Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τέλος η βρετανική επιχείριση εκκένωσης από το Αφγανιστάν
      1. Εικόνες και βίντεο από τη βρετανική επιχείριση εκκένωσης

    Στην τελική φάση της εκκένωσης βρίσκονται πλέον οι αμερικανικές δυνάμεις, με περίπου 1.000 πολίτες να παραμένουν για να μεταφερθούν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας στο αεροδρόμιο στο Reuters, o οποίος ζήτησε να μην κατανομαστεί.

    Συγκεκριμένα είπε πως ο ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στις πύλες του αεροδρομίου έχει μειωθεί μετά από μια προειδοποίηση ότι είναι πιθανή μια ακόμη επίθεση από τζιχαντιστές. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες για μια «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καλώντας τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από την περιοχή, δύο ημέρες μετά την επίθεση που άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς στην ίδια τοποθεσία.

    Τζο Μπάιντεν: Πλήγμα στη δημοτικότητα του η αδυναμία μπροστά στις κάμερες για το Αφγανιστάν – Του ζητούν να παραιτηθεί

    «Εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και αξιόπιστης απειλής, όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να φύγουν από εκεί το ταχύτερο δυνατό», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ σε μήνυμα προειδοποίησης. Η απειλή αφορά συγκεκριμένα «την Νότια πύλη, την πύλη νέο υπουργείο Εσωτερικών και την πύλη κοντά στο βενζινάδικο Πανσίρ βορειοδυτικά του αεροδρομίου», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

    Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εντός των επόμενων ωρών καθώς η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη.

    Οι συνεχείς απειλές για βομβιστικές επιθέσεις έχουν διαταράξει τις τελευταίες ημέρες τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης Αμερικανών από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου, αναγκάζοντάς τους Αμερικανούς να συνεργαστούν στενότερα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τώρα ελέγχουν τη χώρα, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας ακόμη αιματηρής επίθεσης.

    Τέλος η βρετανική επιχείριση εκκένωσης από το Αφγανιστάν

    Την ίδια ώρα, η τελευταία βρετανική πτήση μεταφοράς πραγματοποιήθηκε χθες αργά το βράδυ, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Η τελευταία πτήση που μετέφερε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου αναχώρησε από την Καμπούλ. Σε όλους εκείνους που υπηρέτησαν τόσο γενναία υπό καθεστώς τεράστιας πίεσης και υπό φρικτές συνθήκες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πιο ευάλωτους αμάχους, τους ευχαριστούμε».

    Νωρίτερα χθες, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν Λόρι Μπρίστοου δήλωσε ότι η Βρετανία απομάκρυνε σχεδόν 15.000 Βρετανούς και Αφγανούς από την Καμπούλ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με την Μπρίστοου, σχεδόν 1.000 στρατιωτικοί, καθώς και διπλωματικό και πολιτικό προσωπικό, εργάστηκαν για την επιχείρηση εκκένωσης.

    Να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά σχεδίαζε να έχει ολοκληρώσει την αποστολή εκκένωσής του από το Αφγανιστάν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και εργαζομένους της πρεσβείας από το Αφγανιστάν στην Βρετανία προσγειώθηκε στο Λονδίνο στις 16 Αυγούστου.

    Εικόνες και βίντεο από τη βρετανική επιχείριση εκκένωσης

    Τα παρακάτω βίντεο και φωτό κοινοποίησε στο Twitter το βρετανικό Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών και δείχνουν τα βρετανικά στρατεύματα να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε στην MailOnline ότι οι στρατιώτες βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης, αν και δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια των φωτό.

    Φωτογραφία: Getty