφή των Ελλήνων από τις διακοπές τους και εν συνεχεία με το άνοιγμα των σχολείων. Στο εξωτερικό παραπάνω από κρίσιμο είναι το ερώτημα αν θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η πιο χαλαρή πολιτική που ακολούθησαν μέσα στο καλοκαίρι οι υπόλοιπες χώρες σε σχέση με την επιβολή μέτρων καραντίνας στους κατοίκους τους με την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, αφού, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, από τις αγορές όπου επιβάλλεται καραντίνα πέφτουν κατακόρυφα οι κρατήσεις.

    Όσον αφορά τα έσοδα, πριν το ταμείο του Οκτωβρίου, λοιπόν, το επίσημο ταμείο από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τα προσωρινά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου δείχνουν ότι οι εισπράξεις μόνο για τον Ιούνιο είναι στο 31% του 2019 και στο 20% για το α’ εξάμηνο. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν το α’ εξάμηνο το 1,1 δισ. ευρώ, από μόλις 733 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και από το ρεκόρ των 5,4 δισ. ευρώ του 2019. Ο Ιούνιος, ωστόσο, άγγιξε φέτος τα 800 εκατ. ευρώ, από τα μόλις 83 εκατ. ευρώ του Ιουνίου του 2020 και τα 2,56 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2019, ενώ τα νούμερα αναμένονται κατά πολύ βελτιωμένα το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έχει ανακτηθεί πάνω από το 80% των αντίστοιχων αφίξεων του 2019.