Πίνακας Περιεχομένων
    1. Οι αντάρτες λένε ότι ακόμα αντιστέκονται στην κοιλάδα Panjshir

    Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν αν υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν την κοιλάδα Panjshir, ενώ οι αντάρτες διαμηνύουν ότι ακόμα μάχονται ενάντια στο ισλαμικό καθεστώς τους. Οι αντικρουόμενες αναφορές για το τι συμβαίνει στην περιοχή 70 μίλια μακριά της Καμπούλ, δεν μπορούν να επαληθευτούν επειδή η υπηρεσία διαδικτύου και τηλεφώνου στην περιοχή έχει διακοπεί.

    Εάν οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της περιοχής και καταφέρουν να την θέσουν υπό την κυριαρχία τους, θα μιλούσαμε για μια τελική στρατηγική νίκη στην αστραπιαία κατάκτηση της χώρας όσο και μια βαθιά ηχηρή στιγμή, καθώς η κοιλάδα Panjshir αντιστέκεται από το 1996 στο καθεστώς τους.

    Μάλιστα, αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

    Ενώ οι φήμες για την κατάληψη των Ταλιμπάν στο Panjshir ακούγονταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, μόνο το πρωί της Δευτέρας ανέλαβαν επίσημα τον έλεγχο. «Η επαρχία Panjshir περιήλθε πλήρως στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν», έγραψε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, στο Twitter.

    Μαχητές των Ταλιμπάν δημοσίευσαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο, όπου φαίνονται να υψώνουν τη σημαία του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, όπως αποκαλούν οι Ταλιμπάν τη χώρα, στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Μπαζάρακ, καθώς και τις δυνάμεις τους που μιλούν με τοπικούς ηγέτες.

    Οι αντάρτες λένε ότι ακόμα αντιστέκονται στην κοιλάδα Panjshir

    Αλλά ενώ οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι είχαν κατακτήσει ολόκληρη την επαρχία, η αντιπολιτευτική ομάδα, το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης, αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται ακόμη στην κοιλάδα Panjshir.

    «Διαβεβαιώνουμε τον λαό του Αφγανιστάν ότι ο αγώνας εναντίον των Ταλιμπάν και των εταίρων τους θα συνεχιστεί μέχρι να επικρατήσει η δικαιοσύνη και η ελευθερία», ανέφεραν στο Twitter.

    Κοιλάδα του Panjshir: Περίπου 600 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν – Φόβοι για εμφύλιο

    Ο ηγέτης της αντιστασιακής ομάδας, Αχμάντ Μασούντ, γιος του πρώην διοικητή, Αχμάντ Σαχ Μασούντ, που δολοφονήθηκε το 2001, εξέδωσε μια ηχογράφηση, καλώντας το έθνος να ξεσηκωθεί ενάντια στους Ταλιμπάν.

    Υπάρχουν αναφορές σχετικά με απώλειες στην ομάδα των μαχητών της αντίστασης, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου αρκετών διοικητών και του εκπροσώπου της αντίστασης Φαχίμ Ντάστι. Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να καθησυχάσουν τον τοπικό πληθυσμό ότι οι δυνάμεις του δεν τους έκαναν κανένα κακό.

    Σύμφωνα με τον Μουτζάχιντ, ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ, που είχε καταφύγει στην Panjshir και πολεμούσε εναντίον των Ταλιμπάν, διέφυγε στο Τατζικιστάν

    Σε ό,τι αφορά την νέα αφγανική κυβέρνηση ο Μουτζάχιντ δήλωσε ότι η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί σύντομα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε, εξηγώντας ότι «μένουν κάποια τεχνικά ζητήματα», ενώ απέρριψε τις πληροφορίες ότι η ανακοίνωση καθυστερεί λόγω διαφωνιών.