Πίνακας Περιεχομένων
    1. Αντίθετος στην απόφαση ο Δήμος Διονύσου
    2. Οι αντιδράσεις από τις φιλοζωικές οργανώσεις
    3. Αντιδράσεις και από τοπικές κοινωνίες
    4. Διευκρινίσεις Αμυρά για το κυνήγι αγριογούρουνων

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παίρνει πίσω την απόφαση του δασαρχείο Πεντέλης με την οποία προγραμματιζόταν για αύριο Τρίτη 31 Αυγούστου κυνήγι αγριογούρουνων, με σκοπό να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό τους στην περιοχή της Εκάλης και του Διονύσου, που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές φωτιές.

    Σύμφωνα με την απίστευτη απόφαση του δασάρχη, την Τρίτη, από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 12 το μεσημέρι, δασοφύλακες, μαζί με κυνηγούς από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου θα έστηναν παγάνες και θα κυνηγήσουν με τις καραμπίνες και τα σκυλιά τους τα αγριογούρουνα.

    Οι κάτοικοι της περιοχής επεσήμαναν ότι όταν προ πενταετίας εμφανίσθηκαν κάποια λίγα αγριογούρουνα- υβρίδια, κατά κύριο λόγο- το Δασαρχείο Πεντέλης αρνήθηκε να προχωρήσει στην παγίδευση και μεταφορά των ζώων σε ασφαλέστερο περιβάλλον, μακριά από τον αστικό ιστό. Το αποτέλεσμα είναι τα ζώα να πολλαπλασιάζονται και να φτάνουν να αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια των σπιτιών, ενώ ουδέποτε έχουν εκδηλώσει επιθετικότητα ή έχουν προκαλέσει σοβαρά τροχαία.

    Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι τα αγριογούρουνα είναι σχεδόν εξημερωμένα, περπατούν στα πεζοδρόμια αδιαφορώντας για τα αυτοκίνητα, τους πεζούς ή και τους σκύλους που κινούνται κοντά τους. Το προγραμματισμένο κυνήγι του Δασαρχείου, θα δημιουργούσε τον σοβαρό κίνδυνο όσα αγριογούρουνα επιδιώσουν να αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους και τους σκύλους ως απειλή, πράγμα άκρως επικίνδυνο. Χαρακτηριστικό δε, της προχειρότητας με την οποία ελήφθη η απόφαση είναι το γεγονός ότι το δασαρχείο δεν φαίνεται να έχει καν εκτίμηση για τον πληθυσμό των ζώων στην περιοχή.

    Μια ερώτηση προς την κυβέρνηση: Η κυνηγετική περίοδος γιατί ξεκινάει κανονικά φέτος;

    Αντίθετος στην απόφαση ο Δήμος Διονύσου

    Ο Δήμος Διονύσου ήταν κάθετα αντίθετος στη θανάτωση των αγριόχοιρων και με ανακοίνωση που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες έκανε έκκληση στο Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση.

    «Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων.

    Ο Δήμος Διονύσου δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και «δράση» που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 από τις 5 π.μ. έως τις 12 μ.μ., η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Δασαρχείο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση.

    Ο Δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την φυσική καταστροφή «Μήδεια» και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία.

    Για αυτό το λόγο καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων.

    Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης σε στενή συνεργασία με την Ειδική Σύμβουλο Φιλοζωίας Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου και τον αρμόδιο Εντεταλμένο Σύμβουλο Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του Δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων.

    Επίσης ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Διονύσου για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία – περάσματα αγριόχοιρων στο Δήμο».

    Οι αντιδράσεις από τις φιλοζωικές οργανώσεις

    Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι ζητούσαν την άμεση ανάκληση της απόφασης τονίζοντας ότι μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει, πόσο μάλλον μετά από την τεράστια φυσική καταστροφή που άφησαν πίσω οι πυρκαγιές.

    Το «Κόμμα για τα Ζώα» καταφέρεται κατά της εν λόγω απόφασης, υπογραμμίζοντας πως «η μαζική δολοφονία ζώων από εκτελεστές-κυνηγούς δεν είναι περιβαλλοντική πολιτική».

    Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως το Δασαρχείο Πεντέλης, «ως υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, ορίζει την Τρίτη 31/8/2021 ως ημέρα εξολόθρευσης αγριογούρουνων στο όρος Πεντέλη, λόγω «αύξησης του πληθυσμού τους», ορίζοντας ως «συνεργάτες-εκτελεστές τα μέλη του Κυνηγητικού Συλλόγου Αμαρουσίου».

    «Εάν ο «υπερπληθυσμός» του συγκεκριμένου είδους επιβεβαιωθεί επιστημονικά (και όχι από τους… ίδιους τους κυνηγούς που αναλαμβάνουν στη συνέχεια να «διορθώσουν» την κατάσταση με τον τρόπο που… αυτοί ξέρουν), ας αποφασιστεί μία συντεταγμένη επιχείρηση συγκέντρωσης ζώων με ενδεδειγμένους τρόπους και η μεταφορά τους σε κατάλληλα καταφύγια».

    Το Κόμμα για τα Ζώα απαιτεί τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής με τρόπους που αρμόζουν σε ένα ευνομούμενο και πολιτισμένο κράτος και όχι, με τη βάναυση, αντιεπιστημονική και επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια πρακτική της δολοφονίας τους εντός του περιαστικού ιστού!».

    Αντιδράσεις και από τοπικές κοινωνίες

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΥΠΕΝ αναγνωρίζοντας την μεγάλη περιβαλλοντική κρίση που έχουν προκαλέσει στα οικοσυστήματα οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις τοπικές κοινωνίες για το θέμα αποφάσισε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην διαχείριση του προβλήματος..

    Eντός της ημέρας αναμένεται να ανακληθεί η απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης, η οποία προέβλεπε για αύριο οργανωμένη «δράση» για την αντιμετώπιση των κοπαδιών αγριόχοιρων σε συνεργασία με το κυνηγητικό σύλλογο Αμαρουσίου και άλλους φορείς.

    Στόχος είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους πολίτες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και σε όλους τους εμπλεκόμενους να κατανοηθεί το πρόβλημα ώστε να ληφθούν και όλα τα αναγκαία μέτρα για να το διαχειριστούν χωρίς την θανάτωση των ζώων, ενώ αναγκαίο είναι να προστατευτούν και οι αστικές περιοχές στις οποίες ζουν αυτά τα ζώα.

    Διευκρινίσεις Αμυρά για το κυνήγι αγριογούρουνων

    Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά, ο οποίος σε παρέμβαση του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε πως τα “αγριογούρουνα δε θα θανατωθούν, αλλά θα μεταφερθούν στο φυσικό τους χώρο που είναι το δάσος”. Δέκα από αυτά είπε ότι αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πάρνηθα.

    «Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε αρκετές περιοχές της χώρας. Παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα, όπως η απεριόριστη κάρπωση αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο, δεν μειώθηκε ο πληθυσμός τους.

    Με αφορμή τα συνεχιζόμενα περιστατικά, που αφορούν σε προσέγγιση κατοικημένων περιοχών με κινδύνους για τους περιοίκους και καταστροφές καλλιεργειών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για τη συγκρότηση των προβλεπόμενων συνεργείων δίωξης.

    Σκοπός είναι η προστασία και ασφάλεια των πολιτών, αλλά και η αντιμετώπιση των συνεπειών στη γεωργία και τη βιοποικιλότητα.
    Οι αποφάσεις των κατά τόπους δασαρχείων ανά τη χώρα όπως και της Πεντέλης τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και κανόνες και λαμβάνονται ύστερα από συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».

    Φωτογραφία: Unsplash / jonathan-kemper